Verden

Familien flyktet fra krig i Tsjetsjenia

OSLO/MOSKVA (Aftenposten): Russiske medier skriver at familien Tsarnajev flyktet fra Tsjetsjenia under krigen i 1994-1996.

 • Korrespondent I Moskva
 • Steinar Dyrnes
 • Ingeborg Moe
 • Reidun J. Samuelsen
 • Knut-erik Mikalsen

Det russiske utenriksdepartementet sier til avisen The Moscow Times at de er kjent med anklagene mot brødrene Tamerlan og Dsjokhar Tsarnajev, og at det jobbes med å undersøke saken.

Familien Tsarnajev skal ha bodd i Dagestan, før de bosatte seg i Russland. De flyttet til USA i 2002.

Amerikanske sikkerhetskilder bekrefter at det var den 26 år gamle tsjetsjeneren Tamerlan Tsarnajev som ble drept i skuddveksling med politiet i Watertown utenfor Boston torsdag kveld. Lillebroren, 19 år gamle Dsjokhar Tsarnajev, unnslapp skuddvekslingen, og en storstilt politijakt på ham var fredag i gang i Boston-området.

Den drepte Tamerlan Tsarnaev blir rosende omtalt av sin far. Til telegrambyrået Associated Press, som har fått tak i faren i Russland, sier han dette om sin sønn:

— Han var en sann engel og en fantastisk student.

En onkel tegner et annet bilde av storebroren. Til CNN sier han at Tamerlan Tsarnajev hadde problemer med å tilpasse seg det amerikanske samfunnet.

Fire søsken

I 2001 kom familien, med fire barn, til den russiske delrepublikken Dagestan, naborepublikken til Tsjetsjenia, fra den tidligere sovjetrepublikken Kirgisistan i Sentral-Asia. Dette forteller sekretæren til direktøren på skole nummer 1 i Makhatsjkala, hovedstaden i Dagestan, til Aftenposten.

— Ja, hos oss gikk fire barn fra denne familien. Djokhar i første klasse, Tamerlan i åttende klasse, og to søstre i femte og i syvende klasse. De ankom fra Kirgisistan i 2001. Hvor de ble født vet vi ikke. De var flyktninger. De gikk på skole hos oss i fire måneder. Etterpå reiste de til Amerika. De skrev seg inn på skolen som tsjetsjenere, sier Irina Bandurina til Aftenposten.

Bokset på skolelaget

De to brødrene skal ifølge Moscow Times ha gått hich school i Cambridge, Massachusetts, hvor de utmerket seg på skolens bryte- og bokselag.

— Jeg har ikke en eneste amerikansk venn. Jeg forstår dem ikke.

Uttalelsen skal ha kommet fra Tamerlan Tsarnajev i forbindelse med at det ble tatt bilder av ham i bokseringen. I teksten som følger bildene, kan man lese at han drømte om å bli ingeniør, men tok fri fra skolen et semester for å trene til et boksermesterskap. Tittelen på bildene er: «Will box for passport» (Vil bokse for pass) som tyder på at han håpet at boksekarrieren skulle gi han amerikansk statsborgerskap.

Han sa at håpet å bli plukket ut til det olympiske laget i boksing, og ville kjempe for USA heller enn Russland, dersom ikke Tsjetjenia ble selvstendig stat. Han gjør det klar at han er dypt religiøs muslim, har sluttet å røyke og drikke. «Det er ingen verdier lenger», sa han videre, ifølge fotoalbumet som ligger på internett.

Her snakker han også om kjæresten sin. Men ifølge ubekreftede kilder har han vært arrestert av politiet i forbindelse med vold mot kjæresten.

- Søt gutt

En tidligere skolevenninne av Dsjokhar Tsarnajev, som politiet fremdeles driver en intens jakt på, beskriver ifølge The New York Times mannen som «veldig søt» og legger til:

- Jeg har aldri hørt noe noen si et negativt ord om han.

Den yngste broren var elev på ungdomsskolen Cambridge Rindge and Latin School, som er tett knyttet opp mot Harvard. Skolen har et meget godt akademisk rykte, og en skoleledelse som tilstreber en variert elevmasse med flere nasjonaliteter representert, ifølge Jeff Lugowe. Han bodde i Cambridge i 2009-2011, bare 300 meter fra området der familien Tsarnejev bor.

Amerikaneren som nå underviser på Universitetet i Oslo, var selv student på Harvard.

— Cambridge er et fredelig samfunn med eliteuniversiteter som MIT og Harvard. Det er et tettbefolket område, med mange nasjonaliteter, forteller han.

Ifølge amerikanske medier gjorde Dsjokhar Tsarnajev det bra på skolen. Ved avgang fikk han et oppmuntringsstipend for å kunne studere videre.

— En får ikke et slikt stipend, hvis en ikke gjør det bra på skolen, sier Jeff Lugowe.

En annen som kjenner den ettersøkte, navngitt som 17 år gamle Meron Woldemariam og manager for skolelaget som Tsamaev spilte for, sier til avisen at han forlot laget midt i sesongen og ville heller drive med bryting. Hun beskriver gutten slik:

Les også

«Gud holder av dem som gjør godt»

— En normal, sosial, vennlig gutt som det var morsomt å snakke med, sier hun til storavisen. Dsjokhar Tsarnajev oppgir sine verdier på nettsiden Vkontakte - som er det russiske motstykket til Facebook - som å være: Islam, penger og karriere.

 1. Les også

  Brødre antas å stå bak Boston-terror

 2. Les også

  En mistenkt er død, en annen på frifot

Det pågår nå en intens politijakt etter 19 år gamle Dsjokhar Tsarnajev. Foto: Boston Police Dept.

26 år gamle Tamerlan Tsarnajev ble skutt under en politijakt i natt. Foto: FBI

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skolemassakren i Florida: Drepte 17 mennesker på seks minutter

 2. VERDEN

  Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas

 3. VERDEN

  Spanias opposisjonsleder går av

 4. VERDEN

  – USA har et system hvor makten balanseres, men Trump er nå verdens mektigste politiker

 5. VERDEN

  Trumps advokat med overraskende avsløring: Presidenten betalte pornostjerne selv

 6. VERDEN

  5.000 år gammelt spor etter øl funnet i Kina