Roger Stone dømmes til over tre år i fengsel

Donald Trumps nære allierte Roger Stone fikk mildere dom etter at justisdepartementet overkjørte aktoratet. USAs president sier at det er «svært god sjanse» for at han slipper fri.

Roger Stone, presidentens mangeårige venn og tidligere rådgiver, på vei inn i rettssalen i Washington torsdag.

Stone ble i november kjent skyldig på alle punkter i den omfattende tiltalen, blant annet å lyve til de folkevalgte om sine forbindelser til Wikileaks.

Han ble også funnet skyldig i å ha hindret en etterforskning i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Etterforskningen handlet om hvorvidt Trumps valgkamp var koordinert med Russland for å forsøke å påvirke valgresultatet i 2016.

Aktoratet la ned påstand om fengsel i sju til ni år. Justisdepartementet grep inn etter at Trump uttrykte misnøye med dette.

Trump: Stone har en «svært god sjanse» for å slippe fri

Etter dommen sa president Donald Trump sier at hans venn Roger Stone har en «svært god sjanse» for å slippe fri etter at han ble dømt.

Trump ga ikke noe klart svar på om han vil benåde Stone, noe han som president har anledning til.

– Jeg kommer til å la prosessen gå sin gang. På et tidspunkt vil jeg ta en beslutning. Vi venter, sier Trump.

På tross av fengselsdommen forblir Stone en fri mann mens hans begjæring om en ny rettssak behandles.

Roger Stone forlot rettssalen i Washington torsdag.
Les også

Trump hevder han kan gripe inn i straffesaker

Trakk seg

De fire medlemmene av aktoratet trakk seg i protest etter justisdepartementets inngripen, og reaksjonene har vært sterke både i det juridiske og politiske miljøet.

– Hvorfor er det du som står her i dag? sa dommer Amy Berman Jackson under torsdagens rettsmøte. Hun henvendte seg til John Crabb, som har måttet hoppe inn som aktor i saken.

Berman Jackson avsa deretter dommen på 40 måneders fengsel, som er langt mildere enn aktoratets påstand.

– Sannheten er fortsatt viktig. Roger Stones insistering på at den ikke er viktig, hans fiendtlighet og hans stolthet over egne løgner er en trussel mot våre mest fundamentale institusjoner, selve grunnlaget for vårt demokrati, sa dommeren da hun leste opp dommen.

Krever gransking

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, mener Trump med sin innblanding bidro til å undergrave rettsstaten og krever gransking.

– Vi er vitne til en krise i den amerikanske rettsstaten. En krise som vi aldri før har sett, sa Schumer etter Trumps hudfletting av aktoratet på Twitter.

Lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, har alt varslet en slik gransking.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

Justisminister William Barr har også kritisert Trump for innblandingen.

– Jeg kan ikke gjøre jobben min her i departementet med konstante bakgrunnskommentarer som undergraver meg, tvitret han i forrige uke.

Les også

Aftenposten mener: Et angrep på rettsstaten i USA

Trump-venn

Stone er den sjette av Trumps medarbeidere eller rådgivere som er dømt i kjølvannet av Muellers etterforskning av Russlands rolle i den amerikanske valgkampen i 2016.

67-åringen har i lang tid vært venn og alliert av Trump, men blant dem som vitnet i saken mot ham, var Steve Bannon, en av de ledende skikkelsene i Trumps valgkampapparat i 2016.

Han fortalte i retten at Stone hadde skrytt av sine forbindelser til Julian Assange og Wikileaks.

Stone har vært en nær alliert av USAs president.

Svertet Clinton

Wikileaks skaffet seg tilgang til en stor mengde stjålne e-poster som tilhørte Demokratene og deres kandidat Hillary Clinton. Disse ble offentliggjord jevnt og trutt gjennom valgkampen.

Amerikansk etterretning har slått fast at det var Russland som sto bak datainnbruddet, og mener e-postene deretter ble gitt til Wikileaks for å sverte Clinton og styrke Trumps vinnersjanse.