Ikke noe å si på stilen når Kim Jong-un galopperer ved foten av det hellige fjellet Paektu. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB scanpix
Verden

Ridder Kim vil overvinne USAs sanksjoner

Kim Jong-un har tidligere søkt til fjells før viktige avgjørelser. Nå har han ridd en hvit hest til det hellige Paektu og lovet å beseire USAs sanksjoner.

 • NTB-AP

Nord-Korea har offentliggjort en billedserie av landets leder til hest, på vei opp Paektu. Fjellet er hellig for nordkoreanerne, og både det og den hvite hesten er symboler som knyttes til den herskende Kim-familien i landets mytologiske ideologi.

Nær fjellet kom Kim med løfte om å overvinne sanksjonene som ifølge ham har ført til både lidelse og sinne blant folket.

Går til fjellet for å bli vis

Både fjellet og den hvite hesten er gjengangere i propagandaen og mytene rundt Kim-dynastiet. Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB scanpix

– Sittende på hesteryggen erindrer han følelsesladd de harde påkjenningene på veien han tok, med en tro og vilje like sterk som Paektu, for å bygge verdens mektigste land, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Både bildene og retorikken skal gi ham et løft på hjemmebane, mens landet forsøker å presse USA til å gi dem visse innrømmelser i kjernekraftdiplomatiet. KCNA frigir bildene bare dager etter at det første møtet med USA på syv måneder endte i fiasko.

Også tidligere har diktatoren kommet til Paektu før han har truffet viktige beslutninger, som da han henrettet sin mektige onkel i 2013 og da han gikk inn for en diplomatisk tilnærming til Sør-Korea og USA i fjor.

Bildene av Kim på hesteryggen førte raskt til spekulasjoner i sørkoreanske medier om hvorvidt eneherskeren i nord pønsker på en ny strategi overfor amerikanerne.

Den tredje Kim i rekken har også tidligere reist til Paektu før han har tatt viktige politiske avgjørelser. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB scanpix

Historie og propaganda

Paektu skal ifølge nordkoreanske dokumenter ha vært stedet der nasjonens grunnlegger, Kims bestefar Kim Il-sung, hadde en geriljabase i kampen mot Japans kolonivelde i årene 1910–1945. Kim den andre, faren til dagens leder, skal ifølge den offisielle biografien ha blitt født ved fjellet mens en dobbelt regnbue fylte himmelen. Sovjetiske dokumenter viser derimot at Kom Jong-il ble født lengst øst i Russland, der faren ledet en sovjetisk bataljon av eksilkinesere og -koreanere.

Den hvite hesten er også en gjenganger i propaganda for familien som har styrt Nord-Korea i hele landets drøyt 70 år lange historie.

 1. Les også

  Nord-Korea bekrefter første oppskyting fra under vann

 2. Les også

  Trump: Nytt møte med Kim Jong-un kan skje snart

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Washington Post: Joe Biden ble briefet om Putins krigsplaner allerede i oktober 2021

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5