Verden

Indonesia returnerer europeisk avfall

Indonesia returnerer 49 containere med søppel til Europa og USA. Stadig flere land i Sørøst Asia nekter å være avfallsplasser for søppel fra vestlige land.

En rekke land protesterer mot mottaket av europeisk søppel, her fra Filippinene. Foto: Greenpeace/AP

  • NTB-AFP

De 49 containerne er fylt med søppel, plastavfall og farlig materiale som bryter med importregler, ifølge indonesiske tollmyndigheter på Batam-øya

– Vi er i samtaler med importørene for å sikre retur. Søppelet kommer fra USA, Frankrike, Tyskland, Australia og Hongkong, sier talsperson Sumarna.

Forrige uke ble fem containere returnert av Indonesia. I fjor vedtok Kina et forbud mot import av utenlandsk plastavfall, noe som skapte store resirkuleringsvansker for utviklede land som slet med å kvitte seg med eget avfall.

Filippinene har sendt tilbake 69 containere med avfall til Canada. Også Malaysia har lovet å returnere hundrevis av tonn med avfall.

Tilsammen 300 millioner tonn plastikk produseres årlig, ifølge klimaorganisasjonen WWF. Mye av avfallet ender opp i havet eller deponier, noe som er i ferd med å utgjøre en internasjonal krise.

  1. Les også

    Fant søppel på havets bunn: – Dramatisk, sier ekspert

  2. Les også

    80 prosent av alt plastavfall havner på fyllinger og i naturen. Nå har Norge fått gjennom en ny global plastavtale på rekordtid.

Les mer om

  1. Avfall
  2. Asia
  3. Plastavfall