Video fra fronten skal vise likvidering av kurdisk fange

Hendene er bundet på ryggen når mannen blir skutt i ryggen flere ganger. Internasjonale medier rapporterer at videoen viser tyrkiskstøttet milits som likviderer en kurdisk fange.

Skjermdump fra videoen som skal vise drap på en kurdisk fange.

Støvet virvles opp på veien nordøst i Syria når smellene kommer. Igjen og igjen. De militærkledte soldatene roper «Allahu Akbar» (Gud er størst). Så zoomer kamera inn på mannen som ligger bakbundet i grøftekanten. Han blir skutt i ryggen flere ganger, av to personer, fra nært hold, og ligger livløs.

Videoen som siden lørdag har sirkulert i sosiale medier, og som nå er publisert av The New York Times, skal vise tyrkiskstøttet syrisk milits som likviderer en kurdisk fange nordøst i grenseområdene i Syria.

The New York Times skriver at minst to kurdiske fanger ble drept lørdag, og at ett av drapene er dokumentert i videoen.

Avisens reportere har vært i kontakt med en av personene i militsen som var på stedet. Kilden sier til avisen at også en annen mann, i militæruniform, ble «nøytralisert», etter at han angivelig forsøkte å rømme.

– Du vet, det er krigens lov. Det er OK å drepe alle som utgjør en trussel.

På spørsmål om videoen av drapet også på en bundet fange, svarer mannen:

– Alt skjedde så fort.

– Mulig krigsforbrytelse

Avisen kaller hendelsen en mulig krigsforbrytelse, og skriver at drapene indikerer hvordan etnisk motivert hat blusser opp i kjølvannet av at president Donald Trump trakk tilbake amerikansk styrker i området.

De amerikanske soldatene i Syria har støttet kurderne som var USAs allierte i kampen mot IS. Ved å trekke seg ut, har USA i praksis gitt fritt leide for det tyrkiske angrepet på kurderne nord i Syria.

Eksilgruppen The Syrian Observatory for Human Rights hevder at Tyrkia-støttede militsgrupper har drept ni sivile på veiene så langt i den fem dager lange offensiven.

Kvinnelig kurdisk politiker drept

Ett av ofrene skal være Hervin Khalaf, en av lederne i sekulære Future Syria Party. Reuters skriver at Khalaf var på vei tilbake fra et møte i Hasaka, og at hennes sjåfør og assistent også ble drept i angrepet, ifølge Hussein Omar, Future Syria Partys koordinator i Europa.

Den kurdisk-ledede paraplyorganisasjonen Syrias demokratiske styrker (SDF) hevder tyrkiskstøttet milits sto bak drapet, gjennom et bakholdsangrep på en vei nord i Syria. Dette benekter den protyrkiske, syriske militsen Den syriske nasjonale armé overfor Reuters.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sier de har sett videoen, og finner det «ekstremt urovekkende».

Fra videoen som skal vise drap på en kurdisk fange.

– Har sett angrep på sivile før

Amman-baserte Sara Kayaali er Syria-researcher i Human Rights Watch (HRW). Hun sier til Aftenposten at HRW har sett videoen av den angivelige likvideringen.

– Det har ikke vært mulig for oss å verifisere innholdet. Men det vi vet fra vår tidligere research er at denne typen henrettelser av ubevæpnede individer har skjedd før. Det er dokumentert, sier Kayaali.

Hun sier videre at Tyrkia gir militær og økonomisk støtte til syrisk milits, uten å forsikre seg om at de forholder seg til internasjonale menneskerettigheter.

– Tyrkia holder dem ikke ansvarlige for denne typen handlinger.

Organisasjonen publiserte 11. oktober en rapport om situasjonen nord i Syria, der de påpekte at HRW har dokumentert hvordan tyrkiastøttede, bevæpnede grupper tidligere har plyndret, annektert og ødelagt eiendommer til kurdiske sivile i Afrin-distriktet nord i Syria. Gruppene har også overtatt private hjem, uten noen form for kompensasjon. «Tyrkia og deres allierte har tidligere begått ulovlige drap, vilkårlige arrestasjoner og fordrevet sivile», skriver Human Rights Watch i rapporten.

– Hvis Tyrkia ikke tar affære for å forsikre seg om at deres allierte ikke begår denne typen overtramp, vil historien gjenta seg igjen og igjen i områdene de invaderer, sier Kayaali til Aftenposten.

Derfor angriper Tyrkia nå

Søndag er Tyrkias militære offensiv mot de kurdiske områdene i nordøstlige Syria inne i sin femte dag, etter at det tyrkiske militæret og den syriske nasjonale armé innledet sin bakkeoperasjon mot kurdiskkontrollerte områder i Tell Abyad-området øst for elven Eufrat, nord i Syria helt ved grensen onsdag.

Ifølge FN er over 100.000 mennesker drevet på flukt siden onsdag.

Angrepet begynte etter at USAs president Donald Trump forrige søndag varslet at han ville trekke tilbake amerikanske soldater.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har begrunnet angrepet med at han vil fjerne det han kaller en «terrorkorridor», slik at syriske flyktninger kan vende tilbake til Syria.

Bakteppet for offensiven er delvis innenrikspolitisk. Under sommerens lokalvalg i Tyrkia led Erdogans parti AKP et knusende nederlag. En årsak til det var voksende misnøye i befolkningen med de mange millionene av syriske flyktninger som har bosatt seg i tyrkiske byer siden 2011.

Tyrkiske nasjonalister frykter dessuten at kurdernes fotfeste i territoriene der IS er fordrevet nord i Syria på sikt kan bli en trussel for Tyrkia.

I dag har kurdisk milits fått kontroll over store områder nord i Syria ved grensen til Tyrkia. Det skraverte området er buffersonen som Tyrkia ønskerå etablere med militær makt.

Donald Trump har møtt massiv kritikk, også fra sine egne i Det republikanske partiet, for å sette stabiliteten i Midtøsten i fare ved å etterlate sine tidligere allierte i den kurdiske YPG-militsen alene. Kurderne har i mange år vært USAs allierte i kampen mot IS. Da USA trakk seg ut, sto kurderne med ett uten allierte i området. Trump forsvarte seg i går med at han var en «ensom øy».

– Vi kan ikke utkjempe endeløse kriger. Det er på tide å bringe heltene våre hjem, uttalte Donald Trump ifølge nyhetsbyrået AP.

Lørdag fikk tyrkiske styrker og deres allierte fra syriske milits fotfeste i den syriske grensebyen Ras al-Ain, ifølge tyrkiske myndigheter, som hevdet sentrum av byen var erobret. Dette bestred de kurdiskeledede syriske styrkene, som fremholdt at kampene fortsatt pågikk.

The Syrian Observatory for Human Rights rapporterer søndag at SDF har tatt tilbake det meste av kontrollen over grensebyen. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

Søndag oppgir kurdiske myndigheter nord i Syria at 785 IS-tilknyttede personer har rømt fra flyktningeleirer i Syria i forbindelse med tyrkiske artilleriangrep. Det er Reuters som melder dette.