Kina fordømmer Nancy Pelosis besøk på Taiwan: varsler stor militærøvelse rundt øya

Det kinesiske forsvaret vil gjennomføre militærøvelsen med skarp ammunisjon rundt Taiwan.

Kinas utenriksminister Wang Yi under et møte med sin amerikanske motpart Anthony Blinken på Bali i juli.

– Dette er svært skadelig for freden og stabiliteten i Taiwan, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet. Uttalelsen kom etter at Nancy Pelosi landet på Taiwan tirsdag, ifølge Reuters.

I 1979 anerkjente USA Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land, i tillegg til FN.

Pelosi leder Representantenes hus i den amerikanske Kongressen. Kinas utenriksdepartement uttalte at besøket hennes har stor innvirkning på det politiske grunnlaget og relasjonen mellom Kina og USA. Kina skal også ha innlevert en sterk protest mot USA.

Full beredskap

Klokken 17.30 tirsdag kom det meldinger om at det kinesiske forsvaret hadde startet militære operasjoner. Øvelsene skal ha startet på ettermiddagen i Taiwan i lokal tid. De ligger seks timer foran norsk tid.

Militærøvelsen gjennomføres med skarp ammunisjon både nord, sørvest og sørøst for den taiwanske øya.

– Folkets frigjøringshær er i full beredskap, og vil gjennomføre en serie med målrettede militære operasjoner. De vil forsvare nasjonal suverenitet, territoriell integritet, hindre ekstern innblanding og separatistforsøk på Taiwan. Det sier det kinesiske forsvarets talsmann, Wu Qian i en kommentar til den amerikanske senatorens besøk, ifølge NTB.

Reuters melder også at Taiwans forsvarsdepartement følger med på aktiviteter i nærheten av Taiwan. Som en reaksjon på de fiendtlige truslene vil de sende styrker.

– Kina forsøker å true våre viktigste havner og byer, uttalte forsvarsdepartementet.

– Leker med ilden

Ifølge en uttalelse kom Kinas utenriksminister Wang Yi med krass kritikk til USA tidligere tirsdag.

– Det vil ikke ende godt med de amerikanske politikerne som leker med ilden, sa Yi.