Verden

Greta Thunberg får Amnesty-pris

Klimaaktivisten Greta Thunberg og skoleelevenes protestbevegelse er tildelt Amnestys samvittighetspris for sin kamp for menneskerettigheter.

– Menneskerettighetene og klimakrisen går hånd i hånd. Vi kan ikke løse det ene uten å løse det andre, sier Thunberg. Her talte hun til miljøkomiteen i EU-parlamentet i Strasbourg i april.
  • NTB

Prisen heter på engelsk «Ambassador of Conscience» og blir delt ut én gang i året. Fredag kunngjorde Amnesty International at den svenske tenåringen Greta Thunberg og skoleelevenes protestbevegelse er tildelt prisen for å ha stått opp for menneskerettighetene.

– Menneskerettighetene og klimakrisen går hånd i hånd. Vi kan ikke løse det ene uten å løse det andre, sier Thunberg, som mener det er en stor ære å få prisen.

I tildelingen vises det til prisvinnernes «unike lederskap og mot».

Skoleelever over hele verden startet protestbevegelsen etter at Thunberg satte seg ned foran den svenske nasjonalforsamlingen hver fredag i stedet for å gå på skolen for å få oppmerksomhet om politikernes manglende innsats for å få klimaendringene under kontroll.

– Dette er ikke min pris, det er alles pris. Det er fantastisk å se anerkjennelsen vi får og vite at vi kjemper for noe som betyr noe, sier Thunberg.

Det er ikke satt noen dato for prisutdelingen ennå.

Les også

  1. Greta Thunberg tar friår for å prioritere klimainnsats

  2. Fly skamme deg!

Les mer om

  1. Klimapolitikk
  2. Greta Thunberg
  3. Amnesty International