Russland truer med å plassere ut missiler

Russland gjentar sin motstand mot det planlagte rakettskjoldet i Europa.

Russland truet med å plassere ut missiler i de vestlige delene av Kaliningrad-regionen, dersom de ikke får medhold i sine krav. Her ruller en kolonne av Russlands Topol-missiler over den røde plass under en parade i 2009.

Onsdag gikk den russiske presidenten Dmitrij Medvedev ut med en klar advarsel til USA og deres NATO-allierte. Bakgrunnen for advarselen fra presidenten er det planlagte rakettskjoldet over Europa.

USA og NATO har vært i forhandlinger med Russland om en avtale for det planlagte rakettskjoldet, men de har så langt ikke kommet til en enighet. Medvedev sier at han forstatt håper på en avtale med USA, men foreløpig anklager han USA og NATO for å ignorere Russlands bekymringer.

— Russland har ikke noe å frykte

USA har gjentatte ganger forsikret Russland om at det foreslåtte rakettforsvaret ikke vil være rettet mot Russlands atomvåpen, men Russland krever å få forsikringene skriftlig.

Onsdag gjentok USA at Russland ikke har noe å frykte.

— Jeg tror det er verdt å gjenta at et europeisk rakettforsvarssystem, som vi har jobbet veldig hardt for sammen med våre allierte og Russland de siste årene, ikke er rettet mot Russland. Det er utviklet for våre allierte i Europa for å avskrekke og bekjempe rakettrusselen fra Iran, sier kaptein John Kirby, talsmann for Pentagon.

Talsmann for Det hvite hus, Tommy Vietor, påpeker at Russland må innse at rakettskjoldet verken kan eller vil true russiske interesser.

Obama-administrasjonen har lenge understreket viktigheten av skjoldet for å få avverget en potensiell trussel fra Iran.

Muntlige forsikringer til tross, Medvedev ser ikke ut til å være fornøyd. Han krever en bindende avtale.

Truet med å plassere ut missiler

— Når vi forsøker å få dette ned på papiret i form av presise og klare juridiske forpliktelser, får vi et kraftig avslag, sier Medvedev.

Russlands president advarer nå mot at Russland kan komme til å stasjonere missilier i de vestlige delene av Kaliningrad-regionen, som ikke ligger langt fra grensen til Polen, samt andre steder, dersom USA går videre med planene uten å komme med helt konkrete løfter om at skjoldet ikke er rettet mot Russlands atomvåpen.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen uttaler at han er «svært skuffet» etter Russlands trusler om å utplassere raketter nær sine allierte.

— Samarbeid, ikke konfrontasjon, er veien fremover, sier Rasmussen i en uttalelse.

- Hvis våre partnere klarer å ta hensyn til våre legitime sikkerhetsinteresser på en ærlig og ansvarlig måte, er jeg sikker på at vi vil kunne komme til en avtale. Men hvis de forslår at vi «samarbeider», eller for å være ærlig, arbeider mot våre egne interesser, vil vi ikke kunne nå en felles løsning, sier Medvedev.

Russland har sagt seg villig til å vurdere et forslag NATO la frem i fjor høst. Forslaget går på et samarbeid om rakettskjoldet, men så langt har man ikke klart å bli enige om hvordan systemet skal brukes.

Russland insisterer på at det skal driftes i fellesskap, noe NATO så langt har avvist.

- Behandlet som idioter

Medvedev advarer også mot at Russland kan komme til å trekke seg fra START-avtalen, en avtale om å redusere antall strategiske atomvåpen, dersom USA fortsetter med rakettskjoldplanene uten å møte Russlands krav.

Les også

Obama fikk i går årets beste «julegave» i havn

I tillegg uttaler Medvedev at en del av Russlands tilsvar til et eventuelt rakettskjold vil være å utstyre landets kjernefysiske raketter med systemer som vil gjøre det mulig for dem å trenge gjennom rakettskjoldet, og at de vil utvikle måter å slå ned rakettskjoldets kontroll -og informasjonsfasiliteter på.

Russlands NATO-utsending Dmitry Rogozin sier at Kreml ikke vil følge eksempelet til Sovjetunionens president Mikael Gorbatsjov, og ta uskrevne lovnader fra Vesten.

— Den nåværende politiske ledelsen kan ikke opptre som Gorbatsjov, og ønsker skrevne forpliktelser, sier Rogozin.

Han legger til at de russiske forhandlerne har blitt irriterte av det han omtaler som «åpenlys løgn» fra USAs side, vedrørende planene om rakettskjoldet.

- Vi vil ikke tillate at de behandler oss som idioter. Forsvar mot atomvåpen er ingen spøk, slår Rogozon fast.

Det er ikke første gang Medvedev eller andre russiske ledere har kommet med lignende uttalelser. Den siste uttalelsen synes også å være rettet mot det russiske publikummet i forkant av parlamentsvalget i Russland 4. desember.

Medvedev planlegger å gi seg som president, slik at Vladimir Putin kan ta over presidentembetet når presidentvalget avholdes i mars. Og det hersker ingen tvil om at Putin, Medvedev og deres parti «Det forente Russland» kommer til å vinne valget.