Verden

2019: 12 bomber har smelt i Malmø hittil i år

I løpet av våren har det vært hele 12 alvorlige bombeangrep i Malmø, Sveriges tredje største by.

Til alt hell ble ingen skadet da en bombe ble sprengt ved en nattklubb på Stortorget i Malmø, natt til 18. mars.
  • Frode Sætran
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Innbyggerne Malmø har i flere år opplevd store problemer med alvorlig kriminalitet. 2019 ser ikke ut til å bli særlig annerledes. Allerede i løpet av årets første måneder er Sveriges tredje største by blitt rammet av en rekke bombeangrep.

Hittil i år har politiet mottatt 15 anmeldelser som omfatter bomber, skriver Sydsvenskan.

Det er mer enn dobbelt så mange som det var på samme tid i fjor, da det kom seks tilsvarende anmeldelser. Totalt telte politiet opp 27 alvorlige eksplosjoner i Malmø i 2018.

De fleste eksplosjonene knyttes til bedrifter og serveringssteder. Flere av disse er lokalisert i boligområder og har rammet mange privatpersoner.

Politiet leter etter gjerningsmennene som skaper bombefrykt i Malmø.

Nabo: – Det verste jeg har vært borti

– Jeg kjenner frykt. Det har jeg aldri gjort tidligere, men etter dette er jeg redd. Jeg vet ikke om jeg våger å gå ut etter klokken 22 lenger, sier Gun Parmbo til avisen.

Hon bor i Drottninggatan, i et hus hvor det gikk av en bombe forrige uke. Nå vil hun at noe skal skje, at innbyggerne skal reise seg sammen.

– Dette er det verste jeg har vært borti, og jeg vil aldri oppleve det igjen. Jeg fatter ikke hvorfor ikke folk reagerer. Vi kan ikke ha et slikt samfunn, sier hun.

Gun Parmbo er ikke alene om å kjenne seg utrygg. Isabella Hallberg bor ved Nobeltorget. Hun våknet av eksplosjonene i april.

– Det ble veldig vanskelig etter den andre eksplosjonen. Jeg har bodd her lenge, og nå er det kommet så nærme. Jeg kjenner meg utrygg, sier hun. Når hun legger seg om kvelden, reagerer hun på hver eneste lille lyd hun hører fra gaten utenfor og våger ikke gå ut om kveldene.

– Men den verste følelsen er at jeg ikke kjenner meg trygg i mitt eget hjem, sier hun.

Les også

LES OGSÅ: I løpet av de 11 siste månedene har Malmø opplevd 14 drap. Ni er fortsatt uoppklart.

Ingen mistenkte

Freddy Nilsson ved Malmø-politiet sier til Sydsvenskan at de forsøker å være synlige i bybildet.

– I helgen hadde vi politipatruljer i ormådet for å skape trygghet, sier han.

Hittil i år er to personer blitt skadet av bombeeksplosjonene. En 12 år gammel jente ble truffet av knust glass da en bombe gikk av ved en garasje. Forrige helg måtte en kvinne redde seg selv og hunden sin bak en bil da en bombe detonerte.

– Det er uvanlig att personer skades. Heldigvis er ingen blitt alvorlig skadet. Personen som tenner på har ingen anelse om hva som vil skje når bomben går av. Det krever hensynsløshet for å gjøre noe slikt, at man ikke forstår eller vurderer konsekvensene, sier pressetalsmann Nils Norling Sveriges politiregion Syd.

Politiet har ingen mistenkte. De ser foreløpig ingen forbindelse mellom eksplosjonene.

– Mange av tilfellene har likhetstrekk, men vi har ikke funnet noen sammenheng mellom tilfellene. Vi undersøker hvem som er kapabel til å stå bak slike grove hendelser, sier Norling.

Malmø har de siste årene opplevd store problemer med alvorlig kriminalitet og brutal vold.

Han sier at de som benytter seg av slike metoder finnes blant de tyngste kriminelle i Malmø og at det ofte kan kobles til utpressing, narkotika eller trusler.

Blant de 15 anmeldte forholdene i år, finnes det tre forsøk der bombene ikke detonert eller tilfeller der personer er pågrepet med sprengstoff.

I tillegg til de 15 tilfellene, er det to tilfeller der såkalte molotovcocktails er kastet inn i en matvareforretning og en annen inn i en restaurant.

Les mer om

  1. Malmø
  2. Frykt
  3. Etterforskning
  4. Vold