Serbia og Kosovo i krisesamtaler
Lederne i Serbia og Kosovo sitter i krisemøte i Brussel, men forventningene er lave. – Vi er uenige om nesten alt, sier den serbiske presidenten.
Det er EU som leder samtalene mellom de to nabolandene på Balkan. Håpet er å få til varig endring etter at spenningen mellom dem igjen økte i sommer, men forventningene synes å være lave.
– Vi kommer til å ha vanskelige samtaler, sa Serbias president Aleksandar Vučić onsdag.
– Vi er uenige om nesten alt, la han til.
Håper på normalisering
EUs utenrikssjef Josep Borrell ledet torsdagens samtale mellom den serbiske presidenten og Kosovos statsminister Albin Kurti.
Borrell oppfordrer begge lederne til å «være åpne og fleksible, og finne sammen om et felles grunnlag».
– De nylige spenningene nord i Kosovo har nok en gang vist at det er på tide å ta skritt i retning full normalisering, skrev EU-toppen på Twitter torsdag.
Økt spenning
Borrell kalte inn til krisesamtalene etter at det i juni brøt ut en konflikt mellom de to landene knyttet til bilskilt og identitetspapirer. Uenighetene resulterte i barrikadering av gater og skuddveksling.
Situasjonen roet seg etter at Kosovo gikk med på å anerkjenne bilskilt og identitetspapirer utstedt av Serbia for innbyggere bosatt i Kosovo i ytterligere 30 dager.
Likevel fortsatte den krasse ordvekslingen mellom de to landene, og EU kom derfor med en uttalelse forrige uke hvor de blir bedt om å «umiddelbart stanse den gjensidige fiendtligheten og de farlige uttalelsene, og utvise ansvarlighet».
Langvarig megling
Kosovo brøt ut av Serbia i 1999 etter Kosovokrigens slutt og erklærte ensidig sin uavhengighet i 2008.
EU har meglet mellom de to landene i over et tiår, men det er lite håp om raske gjennombrudd, ifølge Dimitar Bechev ved tankesmia Carnegie Europe. Han mener begge parter mangler incentiver til å bli enige.
– Torsdagens møte kan ideelt sett føre til en løsning på konflikten rundt bilskilt og ID-dokumenter, sier Bechev.
Hvis ikke kan partene i det minste bli enige om enda en utsettelse av de nye reglene, mener han.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte denne uken at Natos Kosovo-styrke (KFOR) står klare til å gripe inn dersom stabiliteten blir truet.