Boris Johnson nektet for at denne festen fant sted. Så kom bildene som skal vise det motsatte.

Nye bilder skaper nye problemer for Boris Johnson. Nok en gang handler det om en fest mens Storbritannia var stengt ned.

En drøy måned etter at Johnson beklaget til Underhuset for «Partygate», kan han være tatt i løgn.

Arrangementet skal ha vært en avskjedsfest for kommunikasjonssjef Lee Cain, med en påfølgende privat fest i statsministerboligen. Festene skal ha funnet sted 13. november i 2020. Mens britene var underlagt strenge smittevernrestriksjoner.

Da Johnson forklarte seg for Underhuset i fjor, nektet han for at en fest skal ha funnet sted på denne datoen.

Han svarte kategorisk «nei» på opposisjonens spørsmål om det hadde vært fest i Downing street på den aktuelle datoen.

Nå kan bildene ITV har fått tak i, skape mer fest-trøbbel for den britiske statsministeren.

Labour: Britene fortjener bedre

På ITVs bilder skåler Johnson omgitt av medarbeidere. På bordet ved siden av ham står det flere vinflasker og tomme glass.

Ifølge en talsperson ved Statsministerens kontor skal politiet ha hatt tilgang til bildene under sin etterforskning. Det skriver The Guardian.

Politiets etterforskning er nylig avsluttet. De har skrevet 126 bøter til 83 ulike personer som følge av granskingen av «Partygate». Blant dem statsminister Boris Johnson.

Sue Gray er toppbyråkraten som ledet granskning av festene i Downing Street under nedstengningen.

Gray skriver at hun har gransket 16 sammenkomster. 12 av disse blir etterforsket av politiet. Derfor har hun ikke villet offentliggjøre detaljer om dem. Før nå.

Når Grays rapport nå kommer, er det ventet at statsministeren vil tale til et samlet Parlament.

Nestleder i Labour, Angela Rayner, er klar på at Johnson er tatt i løgn.

– Mens den britiske befolkningen gjorde store ofre, brøt Boris Johnson reglene, sa hun mandag.

Hun mener videre han har fornedret statsministerembetet, og at den britiske befolkningen «fortjener bedre».

Boris Johnson har fått kritikk for en rekke sosiale sammenkomster arrangert av ham eller medlemmer av hans regjeringsapparat.

«Partygate»

Begrepet «Partygate» brukes om en rekke fester Boris Johnson og regjeringsapparatet har arrangert gjennom pandemien. Mange av dem har funnet sted i statsministerboligen 10 Downing Street.

Flere av dem har statsministeren bekreftet at har funnet sted, og beklaget for. Som den mye omtalte hagefesten. Andre har han nektet for.

Mange av festene har funnet sted i perioder med svært strenge smitteverntiltak. Se faktaboks for en oversikt over de påståtte sammenkomstene.

To fester skal ha funnet sted i Downing Street 13. november 2020. En avskjedsfest, og en privat fest i statsministerboligen.

Tidligere sjefstrateg dypt kritisk

For en måned siden beklaget Johnson til Underhuset for «Partygate». Samtidig sa han at det britiske folk hadde rett til å forvente bedre av sin statsminister. Beklagelsen kom en uke etter at han ble bøtelagt 50 pund for å ha deltatt i sin egen bursdagsfeiring. Denne fant sted i statsministerboligen i juni 2020.

Dominic Cummings var tidligere Johnsons høyre hånd og sjefstrateg for Brexit. Siden har forholdet surnet kraftig, etter Cummings bitre avskjed fra Downing Street. Det siste året har han vært svært kritisk til statsministeren. Samtidig har han bistått politiet i etterforskningen av «Partygate». Han er lite imponert av de nye bildene.

På sin Substack-konto skriver Cummings at «enhver rimelig person som ser disse bildene, kan slå fast at statsministeren løy til Underhuset og muligens politiet».