Verden

Bedrageridømt koptisk kristen står bak anti-muslimsk film

En koptisk kristen 55-åring bosatt i California står bak filmen som har ført til angrep på amerikanske ambassader flere steder i den muslimske verden, bekrefter amerikanske myndigheter.

En politibil og journalister fra flere medier hadde torsdag tatt oppstilling utenfor hjemmet til filmprodusenten Nakoula Basseley Nakoula i California.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Amerikanske myndigheter har konkludert med at Nakoula Basseley Nakoula (55) står bak «Innocence of Muslims», en film mange muslimer har oppfattet som en fornærmelse mot Islam og profeten Muhammed og som har ført til voldelige protester i Egypt, Jemen og Libya, melder nyhetsbyrået AP.

Les også

Voldsomme protester i gang i Egypt

Det er uklart om Nakoula er gjenstand for etterforskning eller om hans rolle er blitt gransket som en del av FBIs etterforskning av angrepet på USAs konsulat i Benghazi i Libya, der USAs ambassadør og tre andre ambassadeansatte ble drept tirsdag kveld.

Etterforsker drap i Libya

Den amerikanske riksadvokaten Eric Holder bekreftet torsdag at det amerikanske justisdepartementet etterforsker drapene.

En ikke navngitt tjenestemann sier Nakoula kan knyttes til identiteten Sam Bacile, som først sa til AP at han skrev og produserte filmen. Det viser seg at Bacile er en falsk identitet og at telefonen «Bacile» svarte på tilhører husstanden der de senere fant og intervjuet Nakoula.

Bacile sa først til AP at han var jødisk og israelsk, men Israel opplyser at det ikke finnes noen israelsk borger med et slikt navn. Nå viser det seg at nøkkelmannen bak filmen er en koptisk kristen med en tvilsom bakgrunn.

Bedrageridømt

Rettsdokumenter fra en kriminalsak fra 2010 viser at Nakoula har brukt flere pseudonymer, inkludert Nicola Bacily, Robert Bacily, Erwin Salameh og flere andre. Han ble dømt til å sone 21 måneder i fengsel for banksvindel i 2010 og til å tilbakebetale 790.000 dollar. Tidligere har han slitt med å betale skatten sin.

Under en samtale med APs journalister utenfor hjemmet sitt, viste Nakoula frem førerkortet sitt for å bevise at han ikke var Bacile, men han sørget for å holde tommelen sin over mellomnavnet sitt, Basseley.

AP fant mannen som kaller seg Bacile etter å ha fått et telefonnummer fra Morris Sadek, en konservativ koptisk kristen bosatt i USA som har promotert den anti-muslimske filmen ved å sende e-poster til pressen og ved å vise til filmen på sin hjemmeside. Egypts koptiske kristne har lenge ment at de blir utsatt for diskriminering og koptisk kristne har vært offer for terrorangrep, som da 23 koptere ble drept og 97 såret i en kirke i Alexandria .

En YouTube-konto opprettet under navnet «Sam Bacile» ble brukt til å publisere deler av filmen i juli.

Opprørte skuespillere

En av skuespillerne, Cindy Lee Garcia sier til KERO-TV at regissøren, som kalte seg Sam Bacile, sa han var fra Egypt.

Biskop Serapion i den koptisk ortodokse kirken i Los Angeles sa torsdag at kirken er motstander av meningene som kommer frem i filmen.

Les også

  1. Hvem er Sam Bacile?

  2. Hillary Clinton raser mot anti-islam-video

En trailer for den omstridte islamkritiske filmen er lagt ut på nettstedet YouTube.