«Derry i kveld. Absolutt galskap», tvitret journalisten. Like etter ble hun skutt og drept.

En 29 år gammel journalist ble drept under opptøyer der flere skudd ble avfyrt i Derry i Nord-Irland sent torsdag. Politiet ser på saken som en terrorhendelse.

En bil i full fyr i Creggan der maskerte menn gikk til angrep på politiet.

Hun la ut et bilde av brann, svart røyk og politibiler i urolige gater, og skrev: «Derry i kveld. Absolutt galskap». Like etterpå ble den nordirske journalisten Lyra McKee skutt og drept i det politiet beskriver som et terrorangrep.

Nord-Irland rystes av hendelsene i Derry natt til langfredag.

På en pressekonferanse fredag kalte politiinspektør Mark Hamilton drapet på McKee forferdelig og meningsløst. Han antydet at «New IRA», stiftet i 2012, sto bak.

Hamilton ba dem med intensjoner om å skape mer uro i Derry-gatene om å trekke seg tilbake.

– Volden skaper bare lidelse, sa han.

Hamilton fortalte at en person skjøt mot et boligstrøk i Derry, og såret McKee, som sto ved siden av en politibil. Politimenn ga henne førstehjelp før de transporterte henne til sykehuset.

Talentfull journalist

Lyra McKee var for noen år siden på Forbes liste over unge journalister å holde øynene åpne for. Hun har skrevet for The Atlantic, Mosaic Science og Buzzfeed News, og har skrevet mye om den nordirske konflikten, og arven etter den. McKee, som bodde og arbeidet i Belfast, hadde skrevet under en avtale om å gi ut to bøker for forlaget Faber & Faber.

Rundt midnatt ble politibiler angrepet med brannbomber i Creggan-området i den nordirske byen. Flere skudd skal ha blitt avfyrt i det som beskrives som opptøyer, ifølge BBC. Bilder viser maskerte menn som kaster gjenstander på politiet.

– Vi kan beklageligvis bekrefte at en 29 år gammel kvinne er drept som følge av skudd som ble avfyrt i Creggan. Vi ser på dette som en terrorhendelse og har igangsatt drapsetterforskning, skriver politiinspektør Mark Hamilton på Twitter.

Les også

Denne bekken er blitt britenes største hodepine. Han har laget seg en bakvei til Nord-Irland i tilfelle kaoset bryter løs.

Ukjent motiv

Maskerte menn går til angrep på politiet under opptøyene i Creggan i Derry.

Det er foreløpig ikke bekreftet hvem som står bak hendelsen eller hva motivet er, men angrepet skjer kun få dager før irske republikanere er ventet å holde en ulovlig demonstrasjon mandag. Det er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold at irske republikanere står bak angrepet.

Det er også kommet meldinger om at opptøyene ble utløst som følge av politirazziaer mot flere private hjem i Mulroy Park og Galliagh-området.

Fordømmer angrepet

Derrys viseborgermester Gary Middleton i det nordirske unionistpartiet DUP fordømmer hendelsen.

– Motbydelige voldshendelser i Creggan i natt. Terroristene som er ansvarlige, må fjernes fra våre gater, skriver han på Twitter.

Også i fjor var det lignende opptøyer i Derry, da rundt 70 brannbomber ble kastet mot politiet.

Derry har historisk vært et midtpunkt for den blodige konflikten i Nord-Irland som startet i 1969, også kjent som The Troubles. Konflikten utspilte seg mellom katolske republikanere som ønsker at Nord-Irland skulle bli del av et forent Irland, og protestantiske «lojalister» som ville beholde tilhørigheten til Storbritannia.