Verden

IS skal ha mistet siste holdepunkt på grensa til Tyrkia

Beirut (NTB-AFP-AP): IS har mistet den siste strekningen de kontrollerte langs grensa til Tyrkia, ifølge et tyrkisk nyhetsbyrå og menneskerettsgruppen SOHR.

Tyrkiske stridsvogner har vært stasjonert på grensen til Syria de siste ukene. Den tyrkiske hæren har gått inn i nabolandet på flere ulike steder.
  • NTB

IS ble kastet ut av de siste grenseområdene mellom Tyrkia og Syria søndag. - IS har mistet kontakten med utenverden etter at de mistet sine siste grenselandsbyer, sier den britiske menneskerettighetsgruppen SOHR (Syrian Observatory for Human Rights) ifølge nyhetsbyrået AFP.

Opprørere og islamist-fraksjoner støttet av tyrkiske tanks og krigsfly har inntatt flere landsbyer langs grensen etter at IS trakk seg ut. Dermed er ikke IS lenger til stede på grensen, sier gruppen.

  • Lørdag gikk Tyrkia over grensen og åpnet en ny front i Syria

Tyrkia kjemper mot både IS og kurderne

Opprørerne består hovedsakelig av syriske arabere og turkmenere som kjemper under banneret til den Frie syriske armé. Det er nå disse som kontrollerer områdene, ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu og Reuters.

Tyrkia satte i gang operasjonen kalt «Eufrats skjold» 24. august. Målet var både IS og kurdiske styrker i Syria. Kurderne har vært nøkkelen til å drive jihadistene ut av andre deler av de tyrkisk-syriske grenseområdene.

Den kurdiske YPG-militsen er en nøkkelpartner for den USA-ledede koalisjonen mot IS og har gjenerobret store områder i Syria fra ekstremistgruppen, skriver AFP.

I den tyske byen Köln demonstrerte lørdag opp mot 30.000 kurdere mot den tyrkiske intervensjonen i Syria og for frigivelsen av PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Frykter kurdisk «stat» langs egen grense

Men Ankara anser YPG for å være «terrorister» og er blitt skremt av hvordan militsen har greit å utvide sine områder langs grensen. Tyrkerne frykter at en sammenhengende, delvis selvstyrt kurdisk region skulle etablere seg i de nordlige delene av Syria.

Tapet av de tyrkiske grenseområdene vil frata IS et nøkkelpunkt for å motta forsyninger og rekrutter, selv om gruppen fortsatt holder områder både i Syria og Irak.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Tyrkia