Spillerne fra det thailandske laget Wild Boar er blitt verdenskjent etter grottedramaet som fanget verdens øyner i fjor. Her blir de fotografert etter en kamp mot juniorlaget til den argentinske fotballklubben River Plate i Buenos Aires.

Ett år siden grottedramaet i Thailand. Nå reiser de verden rundt og turister strømmer til grotten.

Det har gått ett år siden hele verdens øyne rettet seg mot en liten grotte helt nord i Thailand. I over to uker fulgte verden den dramatiske redningsaksjonen etter at tolv gutter og fotballtreneren deres var fanget.

Mandag markerte spillerne fra fotballaget Wild Boar at det er ett år siden de ble fanget i grotten Tham Luang Nang Non helt nord i Thailand.

Tolv gutter i alderen 11 til 16 år og deres 25 år gamle trener ble fanget, fire kilometer inne i den avsidesliggende grotten. En storstilt leteaksjon ble iverksatt for å finne guttene og treneren. Bildene av guttene i grotten gikk verden rundt.

Det skulle ta over to uker før siste mann ble fraktet ut av grotten. Nå er fotballaget blitt kjendiser i hjemlandet, de har vært gjester hos talkshow-programleder og komiker Ellen DeGeneres, de har reist verden rundt og historien deres blir snart å se på Netflix.

Her poserer guttene sammen med IOC-president Thomas Back under ungdoms-OL i Buenos Aires i fjor.

Samtidig strømmer turistene til grotten helt nord i «smilets land». Siden den dramatiske redningsaksjonen, hvor guttene én etter én ble dopet ned og fraktet ut av dykkere, har 1,3 millioner mennesker reist til grotten. Men fortsatt er den stengt for turister.

Ett år etter at de ble fanget i grotten møtte medlemmer av Wild Boar pressen.

Det hele startet 23. juni i fjor. De tolv guttene og treneren hadde bestemt seg for å ta en dagstur til grotten. Men på grunn av kraftig regn, steg vannivået raskt, og fotballaget og treneren måtte søke tilflukt i en liten luftlomme fire kilometer inne i grotten.

Det skulle ta ni dager å finne guttene og treneren.

Dette var de første bildene verden fikk se av guttene inne i grotten.

Fire kilometer inne i grotten ble de 13 funnet.
Det var britiske dykkere som fant dem inne i grotten.

Etter å ha funnet guttene og treneren i live, startet arbeidet med å få fraktet de 13 ut av grotten.

Redningsarbeidere fra en rekke land bisto i arbeidet.

6. juli gikk det derimot galt. Saman Gunan, en thailandsk dykker, omkom da han gikk tom for oksygen under redningsaksjonen.

Kisten med Saman Gunan blir fraktet vekk. Gunan døde da han plasserte oksygenflasker inne i grotten, som en del av forberedelsene til et forsøk på å få guttene ut.
Den thailandske dykkeren var den eneste som mistet livet i den dramatiske redningsaksjonen.

Redningsarbeidet ble gjort ekstra krevende fordi store mengder nedbør hadde ført til at grotten var delvis oversvømt.

Store nedbørsmengder gjorde til tider redningsarbeidet svært krevende.

Én etter én ble Wild Boar-spillerne dopet ned og fraktet ut av grotten.

Dykkere fra flere land deltok i redningsarbeidet. Blant annet danske Ivan Karadzic.
Nedbør førte til at grotten var delvis oversvømt.

Det tok redningsarbeiderne tre dager å frakte samtlige 13 ut av grotten i live.

Redningsarbeidere jobbet i nesten tre uker med å finne og redde Wild Boar-laget.

10. juli ble de siste fire guttene og treneren fraktet ut. Sist ut var en lege og tre marinejegere som tilbrakte en uke i grotten sammen med guttene og treneren.

En lege og tre marinejegere var sammen med guttene og treneren i en uke.
Journalister jubler etter en pressekonferanse like ved Tham Luang Nang Non grotten.

Kort tid etter kom meldingene om at alle var i god form, men at de hadde vært konstant sultne og tre hadde lettere lungebetennelse.

Til tross for flere dager inne i grotten, var guttene i god fysisk form.

Overlevde på regnvann i ni dager

I etterkant av den dramatiske redningsaksjonen ville verden fortsatt høre fra de tolv guttene. En drøy uke etter aksjonen møtte de det internasjonale pressekorpset for første gang.

Da fortalte de hvordan de hadde overlevd på regnvann i ni dager. De forsøkte også å grave seg ut av grotten etter fire eller fem dager.

– Vi kunne ikke bare sitte og vente, vi måtte prøve å finne en vei ut. Vi gravde på tur, og klarte å grave 4–5 meter inn i grotteveggen, sa lagets trener.

Instagram-profiler og Hollywood-film

Flere av guttene har fått flere tusen nye følgere på sosiale medier, skriver SBS News. 15 år gamle Ekkarat Wongsukjan og 17 år gamle Pornchai Khamluang har nesten 150.000 følgere på Instagram.

– Det var et mirakel. Jeg ble sjokkert, sa Adul Sam-on om da de britiske dykkerne fant dem etter ni dager.
Denne uken møtte guttene de australske dykkerne Richard Harris og Craig Challen. Begge deltok i redningsaksjonen. Dykkerne fikk diplomatisk immunitet fra regjeringen i Thailand før oppdraget.

Snart blir også redningsaksjonen Hollywood-film.

– Jeg kunne ikke vært mer begeistret, sa Michael Scott, som bor i Thailand og var til stedet da guttene ble reddet ut. Han er administrerende direktør i selskapet som produserer filmen.

Guttene skal visst nok ha fått rundt 800.000 kroner for en avtale med Netflix, skriver SBS News.