Verden

Conway hyller Trump som en kvinnerettsforkjemper

Kellyanne Conway hyllet Trump som kvinnerettsforkjemper under tredje dag av Republikanernes landsmøte. Pence takker ja til nominasjon.

Kellyanne Conway, president Donald Trumps utgående politiske rådgiver, hyller sjefen som en forkjemper for kvinners rettigheter på arbeidsplassen på dag tre av Republikanernes landsmøte.
  • NTB
  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– I flere tiår har han forfremmet kvinner til viktige stillinger, i forretningslivet og i regjeringen, sa Conway på dag tre av Republikanernes landsmøte.

Conway har vært en av president Trumps lengstsittende og nærmeste rådgivere. Hun ledet også Trumps valgkamp i 2016, som sikret ham presidentembetet.

Mandag ble det kjent at hun sier hun gir seg for å bruke mer tid sammen med familien.

Trump «insisterer på at vi er likestilte med menn», sa den mangeårige rådgiveren. Hennes tale er kontroversiell fordi hun fremdeles er ansatt i Det hvite hus og deltaker på et politisk møte.

Hun inntok talerstolen etter Det hvite hus' pressetalskvinne Kayleigh McEnany, som berømmet Trump for hans omtanke og verdier.

– Jeg vil at min datter skal vokse opp i president Donald J. Trumps USA, sa hun.

Både Conway og McEnany var oppført som personlige talere og statsansatte.

Les også

Ung Trump-tilhenger refset amerikanske medier i landsmøtetale

Pence takket ja til nominasjon

USAs visepresident Mike Pence har formelt tatt imot Det republikanske partiets nominasjon til å være Donald Trumps makker i presidentvalget 3. november.

– Jeg aksepterer ydmykt deres nominasjon til å stille til valg og tjene som visepresident for USA, sa Pence i sin tale fra nasjonalmonumentet Fort McHenry i Baltimore i Maryland.

Pence var hovedtaler på dag tre av Republikanernes landsmøte og brukte som Trump føderal eiendom som arena i et partipolitisk arrangement.

Foruten Pence, har listen over talere inneholdt få kjente republikanske navn. Den tidligere republikanske presidentkandidaten George W. Bush er ikke blant deltakerne, mens Mitt Romney, partiets nominerte kandidat i 2012-valget, har stått fram som Trump-motstander.

Visepresident Mike Pence under talen sin på Republikanernes landsmøte natt til onsdag.

Nevnte ikke politivold

Visepresidentens tale skjer samtidig som USA opplever nye protester mot rasediskriminering etter at afroamerikanske Jacob Blake (29) ble skutt av politiet i Kenosha i Wisconsin i helgen. Situasjonen tilspisset seg etter at en 17-åring som forsvarte politiet, nå er anklagd for å ha drept to demonstranter og skadd en tredje.

Kort tid før Pence inntok talerstolen meldte Trump via Twitter at han planlegger å sende føderale politistyrker til Kenosha.

...TODAY, I will be sending federal law enforcement and the National Guard to Kenosha, WI to restore LAW and ORDER!

Trump har flere ganger sendt føderale sikkerhetsstyrker for å håndtere protestene som oppsto etter politidrapene på George Floyd og Breonna Taylor. Pence kom med en klar beskjed til alle som deltar i nye voldelige demonstrasjoner:

– Volden må stoppe, enten det er i Minneapolis, Portland eller Kenosha. Vi skal ha lov og orden i gatene i dette landet uansett rase, tro og farge, sa Pence.

Demonstranter går forbi en bygning som ble skadet under protestene i Kenosha, Wisconsin, 26.august.

Visepresidentkandidaten unnlot å nevne at mange av demonstrasjonene som har preget USA de siste månedene, har vært fredelige.

I talen tok han til orde for at valget mellom Trump og presidentkanditat Joe Biden er et valg mellom «lov og orden, og lovløshet».

– Den harde sannheten er at du ikke vil være trygg i Joe Bidens USA, sa Pence, som kommenterte situasjonen i Kenosha uten å nevne Blake eller politivold. Trump har heller ikke kommentert skytingen av 29-åringen, skriver Reuters.

Biden har uttalt at han møtte Blakes familie på onsdag, melder CNN. I likhet med dem ønsker han at volden opphører, samtidig som han forsvarer retten til å protestere.

– Å protestere mot brutalitet er riktig og helt nødvendig, men å brenne ned bygninger er unødvendig vold, uttalte han i en video.

En mann holder opp et skilt under en demonstrasjon mot politivold 26.august i Kenosha, Wisconsin. Flere protester har oppstått etter politiskytingen av Jacob Blake.

Korona og orkan

Natt til torsdag lokal tid ble delstatene Texas og Louisiana også truffet av den voldsomme kategori 4-orkanen Laura. Pence oppfordret i talen sin innbyggerne i områdene til å iverksette alle forholdsregler for å holde seg trygge.

– Vi ber alle som bor i de rammede områdene, om å følge rådene til myndighetene i delstatene og lokalt. Hold dere trygge og vær sikre på at vi vil være med dere hvert skritt av veien for å støtte, redde, rykke ut og delta i redningsarbeidet i dagene og ukene framover, understreket visepresidentkandidaten.

Samtidig preges også USA av store koronautbrudd mange steder. Pence forsvarte administrasjonens håndtering av pandemien, et tema som i stor grad ellers er unngått i løpet av landsmøtet

Les også

  1. Lær av Trump, og snakk på en måte alle kan forstå

Les mer om

  1. USA-valget 2020