Verden

200 amerikanske skoprodusenter ut mot Trumps handelskrig

President Donald Trumps nye tollsatser på kinesiske varer dreper arbeidsplasser, slår amerikanske skoprodusenter fast.

Den amerikanske skoindustrien sier at Trumps handelskrig dreper arbeidsplasser i USA. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

 • NTB

Over 200 produsenter, blant dem giganter som Nike og Foot Locker, signerte onsdag brevet om faren handelskrigen utgjør for arbeidsplassene i industrien.

– Vi har helt siden begynnelsen fortalt Det hvite hus at tollsatsene rammer amerikanere i form av høyere priser. På grunn av vår allerede høye importskatt, er summen av dette at arbeidsplasser forsvinner, heter det i brevet.

Trump varslet at kinesiske varer til en verdi av 250 milliarder dollar som nå har en tollsats på 25 prosent, kommer til å øke til 30 prosent fra 1. oktober. Det vil ramme produkter som datamaskiner, mobiltelefoner og sko.

I tillegg varsler han at tollen på den resterende delen av USAs import fra Kina på 300 milliarder dollar, som trår i kraft 1. september, øker fra 10 prosent til 15 prosent.

Skoprodusentene frykter at tolløkningene vil koste amerikanske forbrukere 4 milliarder dollar i året, en økning de frykter kan føre til økonomiske nedgangstider.

De 200 skoprodusentene som har signert brevet, bestrider Trumps påstand om at det er Kina som må betale for tolløkningen.

– Det er ikke tvil om at tollen fungerer som en skjult skatt betalt av amerikanske individer og familier, heter det i brevet.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump bekrefter tolløkning på kinesiske varer søndag

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trumps og Kinas tolløkninger trådt i kraft

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kraftig fall på Wall Street etter at Trump varslet økning i kinesisk straffetoll

 4. VERDEN
  Publisert:

  Asia-børser svakt opp etter handelsavtale

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump ber amerikanske selskaper til å trekke seg ut av Kina

 6. VERDEN
  Publisert:

  – Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina