Verden

Fredsprisvinneren Malala ber verdens ledere gå fullt inn for utdanning for alle barn

17 år gamle Malala Yousafzai sier at pengene er der, men viljen mangler.

Fredsprisvinner Malala Yousafzai oppfordret verdens ledere til å gi mer til utdanningsstøtte verden over, under dagens Oslo-konferanse.

 • Silje Rønning Kampesæter
  Silje Rønning Kampesæter

Fredsprisvinner Malala Yousafzai og FNs generalsekretær Ban Ki-moon er blant deltagerne under tirsdagens utdanningskonferanse i Oslo.

Utenriksminister Børge Brende har blant annet møter med FNs generalsekretær Ban Ki-moon under utdanningskonferansen i Oslo.

— Jeg er tilstede her for å be verdens ledere om å investere mer i utdannelse. Jeg er her som barnas stemme, som stemmen til de over 60 millionene jenter som er frarøvet skolegang, sa fredsprisvinner Malala Yousafzai fra talerstolen under tirsdagens utdanningskonferanse «Oslo Summit on Education for Development».

58 millioner barn er i dag uten skolegang verden over, og tusenårsmålene som FN satte seg for 15 år siden om «utdanning for alle» er langt fra nådd.

Verdenslederne samles i Oslo

Derfor møtes både FNs generalsekretær Ban Ki-moon, statsministere fra flere land og fredsprisvinner Malala Yousafzai tirsdag i Oslo for å samles bak en felles innsats for utdanning.

Strofer fra «Somewhere over the rainbow» sunget av et barnekor, åpnet dagens konferanse. Etter at utenriksminister Børge Brede (H), statsminister Erna Solberg (H) og FNs generalsekretær har vært på podiet, kommer den yngste taleren og selveste symbolet på barns rett til utdanning.

— Jeg har ikke sett hjemmet mitt på to og et halvt år. Min forbrytelse? Å si ifra om urett, sa Malala Yousafzai.

Kjemper for 12 års skolegang

Malala angriper tusenårsmålene og sier de er for små. For 15 år siden satte FN retten til ni års grunnutdanning som ett av tusenårsmalene. Malala er kjent for sin kamp for at 12 års utdanning bør være en rett på samme linje som ni år, og dette var en av de første uttalelsene hun ga etter å ha ankommet Norge.

- Hvis ni år ikke er nok for deres barn, er ikke ni år nok for resten av verdens barn, sa den velartikulerte 17-åringen og fortsatte:

— Problemet er ikke at det mangler penger. Problemet er mangelen på forpliktelse. 39 milliarder dollar brukes på militæret bare på åtte dager. Hvis verden bestemmer seg for å ta fri én uke fra krig, så kan vi putte alle barn på skolebenken, sa hun.

Ny utdanningskommisjon

Innledningsvis under dagens konferanse «Oslo Summit on Education for Development», fortalte statsminister Erna Solberg at de sammen med FN har satt ned en ny kommisjon.

– Vi håper at denne kommisjonen skal gi oss nye og gode ideer til hvordan vi skal bidra til økt finansiering, sa Solberg.

Kommisjonen skal ledes av FNs spesialutsending Gordon Brown og målet er at den skal legge fram sine forslag for FNs hovedforsamling høsten 2016.

Forberedelse til stormøte

— Jeg har tro på at denne konferansen vil mobilisere verden. Jeg håper den blir et springbrett for videre handling på dette området, fortsatte statsministeren.

For det er nettopp det konferansen har som mål. Fra 13. til 16. juli holdes et toppmøte i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Temaet er utvikling, og Brende vil holde det norske hovedinnlegget og holder også innlegg på norske sidearrangementer om helse og utdanning. Håpet er at pengene til utdanning vil strømmer inn.

Millioner i kriseområder

Mer enn halvparten av barna som ikke får utdanning bor i områder med krig og konflikt, slik som Malala. En rapport som medarrangørene av konferansen, Redd Barna og Norsk Flyktninghjelp (NRC), nettopp har publisert, har pekt på en negativ utvikling på dette området.

- 28,5 millioner barn i konfliktområder får ikke noe form for skolegang, sammenlignet med 25,2 millioner tre år tidligere (fra 2008 til 2011). Samtidig har finansiering til utdanning i katastrofer gått ned, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna.

Les Aftenpostens reportasje om 14 år gamle Basma. Hun er også et av de 28,5 millioner barna som lever i krise- og konfliktområder.

Bekjemper ekstremisme

Fatima Gailani er president i Røde Halvmåne Afghanistan og sa i et intervju med Aftenposten at hun tror utdanning hjelper mot ekstrem islamisme.

– Å lese og å lære å skrive, er den første orden i islam, sier Fatima Gailani, mens hun legger til at analfabetisme er et stort problem i de samme områdene hvor ekstreme islamistgrupper har fått slå rot.

Les hele intervjuet med Fatima Gailani her.

 1. Les også

  Malala Yousafzai (17) krever 12 års skolegang for alle barn

 2. Les også

  Unicef frir til teknologiselskaper

 3. Les også

  Stort politioppbud for å passe på Malala og verdensledere

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  FNs utdanningskommisjon med ny rapport: En global utdanningskrise kan forhindres | Kristin Clemet

 2. A-MAGASINET

  Har du også likt de sjarmerende Obama-bildene? Vel, ingen president har hatt strengere kontroll på eget image.

 3. VERDEN

  Hit drar Obama og de andre amerikanske presidentene på sommerferie

 4. VERDEN

  «En kjærlig og dyktig pastor»

 5. VERDEN

  Hun var modell for Birgitte Nyborg, nå er hun en av få som får Google til å skjelve

 6. VERDEN

  Kvinner under IS' terrorregime: «Til martyrdommen skiller oss ad»