De konservative ligger an til å bli størst i Østerrike tross Ibiza-skandalen

Det konservative Folkepartiet (ÖVP) ligger an til vekst foran søndagens valg i Østerrike, tross for «Ibiza-gate». Men veien til regjeringsmakt kan være lang.

33 år gamle Sebastian Kurz (i midten), her med partifeller i valgkampinnspurten i hovedstaden Wien lørdag, håper på valgtriumf i Østerrike, slik han fikk det til i 2017.

ÖVP ligger an til å få godt over 30 prosent av stemmene. På de siste målingene har partiet 34 prosent, en liten økning fra oppslutningen for to år siden. De ligger imidlertid ikke an til å klare å danne flertallsregjering og vil ha vanskeligheter med å finne samarbeidspartnere.

Selv med en oppgang søndag, vil ÖVP-leder Sebastian Kurz få det vanskeligere nå enn i 2017. Han har ingenting å vinne og alt å tape, heter det i lederen til den østerrikske avisen Die Presse.

I 2017 ble en 31 år gammel Kurz den yngste regjeringssjefen i Europa. Men i mai kollapset regjeringen hans da daværende koalisjonspartner, ytre høyre-partiet Frihetspartiet (FPÖ), ble avslørt i en skandale. Siden har landet vært ledet av en teknokratisk interim-regjering.

I mai publiserte tyske medier en video som viste at daværende FPÖ-leder og visestatsminister, Heinz-Christian Strache, tilbød en russisk kvinne, som hevdet at hun var niesen til en russisk oligark, lukrative offentlige kontrakter i bytte mot valgkampstøtte. Opptaket er gjort i en villa på den spanske ferieøya Ibiza, derav tilnavnet «Ibiza-gate» i landets medier.

Samme dag som Strache gikk av, varslet Kurz nyvalg. Søndag er valgdagen.

Les også

Begge har ført de konservative mot høyre. Den ene blir møtt med beundring, den andre med avsky.

Mulig FPÖ-retur

Eksperter har spådd at 33-årige Kurz nok en gang kan danne regjering sammen med FPÖ og gjenskape koalisjonen som av nasjonalister er blitt omtalt som en modell for nasjonalister i Europa.

FPÖ har klart å opprettholde en oppslutning på rundt 20 prosent, til tross for Ibiza-saken, men ferske anklager om overtramp har rammet partiet den siste uken.

Kurz har advart sine tilhengere om at venstrevridde partier kan gå frem mer enn anslått og samle seg i en koalisjon uten ham.

– Dersom det skjer bare et lite skifte, vil det bli et flertall mot oss, sa Kurz lørdag.

Målinger viser imidlertid at en regjering uten Kurz ikke er særlig sannsynlig, men 33-åringen kan imidlertid havne i en situasjon der han må åpne for samarbeid med venstresiden.

Les også

De er unge, sinte og tar til orde for folkemord og å kaste ut migranter. De tror på «Den store utskiftningen».

Klima, ikke innvandring

Innvandring er ikke lenger en toppsak blant østerrikske velgere, slik det var i 2017, en sak Kurz spilte mye på den gang. Isteden er det klimasaken som har seilt opp som valgets store sak. Titusener demonstrerte fredag i Wien og andre østerrikske byer, med tydelige krav om handling fra regjeringen.

Miljøpartiet Det grønne alternativ kan bli et av valgets store vinnere. De ligger an til å få 13 prosent oppslutning, opp 10 prosentpoeng siden 2017.

Et samarbeid mellom ÖVP, Det grønne alternativ og det liberale partiet NEOS er dermed et av flere mulige utfall.

Les også

Høyrepopulistene plan er å knuse EU fra innsiden. Seks hindre kan velte drømmen.

Kan gjenskape tradisjonell rødblå koalisjon

Kurz kan også bli nødt til å søke en bredere koalisjon med for eksempel sosialdemokratene SPÖ, som ligger an til å få 22 prosent av stemmene. I så fall vil det være en retur til ÖVP-SPÖ-koalisjonen som styrte i 44 år siden 1945 i Østerrike.

Selv har Kurz åpnet for å danne en mindretallsregjering, men løsningen kan potensielt føre til ytterligere politisk ustabilitet og kan utløse nytt nyvalg. Forhandlinger mellom partiene er uansett ventet å ta måneder og til slutt er det president Alexander Van der Bellen, tidligere leder for miljøpartiet, som skal godkjenne ny regjering.

Valglokalene åpner søndag kl. 07 og stenger kl. 17 for de rundt 6,4 millioner velgerne.