Verden

Bagdad rammet av koordinert angrep

Minst 57 personer er drept og 176 skadet i en serie eksplosjoner i den irakske hovedstaden, bekrefter landets helsedepartement.

Røyk stiger opp fra sentale deler av den irakiske hovedstaden Bagdad, som torsdag ble rammet av en rekke bombeeksplosjoner. FOTO: REUTERS / / SCANPIX MOHAMMED AMEEN/Reuters

 • Eivind Sørlie

Bagdad og Irak har over de siste årene blitt tryggere, men bombeangrep er likevel ikke uvanlige. Torsdagens angrep mot hovedstaden ser ut til å være det første koordinerte terrorangrepet mot byen siden regjeringskrisen brøt ut etter at USA trakk seg ut av landet i midten av desember. FOTO: REUTERS/SCANPIX SAAD SHALASH/Reuters

FOTO: AP PHOTO/SCANPIX Hadi Mizban/Ap

FOTO: AP PHOTO/SCANPIX Hadi Mizban/Ap

FOTO: REUTERS/SCANPIX SAAD SHALASH/Reuters

Bagdad ble torsdag morgen rammet av en serie eksplosjoner i det som ser ut til å være et koordinert angrep mot hovedstaden.

Tallet på antall døde i angrepene varierer. I morges bekreftet det irakske helsedepartementet overfor internasjonale nyhetsbyråer at minst 57 er drept og 176 skadet i de ulike angrepene.

Les også

Full splid i Irak etter USA-exit

Ifølge BBC skal antall døde være minst 63, mens antall skadede er omtrent 185.

I de første rapportene ble det meldt om langt færre drepte, men dødstallene fra Bagdad har steget raskt etter at myndighetene har fått oversikt over den kaotiske situasjonen.

Barneskoler og sivile

Angrepet, som var rettet mot elleve forskjellige babolag i byen, er det største som har rammet Bagdad på flere måneder. Ifølge BBC skal til sammen 14 vei— og bilbomber ha gått av i elleve forskjellige nabolag i byen.

Bombene gikk av i morgenrushet torsdag, og var spredt over flere timer.

— Angrepene var rettet mot barneskoler, vanlige arbeidere og antikorrupsjonsbyråer, sier en talsperson for sikkerhet i Irak til nyhetsbyrået AFP.

Selvmordsbomber i ambulanse

Det aller mest omfattende angrepet, som skjedde i bydelen Karrada, skal være utløst av en selvmordsbomber.

Selvmordbomberen skal ifølge politikilder ha kommet kjørende i en ambulanse, og på den måten ha sluppet gjennom sikkerhetskontrollen ved et antikorrupsjonsbyrå. Selvmordsangrepet drepte minst 25 og skadet 62 personer, melder AP.

– Vi hørte lyden av en bil som bremset opp. Så fulgte en voldsom eksplosjon, som blåste ut alle vinduene og dørene, mens svart røyk fylte leiligheten vår, sier Maysoun Kamal, som bor i Karrada, ifølge NTB.

Kan være al-Qaidas verk

Torsdag formiddag var det ikke kjent hvem som står bak angrepene. Graden av koordinasjon tyder imidlertid på en kapasitet bare al-Qaida i Irak besitter, skriver nyhetsbyrået AP.

– Jeg vil tro det er en sammenheng mellom angrepene og USAs tilbaketrekning. Vi vet foreløpig ikke hvem som står bak, men det ligner på al-Qaida i Irak, med koordinerte angrep, sier Irak-forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Truls Tønnessen til NTB.

De siste amerikanske soldatete forlot Irak i forrige uke. Amerikanske militære kilder har tidligere uttrykt frykt for at al-Qaida skal greie å gjenvinne sin styrke etter at USA har trukket seg ut.

Nå fryktes det at de gamle religiøse konfliktene igjen skal få voldelige utfall og kaste landet ut i en ny ond spiral av sekterisk vold.

Regjeringskrise etter USA-exit

En alvorlig regjeringskrise har lammet den politiske ledelsen av landet, etter at de siste amerikanske soldatene forlot landet for få dager siden.

Den sunnimuslimske visepresidenten Tareq al-Hashemi har måttet søke tilflukt i de selvstyrte kurdiske områdene nord for Bagdad, etter anklager om terrorangrep mot flere sjiamuslimske ledere.

Les også

Siste mann ut

Regjeringen han er en del av beskylder ham for å ha brukt sine livvakter som en dødsskvadron av leiemordere.

Al-Hashemi avviste tirsdag anklagene mot ham under en pressekonferanse han holdt fra Arbil i de kurdiske områdene.

Arrestordre mot visepresident

Dagen etter at USAs soldater forlot Irak, utstedte regjeringen en arrestordre på visepresidenten.

Sunnimuslimske regjeringsmedlemmer har boikottet det ett år gamle regjeringssamarbeidet, og mener Maliki forsøker å karre til seg all makten i regjeringen.

Ved en pressekonferanse onsdag truet Maliki med å stenge dem ute av regjeringen og oppnevne nye ministre.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Over 280 drept i helgens bombeangrep i Bagdad – innenriksministeren trekker seg

 2. VERDEN

  Over 200 drept i terrorangrepet i Bagdad

 3. VERDEN

  Minst 31 drept i dobbelt selvmordsangrep i Bagdad

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Glem ikke folket i Bagdad

 5. VERDEN

  Minst tolv drept av bombe på marked i Bagdad

 6. VERDEN

  Minst 40 drept av bilbomber i Bagdad