Verden

Avtale mellom USA og Mexico stanser varslet toll

USA og Mexico er enige om en avtale som avblåser den varslede innføringen av toll på mexicanske varer på ubestemt tid, ifølge president Donald Trump.

President Donald Trump sier at USA og Mexico er enige om en løsning som skal stanse migrantstrømmen ved den sørlige grensen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
  • NTB

Dermed unngår mexicanerne tollinnføringen som Trump hadde truet med, og som skulle trå i kraft mandag.

– Mexico har i retur blitt enige om å ta tøffe grep for å håndtere migrantstrømmen gjennom landet. På den måten kan ulovlig innvandring fra Mexico bli kraftig redusert eller eliminert. Detaljer fra avtalen vil bli offentliggjort av utenriksdepartementet snart, skriver presidenten på Twitter fredag.

Trump kunngjorde i forrige uke at USA ville innføre toll på 5 prosent på alle mexicanske varer som importeres til USA fra 10. juni. Tollsatsen skulle øke til 10 prosent 1. juli, og deretter med 5 prosentpoeng hver måned, inntil den var ment å nå 25 prosent 1. oktober, hvis Mexico ikke klarte å hindre migranter i å ta seg ulovlig over grensen til USA.

I am pleased to inform you that The United States of America has reached a signed agreement with Mexico. The Tariff ... https://t.co/EVGSKXleS6

Nye steg

USAs utenriksdepartement sier at Mexico nå vil ta helt nye steg for å stanse migrantrømmen fra Mellom-Amerika. Mexico har også forpliktet seg til å bekjempe menneskehandlere og deres nettverk.

– Det inkluderer utplasseringen av soldater gjennom hele Mexico, men med deres sørlige grense som den høyeste prioriteten, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

I avtalen skal Mexico også ta tilbake migranter som har nådd USA, men som venter på at deres asylsøknader skal behandles. Migrantene må ifølge avtalen ikke søke asyl i Mexico først, slik Trump-administrasjonen tidligere har ønsket.

Men finansminister Steven Mnuchin understreket lørdag at Trump vil forbeholde seg retten til å innføre toll hvis ikke Mexico oppfyller sin del av avtalen, skriver Reuters.

Ifølge BBC har Mexico gått med på å utplassere sin nasjonalgarde over hele landet, og opp mot 6000 soldater skal i tillegg overvåke landets grense mot Guatemala. De har også lovet å ta grep for å hindre menneskesmugling.

Men det som har kommet ut om avtalen tyder på at USA Ikke fikk gjennomslag for sitt krav om at Mexico skal ta i mot og behandle asylsøknadene til folk som vil til USA.

Migranter går forbi et flagg som er satt opp langs grensen mellom Mexico og USA i protest mot Trumps innvandringspolitikk.

Spenninger

Mexicanske diplomater ledet av utenriksminister Marcelo Ebrard har denne uken ført tollsamtaler i Washington med amerikanske myndigheter.

Bakteppet er migrantstrømmen gjennom Mexico som har forarget Trump-administrasjonen. Trump-administrasjonen har vist til tall fra amerikansk grensepoliti som viser at 132.000 mennesker er blitt anholdt eller pågrepet på den amerikanske grensen mot Mexico i løpet av mai. Det er første gang siden april 2007 at det er blitt gjort flere enn 100.000 anholdelser på en måned.

Samtalene har tidvis vært preget av spenninger, der Mexico har anklaget USA for å ønske «raske og umiddelbare» løsninger. Washington har på sin side minnet mexicanske diplomater om den overhengende faren for økte tollsatser.

Omstridt tollpolitikk

Det ser ut til å ha fungert. USA er blant Mexicos aller viktigste handelspartnere og amerikanere kjøpte i fjor mexicanske varer til en verdi av 378 milliarder dollar, rundt 3.260 milliarder kroner.

Økte tollsatser ville imidlertid også rammet amerikanske importører og forbrukere, noe som har gjort at Trump har slitt med å få støtte i sitt eget parti. En rekke ledende republikanere i Kongressen har gått ut mot presidentens tolltrusler.