Verden

Stort jordskjelv i California

Brannvesenet temmer flammene i Ridgecrest, California etter at et stort jordskjelv traff delstaten torsdag.

Et jordskjelv målt til 6,4 på Richters skala har rystet ett større område i sørlige California rundt 19.30, norsk tid.

  • Simen Hunding Strømme

Et større jordskjelv traff dalen Searles Valley sør i California ved halv elleve-tiden, lokal tid. Det er det største skjelvet i California på 20 år.

Skjelvet skal ha blitt følt helt til Los Angeles, som ligger rundt 20 mil fra dalen. CNN melder at bygninger i sentrum skal ha rugget frem og tilbake i flere sekunder.

National Weather Services kontor i Las Vegas skriver at mange følte skjelvet også der. Las Vegas ligger omtrent 22 mil fra skjelvets episentrum.

Minst fire store etterskjelv, målt til opp til 4,7 har også blitt registrert, ifølge United States Geological Survey. Totalt er det registrert over 150 etterskjelv, hevder CNN.

Telefonstorm hos nødetatene

Lokale nødetater er blitt oversvømt av telefoner i tiden etter skjelvene. Nødetater i området rapporterer om ulike skader på bygninger og veier. Brannvesenet i Kern fylke skriver på Twitter at de bistår med legehjelp og slukker branner.

Det er foreløpig ikke meldt om alvorlige personskader.

Politiet i Los Angeles har oppfordrer californiere til å ikke ringe med mindre det er et nødstilfelle.

– Vi er veldig klare over det betydelige jordskjelvet som nettopp oppstå i sørlige California. Vennligst IKKE ring 9–1–1 med mindre det er skader eller andre farlige forhold. Vennligst ikke ring for å stille spørsmål, uttaler politiet på Twitter.

Sykehus evakueres

Brannvesenet i Kern fylke uttaler på Twitter at regionsykehuset i byen Ridgecrest evakueres som følge av jordskjelvet. Ridgecrest ligger bare 18 kilometer fra skjelvets episentrum.

Registrert på norske stasjoner

Det norske forskningsinstituttet Norsar registrerte raskt jordskjelvet på sine seismiske stasjoner I Finnmark, på Hamar og i Antarktis. Det tok 13 minutter fra jordskjelvet først inntraff til signalet ble registrert på det norske fastlandet.

Bildet viser jordskjelvets signal på de ulike av Norsars stasjoner

Les mer om

  1. California
  2. Jordskjelv