Politico: Amerikanske tjenestemenn ga Taliban liste med navn på afghanske allierte

Taliban har fått lister med navn på mennesker som USA ønsket å evakuere fra Afghanistan. Listen inneholder blant annet navn på afghanske allierte av USA.

Desperate afghanere prøver å få amerikanske soldater til å se på papirene deres ved en stengt inngang til flyplassen i Kabul.
  • Hans O. Torgersen

Reaksjonen blant tjenestemenn og politikere i Washington og amerikanske militære er sterke, skriver Politico.

– De har satt disse afghanerne på en dødsliste. Det er forferdelig og sjokkerende, sier en offiser til Politico.

Listen som amerikanerne ga til Taliban, inneholder også navn på amerikanske statsborgere og afghanere som har fått oppholdstillatelse i USA.

Politikere i Kongressen ble orientert om denne listen i et møte der de fikk hemmelig informasjon. Tre tjenestepersoner i Kongressen og andre deler av statsadministrasjonen har fortalt deler av dette anonymt til Politico.

Amerikanske og allierte styrker kontrollerer flyplassen i Kabul, men Taliban styrer resten av byen og landet.

I kaoset utenfor flyplassens murer og piggtrådgjerder er det Taliban som har ansvaret for sikkerheten. Derfor valgte amerikanske tjenestemenn å gi Taliban navnelistene for at de som USA skulle evakuere, kunne få adgang til områdene som de og deres allierte kontrollerer.

På dette bildet, tatt av en soldat i USAs luftvåpen, ser man en familie gå om bord på et fly på flyplassen i Kabul 24. august for å bli evakuert.

– Daglig kommunikasjon

– Tjenestemenn har vært i daglig kommunikasjon med Taliban-ledere om hvem de skal slippe inn, sa John Kirby, talsmann i forsvarsdepartementet Pentagon, til journalister tidligere denne uken.

Taliban har en lang historie med brutale drap på afghanere som har samarbeidet med USA og andre land. Derfor førte utleveringen av navnelistene til det som Politico kaller et opprør i kulissene fra medlemmer i Kongressen og militære tjenestemenn.

Under møtet i Kongressen forsvarte tjenestemenn i Biden-administrasjonen samarbeidet med Taliban, skriver Politico.

Tjenestemennene hevdet at dette var den beste måten å holde amerikanere og afghanere trygge på. Samarbeidet skulle forhindre skyting mellom amerikanske soldater på flyplassen og Talibans krigere.

– Fra dør til dør

Det er allerede kommet historier om at Taliban går fra dør til dør og oppsøker blant annet journalister og afghanere som har arbeidet for utenlandske styrker og ambassader.

General Frank McKenzie, sjef for USAs sentrale kommando, og kontreadmiral Peter Vasely, som leder for de amerikanske styrkene på bakken i Afghanistan, skal ha omtalt Taliban som «våre afghanske partnere», skriver Politico.

Satellittbilde av flyplassen i Kabul fra 24. august.