Spydighetene haglet da forfattere oppsøkte bosettere for å skrive om Israels okkupasjon

HEBRON, VESTBREDDEN: Dette er hva som skjedde da noen kjente forfattere reiste for å besøke noen ihuga jødiske bosettere på Vestbredden.

Forfatter Michael Chabon (t.h) diskuterer med den jødiske bosetteren Ofer Ohana i Hebron.
  • The Washington Post
  • William Booth

Neste år har Israels okkupasjon av palestinske områder pågått i 50 år. En gruppe amerikanske forfattere skriver bok om okkupasjonen og reiste derfor på studietur.

Verten for reisen er med i turbussen da den ankommer byen Hebron på Vestbredden. På bussen sitter en internasjonal delegasjon av anerkjente forfattere, og verten er tidligere israelsk soldat. Nå er han menneskerettighetsforkjemper i gruppen Breaking the Silence.

Forfatterne er kommet hit til Hebron for å se med sine egne øyne hvordan 850 ihuga jødiske bosettere, som passes på av 650 unge israelske soldater, lever på samme sted som 200.000 sinte palestinere.

Forfatterne liker ikke det de ser.

Bosetterne er ikke så begeistret for forfatterne heller, spesielt ikke vertskapet deres.

— Den israelske okkupasjonen er den verste urett jeg har sett i mitt liv, sier Michael Chabon til den jødiske avisen Forward. Han er en amerikanske forfatter mest kjent for den Pulitzer Prize-vinnende romanen "The Amazing Adventures of Kavalier & Clay".

— Løgnere, roper bosetterne etter forfatterne.

Samler stoff til bok

Gjennom sommeren vil tilsammen 25 forfattere reise til Israel, Vestbredden og Gaza for å samle materiale til en essaysamling. Boken skal gis ut neste år for å markere at det da er 50 år siden den israelske okkupasjonen av palestinske områder startet

Les også

Aftenpostens tidligere Midtøsten-korrespondent reiste tilbake etter ti år: Jeg erkjenner det nå: Jeg tok feil.

Organisatorene håper ordene vil skape refleksjon, sinne, endring.

Men denne dagen i Hebron hadde ikke alle tenkt å vente på at essaysamlingen kommer ut. En bosetter med grått skjegg stopper bilen, tuter og roper mot gruppen mens han peker på verten, Yehuda Shaul:

— Ikke tror på ham. Han er en forræder. Den israelske hæren er den beste i verden, legger han til før han kjører videre. For forfatterne var dette den første av flere ganske surrealistiske opplevelser, alle en del av Hebron-showet som sikkert er spesielt for forfatterne, men som stadig gjentas her. Bosettere sender stadig ut spydigheter mot grupper ledet av venstreorienterte aktivister.

Bosetterbarna kjenner tradisjonen godt. De omringer Shaul og prøver å blokkere veien for ham. De kaller ham for feiting og holder hendene foran fotoapparatene.

Omstridte besøk

Bokprosjektet ledes av ekteparet Chabon og Ayelet Waldman. Andre forfattere som vil delta er Geraldine Brooks, Colm Toibin, Cheryl Strayed, Assaf Gavron, Rachel Kushner, Taiye Selasi og Dave Eggers (som reiste til Gaza).

Besøkene er kontroversielle i Israel. En av grunnene er at de organiseres av Breaking the Silence, en gruppe israelske soldater som er motstandere av okkupasjonen. Mange israelere, og spesielt de 600.000 jødiske bosetterne på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, forakter denne gruppen.

Hvordan kan israelsk og palestinsk versjon av konflikten være så ulik? Denne bakgrunnsaken forklarer det:

Les også

Dette holder konflikten mellom Israel og Palestina varm

Shaul leder gruppen gjennom et område i Hebron hvor palestinerne ikke får lov til å gå. Alle de palestinske butikkene er stengt. Grønnsaksmarkedet og kjøttmarkedet er bare et minne. Noen jødiske barn sparker fotball, og en patrulje soldater med automatvåpen og splintvester følger forfatterne rundt. Hovedoppgaven deres er å hindre barna fra å trakassere forfatterne.

En håndfull palestinere bor fortsatt her rett ved en jødisk bosetning. De må gå inn i husene sine via bakveien eller fra taket. Denne dagen så vi ingen av dem.

— Velkommen til Hebron sentrum. Dette var den travleste og livligste delen av byen, sier Shaul og viser frem et bilde fra den gang.

— Nå er det en spøkelsesby, legger han til.

Politisk agenda?

Forfatter Chabon avviser at gruppen han er sammen med har noen politisk agenda, men erkjenner at de nok er noe venstreorientert.

En av bosetterne, Danny Cohen, mener forfattergruppen definitivt har en agenda. Han kom ut for å se da en av naboene hans kjeftet på guiden Shaul.

Ølbrygging er kanskje ikke noe du trodde palestinere drev med, men det er det faktisk:

Les også

- Å brygge øl i Palestina er vanskelig, men verdt det

— Har de fortalt deg hvorfor disse områdene er stengt for arabere? Det er på grunn av palestinske angrep (det har vært mange, journ.anm.). Har de fortalt deg at disse eiendommene tidligere var eid av jøder? De forteller dere ikke at jøder har bodd her i århundrer, sier Cohen.

— Jo, de fortalte oss det, svarer Chabon.

Innblikk i okkupasjonen

Hver forfatter vil drive sin egen research til sitt essay. Temaene varierer fra nattliv i Ramallah og palestinsk fotball til separasjonsbarrièren, hiphop på Vestbredden og barnefanger i israelske fengsel.

— De skriver det de ønsker å skrive, sier Chabons ektefelle Ayelet Waldman. Hun er født i Jerusalem, men familien flyttet til USA da hun var liten.

— Gir dere en ensidig presentasjon av konflikten mellom israelere og palestinere?

— Nei. Det finnes ikke to sider av en okkupasjon. Det er to sider av en konflikt, men ikke av en okkupasjon. Der er det okkupantene og de okkuperte, sier Waldman.

Hun legger til at hun ikke er blind, som hun kaller det.

— Jeg benekter ikke terrorangrep. Jeg benekter ikke at busser sprenges i Jerusalem og at det er knivangrep. Men det denne boken skal gi verden er et innblikk inn i hvordan det er å leve under militær okkupasjon i 50 år.

Norsk enerett: Aftenposten

Journalist William Booth er avdelingsleder ved The Washington Posts kontor i Jerusalem. Han har tidligere ledet korrespondentkontorer i Mexico, Los Angeles and Miami.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.