Nordkoreanske testraketter havnet i japansk farvann

Nord-Korea har fyrt av minst to raketter fra byen Wonsan. En av dem havnet i Japans økonomiske sone. Statsminister Shinzo Abe fordømmer hendelsen.

Passasjerer på togstasjon i Seoul ser på arkivfoto av rakettoppskyting i Nord-Korea. Nå har landet igjen fyrt av et par raketter i retning Japanhavet. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix

Rakettene ble ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap avfyrt fra den nordkoreanske havnebyen Wonsan onsdag. Den ene skal ha nådd en høyde på 910 kilometer og ha tilbakelagt 450 kilometer, som gjør det til den lengstrekkende raketten på nesten ett år. Yonhap melder også at Nord-Korea kan ha avfyrt et undervannsrakett onsdag.

– Vi overvåker situasjonen i tilfelle det kommer flere oppskytinger og er i beredskap, sier Sør-Koreas militære ledelse.

Den japanske regjeringens talsperson Yoshihide Suga opplyser at ett missil ble registrert innenfor Japans økonomiske sone klokken 7.27 onsdag morgen, mens det andre ble registrert noen minutter etterpå, like utenfor sonen. Det er første gang siden den spente situasjonen i november 2017 at et missil fra Nord-Korea havner innenfor Japans eksklusive økonomiske sone. Japan ser på det som et grovt overtramp.

Statsminister Shinzo Abe fordømmer oppskytingene, og han sier det er et brudd på FNs resolusjoner mot Nord-Korea.

– Vi vil fortsette å samarbeide med USA og det internasjonale samfunnet og gjøre vårt ytterste for å opprettholde og beskytte sikkerheten for vårt folk og være i beredskap, sier Abe onsdag.

Les også

Mens Trump roser Kim, bygger Nord-Korea nye våpen og har funnet en ny favorittfiende

Omstridt område

Skip i farvann mellom Sør-Korea og Japan oppfordres til å følge med på nyhetsoppdateringer og melde fra til den japanske kystvakten om de ser noe som kan være rester etter nordkoreanske testoppskytinger. Fartøy som ser noe, bes om å ikke plukke det opp selv, kun melde fra. Ifølge Japans myndigheter har ikke de siste utskytingene truffet hverken båter eller fly eller hatt noen direkte konsekvenser for landet.

Ifølge japanske medier skal det være snakk om ballistiske missiler som landet utenfor prefekturet Shimane. Det ligger nær de omstridte klippeøyene i Japanhavet, som heter Dokdo på koreansk og Takeshima på japansk. Klippeøyene var en del av Shimane i Japan fra 1905 til 1952, da Sør-Korea erklærte området som sitt. Nord-Korea ser også på øyene som den en del av Korea.

USA-allierte Japan plasserte i 2017 fire landbaserte PAC-3 rakettforsvarssystemer vest i landet for å være forberedt på et eventuelt angrep fra Nord-Korea. Dette som en reaksjon på at nordkoreanske myndigheter hadde advart om at deres raketter kom til å fly over blant annet Shimane på vei mot Guam.

Guam, en øy vest i Stillehavet, er vertskap for en amerikansk militærbase og om lag 160.000 mennesker.

Les også

Kina advarer Japan, Sør-Korea og Australia mot USAs våpen

Utskyting før samtaler

Meldingene om nye utskytinger kommer dagen etter at det ble kjent at Nord-Korea og USA gjenopptar atomsamtalene lørdag denne uken etter at de kollapset tidligere i år.

Partene ble enige om å ha «forberedende kontakt» fredag, etterfulgt av forhandlinger på arbeidsnivå dagen etter.

Både Sør-Korea og Japan har oppmuntret USA til møter med Nord-Korea for å få på plass en atomnedrustningsavtale, samt en stans i det nordkoreanske regimets missiltesting.

Onsdagens oppskytinger er niende runde med nordkoreanske rakettester siden slutten av juli i år.