Fredsprisvinner og statsminister sa at 21 gisler var løslatt. Tre uker senere har ingen sett noe til dem.

Så mange som 27 studenter kan være kidnappet, men regjeringen forblir taus. Etiopierne reagerer med masseprotester.

Etiopiere hadde store forventninger til fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali. Regjeringen legger lokk på informasjon om kidnappingen av opptil 27 studenter, og folket mener Abiy har mislykket.

Få vet egentlig nøyaktig hva som skjedde. Det man vet, er at minst 17, kanskje 18 eller så mange som 27 studenter ble bortført for en drøy måned siden i Etiopia.

Ifølge familiene tok studentene bussen fra universitetet Dembi Dollo. Etter å ha kjørt 34 kilometer vestover i landet skal en ukjent, bevæpnet gjeng ha kommet om bord i bussen. Der plukket kidnapperne ut studentene, og de ble ført dypt inn i skogen. Siden har ingen sett dem, skriver Addis Standard.

– Vi vet ingenting sikkert om kidnappingen. Hvem som helst kan ha kidnappet studentene, sier Kjetil Tronvoll, professor i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole.

Nå uttrykker etiopiere sinne og frustrasjon mot regjeringen, som forblir taus om hendelsen, skriver The New York Times.

De savnede studentene tilhører den etniske gruppen amhara, som holder til nord-vest i Etiopia. De fleste skal være unge kvinner.

– Det gjør vondt å se på. Det er mange som støtter og sørger sammen med familiene. Samtidig hyller de statsministeren, men han har jo ikke gjort noe for å få tilbake studentene. Det mener jeg er umoralsk. Da bør man heller være stille, sier etiopier Sara Abeje til Aftenposten.

Abeje har bodd i Norge de siste 18 årene, men har fortsatt familie i Etiopia. Hun frykter at økt uro i hjemlandet kan ramme familien.

Blitt løslatt, men ingen har sett studentene

Statsministeren Abiy Ahmed sa 11. januar at 21 studenter var løslatt, men at seks personer fortsatt er savnet. Siden har hverken statsministeren eller noen andre i regjeringen uttalt seg om saken.

Over tre uker senere har imidlertid ingen av familiene sett eller hørt noe fra barna sine. Familiene frykter at studentene er drept, ifølge BBC.

I kampanjer i sosiale medier er det mange etiopiere som mener at statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed har mislykkes og ikke gjør nok for å få løslatt studentene.

Anklager terrorgruppe

Mange anklager Oromo Liberation Front (OLF) for å stå bak kidnappingen, skriver avisen Addis Standard.

OLF er klassifisert som en terroristorganisasjon av det etiopiske regimet.

Selv benekter OLF å ha bortført studentene og mener det er regjeringen som står bak, ifølge The New York Times.

Nobels fredsprisvinner høster kritikk

Etiopias statsminister Abiy Ahmed fikk fredspris på grunn av avtalen han har inngått med nabolandet Eritrea, men volden mellom Etiopias ulike folkegrupper er økende, og Abiy får mye kritikk for sin håndtering av krisen.

Abiy Ahmed, som nylig var i Oslo for å motta fredsprisen, overtok som statsminister i Etiopia i april for 2 år siden.

Han fikk fredsprisen blant annet for avtalen han har inngått med nabolandet Eritrea, men volden mellom Etiopias ulike folkegrupper øker. Abiy høster kritikk for sin håndtering av krisen, ifølge NTB.

Etter at Abiy Ahmed ble statsminister, er den etniske konflikten bare blitt verre, mener Tronvoll. Det er uro og massedemonstrasjoner i landet.

Den største utfordringen i Etiopia nå er valget og valgprosessen, mener Tronvoll. Etter planen skal valget skje i august, men det kan fort endre seg.

– Myndighetene har lovet et rettferdig valg, men få tror på det. Spørsmålet er om valget blir gjennomført uten valgjuks, og om Abiy går av hvis han taper valget, sier Tronvoll.

En voksende kampanje på sosiale medier sprer budskapet «BringBackOurStudents». Etiopiere krever svar om bortføringen.

Where are the students? What exactly happened to them? Why is the government silent? Are they alive? ... https://t.co/Tyz01RhYd0

Misnøye har ført til massedemonstrasjon

Flere tusen deltok i demonstrasjoner i den nordlige Amhara-regionen i Etiopia.

Demonstrantene er misfornøyde med myndighetenes manglende forsøk på å finne studentene som ble kidnappet i desember, skriver BBC.

Abiy Ahmed har ikke bare mislyktes med å få tilbake studentene, men håndterer også dårlig tidligere kriser som har oppstått, mener Sara Abeje. Hun har mistet all tillit til statsministeren.

– Regjeringen gjør ingenting når det oppstår kriser, spesielt i Oromia. Det er veldig vondt å se på, sier hun.

– Det som skremmer meg, er at uansett hvor lite regjeringen informerer oss, velger fortsatt mange å støtte Abiy, mener Abeje.