Verden

Svenske pågrepet for å stå bak eksplosjonen ved Skattestyrelsen – én mistenkt på frifot

En 22 år gammel svensk statsborger er pågrepet, siktet for å stå bak eksplosjonen ved Skattestyrelsen i København. En annen svenske er etterlyst internasjonalt.

Fasaden på Skattestyrelsens kontor i København fikk store skader i eksplosjonen. Skattestyrelsen tilsvarer den norske Skatteetaten.
  • NTB
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

– Begge er mistenkt for å være gjerningsmennene bak sprengningen ved Skattestyrelsen, sa politisjef Jørgen Bergen Skov i København på en pressekonferanse onsdag morgen om eksplosjonen for en drøy uke siden.

Det var tirsdag kveld at kontorene til Skattestyrelsen i Nordhavn i København ble rammet av en eksplosjon. De to unge mennene er nå begge siktet for å ha stått bak denne.

Det er en 23 år gammel svensk mann som er på frifot, ifølge Københavns politisjef Jørgen Bergen Skov. 22-åringen ble pågrepet i Malmö tirsdag kveld og skal nå utleveres til Danmark, hvor han skal fremstilles for varetektsfengsling. Da vil påtalemyndigheten be om lukkede dører.

Politiet har beslaglagt et kjøretøy som gjerningspersonene skal ha benyttet. Skov opplyser at de har gjennomsøkt flere steder, og at etterforskningen fortsatt pågår.

Politiet vil onsdag ikke uttale seg om et mulig motiv for angrepet.

– Vi har en gjerningsmann på frifot, noe som gjør at vi er meget sparsomme med hva vi kan si av hensyn til etterforskningen, sier politisjefen.

Politiet har tidligere opplyst at sprengstoffet var plassert 60 cm fra selve inngangspartiet. De to personene som var i bygningen, kom ikke til skade, men en forbipasserende fikk splintskader som følge av eksplosjonen.

– Det dreier seg om en svært alvorlig forbrytelse, uttalte Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

– Vi har hatt en intensiv etterforskning, sier Bergen Skov onsdag og legger til at etterforskningen fortsetter med uforminsket styrke.

Skov understreker onsdag at denne eksplosjonen ikke knyttes til en lignende hendelse ved den lokale politistasjonen på Nørrebro i København natt til lørdag.

Totalt at det vært ni bombeeksplosjoner i København siden februar, ifølge Politiken. Dette er en utvikling som har fellestrekk med flere byer i Sverige, der det har vært en rekke bombeeksplosjoner i sentrale områder.

Saken oppdateres.

Les også

  1. Kraftig eksplosjon rammet politistasjon i København

  2. Forsvarsekspert: Gjerningspersonene bak eksplosjonen i København brukte sprengstoff av militær type

  3. Danmarks statsminister: – Et under at ingen har kommet alvorlig til skade

Les mer om

  1. Etterforskning
  2. København