Verden

Tett program i tre dager

SYDPOLEN (Aftenposten.no:) Det store spenningsmomentet på Sydpolen er om Jubileumsekspedisjonen klarer å nå frem i tide til 100-årsdagen 14. desember.

Statsminister Jens Stoltenberg ble tatt vell i mot av stasjonssjefen for Amundsen-Scott South Pole Staton, BillCoughran.
  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle følger i Roald Amundsens skispor til Sørpolen.

I seks uker har de slitt seg frem. Fortsatt gjenstår mer enn «normale» mennesker ville klart på de få dagene som er igjen.

Men meldinger fra Winther, som er direktør ved Polarinstituttet, går på at de vil sove kun er par timer hver natt og om nødvendig legge igjen utstyret det siste døgnet.

— Alle håper

På Sydpolen tviler de fleste, men alle håper. Planen er at statsminister Jens Stoltenberg skal gå ut og møte dem og følge dem til polpunktet de siste timene. Dette er første gang siden Amundsens tur at en ekspedisjon har fulgt samme løype fra Hvalbukta.

Statsministeren skal også besøke flere av forskningsstasjonene som er spredt i området rundt USAs base.

Han skal også besøke campen med «turister» og ymse skigåere som har gått kortere eller lengre distanser de siste ukene, som ligger en drøy kilometer fra polen.

På selve jubileumsdagen skal han lede en markering ved den seremonielle polen som omkranses av flaggene til de 12 landene som i 1959 undertegnet Antarktistraktaten – avtalen om at ingen skulle gå videre med sine territorielle krav, de ble enige om å fortsette å være uenige.

Etter markeringen blir det mottagelse for alle nordmenn i området.