Verden

Historisk: Donald Trump første amerikanske president på besøk i Nord-Korea

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møttes i 50 minutter søndag. Atomsamtalene gjenopptas i løpet av noen uker, sier Trump.

  • NTB
  • Lisa Marie Schaft

President Donald Trump ble søndag den første amerikanske president til å besøke Nord-Korea da han møtte landets leder Kim Jong-un i grenselandsbyen Panmunjom.

Trump tok først noen steg over grenselinjen før Kim fulgte ham tilbake til sørkoreansk side av grensen.

– Enormt viktig, mente den amerikanske presidenten.

Møtet var planlagt å vare i kun et par minutter, men strakte seg ut til 50 minutter. Etter møtet mellom de to lederne sa Trump at atomsamtalene mellom landene snart skal gjenåpnes. De har stått i stampe siden et mislykket møte i Vietnam tidligere i år.

– Vi er ikke ute etter å gjøre det hurtig. Vi skal gjøre det riktig, sa Trump til pressen etter møtet.

Trump og Kim tok hverandre i hendene under søndagens møte. Møtet var det tredje mellom de to. Foto: Susan Walsh / AP/ NTB scanpix

Invitasjon via Twitter

Det var Trump som lørdag formiddag foreslo via en Twitter-melding at han og Kim Jong-un kunne møtes i den demilitariserte sonen.

Trump skal selv ha beskrevet Twitter-meldingen som et spontant innfall. Ifølge sørkoreanske medier har han uttalt at han tenkte «Hei, jeg er her. La oss se om jeg kan få sagt hei til Kim Jong-un».

Kim fortalte på grensen at han var blitt overrasket over Trumps spontane invitasjon.

– Jeg tror dette er uttrykk for hans vilje til å kvitte seg med den uheldige fortiden og åpne opp for en ny fremtid, sa Kim.

President Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un søndag morgen. Foto: REUTERS TV/ NTB scanpix

Vil påvirke fremtiden

Ifølge Associated Press skal Kim Jong-un skal ha uttalt at møtet med Trump «vil definitivt påvirke fremtidens handlinger». Han sier også at forholdet mellom han og Trump er «veldig godt».

Trump på sin side kaller det en «stor ære» å ha vært den første amerikanske presidenten til å krysse den nordkoreanske grensen og hyller sitt «gode vennskap» med Kim.

Søndag fastholdt Trump at hans forhold til den nordkoreanske lederen gjør verden ble et mye tryggere sted.

Trump møtte Kim Jong-un og den Sørkoreanske presidenten Moon Jae-in ved landsbyen Panmunjom i den demilitariserte sonen. Foto: Susan Walsh / AP/ NTB scanpix

– Før jeg overtok var det svært, svært ille. Det var en farlig situasjon for Sør-Korea, Nord-Korea og verden. Takket være det gode forholdet vi har utviklet, er dette ikke lenger tilfelle, sa Trump under en kort pressekonferanse med Kim i Freedom House på sørkoreansk side av grensen.

Eksperter og analytikere mener derimot at Trumps diplomati har gitt få resultater.

Nord-Korea har trappet opp sitt atomvåpenprogram og økt sitt atomarsenal med anslagsvis seks stridshoder til rundt 70 siden det første møtet mellom Kim og Trump. Landet har imidlertid ikke gjennomført nye atomprøvesprengninger. Hyppige rakett-tester er det også blitt slutt på.

Her går president Donald Trump over grensen. Foto: REUTERS /Scanpix

Ble fulgt til grensen av Sør-Koreas president

Den amerikanske presidenten ble søndag først tatt med til en utkikksplattform på sørkoreansk side. Der orienterte Sør-Koreas president Moon Jae-in ham om den demilitariserte sonen (DMZ).

Sonen er en 4 km bred landstripe mellom Sør- og Nord-Korea og følger fronten slik den så ut da våpenhvilen mellom de to landene ble signert 27. juli 1953, nær delelinjen etter andre verdenskrig.

Donald Trump observerer Nord-Korea fra den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Foto: Susan Walsh, AP

Les også

  1. Xi på besøk i nabolandet, møtt på flyplassen av 10.000

  2. Honning, tobakk, kontanter og sex: FN-rapport beskriver korrupsjon i detalj

Fortsatt i krig

Den drøyt tre år lange koreakrigen er teknisk sett ikke over, ettersom våpenhvilen aldri ble fulgt opp med en varig fredsavtale.

Trump forsøkte også å besøke DMZ sist han var i Sør-Korea i 2017, men helikopteret hans ble da hindret av tett tåke.

Den overraskende invitasjonen til Kim kom Trump med under G20-toppmøtet i Osaka lørdag.

– Vi får se. Han vil veldig gjerne. Vi forsøker å få det til. Det blir kort, men det er OK. Et håndtrykk betyr mye, sa Trump før avreisen fra Seoul.

Les mer om

  1. Utenrikspolitikk
  2. Nord-Korea
  3. USA
  4. Donald Trump