Verden

Russland begrunner visum-nei med at Norge har sagt nei til russiske politikere.

Russland begrunner visum-nei til norske politikere med at Regjeringen nekter russiske politikere visum til Norge og adgang til Svalbard.

Utenriksminister Børge Brende ville hverken bekrefte eller avkrefte om det fantes noen svarteliste over norske politikere, men sent onsdag bekreftet den russiske ambassaden i Oslo at en slik liste eksisterer.
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Siste: Den russiske ambassaden i Oslo sier i en uttalelse at de har en svarteliste over norske poltikere. På den er både Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell. Det fremgår i uttalelsen som ambassaden har sendt til Aftenposten og som også er lagt på deres Facebook-side.

Sent onsdag kveld bekreftet også UD at Russlands ambassadør til Oslo, Tejmuraz Otarovitsj Ramisjvili har vært inne på teppet for å motta Norges protest mot visumnekten.

– Det er Norges valg

– Sanksjoner mot parlamentarikere ble ikke innført av oss, men av EU. Reaksjonene fra russisk side er bare en reaksjon på dette. Vi har gjentatte ganger sagt at vi er villige til å fjerne visumrestriksjoner på et gjensidig grunnlag, sier lederen i Føderasjonsrådets utenrikskomité, Konstantin Kosatsjev, til Ria Novosti.

– Norge er ikke EU-medlem, men støtter fullt de anti-russiske sanksjonene til EU, inkludert «svartelisten» av russiske parlamentarikere, sier Kostatsjev.

– I noen tilfeller har også russiske parlamentarikere som har planlagt besøkt til Norge, blitt nektet visum. Det er Norges valg, sier senatoren.

Krevde at Norge hevet sanksjoner mot parlamentarikere

Russiske myndigheter ville at Norge skulle oppheve visumforbudet mot russiske parlamentarikere før den norske delegasjonen fikk komme til Moskva.

Ifølge Kosatsjev ga Russland uttrykk for dette «for noen måneder siden». Det var han som inviterte den norske stortingsdelegasjonen etter å ha besøkt Oslo i sommer.

– Da vi fikk høre om problemene, tilbød vi nordmennene på gjensidig grunnlag å myke opp visumreguleringer for parlamentarikere i forbindelse med dette besøket, mot garantier fra norsk side i forhold til russiske parlamentarikere på den norske «svartelisten». Forslaget ble ikke godtatt, sier Kosatsjev.

Utenriksminister Sergej Lavrov protesterte kraftig da den norske regjeringen vedtok at sanksjonslisten også skulle gjelde Svalbard. Nå kobles Russlands visumnekt til Svalbard-striden.

Sanksjoner begge veier

Russland har tilsammen forbudt minst 89 europeiske politikere og militære ledere adgang til Russland som svar på EUs og USAs sanksjoner. På listen finnes det åtte svenske politikere og fire danske. Det er ingen norske på listen. Hele listen er aldri blitt offentliggjort.

I følge EU-kommisjonens hjemmeside er 149 personer og 37 selskaper omfattet av den listen som Norge har sluttet seg til. På denne listen finnes flere russiske parlamentarikere. De første sanksjonen ble innført i 2014m de er forlenget og utvidet til det nivået de er på i dag.

 • Du finner liste over personer og bedrifter som er omfattet av saksjonene her.

Gammel strid

Denne mannen kan stå helt sentralt når Russland nekter visum til norske parlamentarikere. Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin skapte rabalder - og la ut dette bildet - da han i april 2015 plutselig dukket opp i Longyearbyen på Svalbard. Rogozin står på sanksjonslisten mot russiske politikere som har vært involvert i krigen i Ukraina og annekteringen av Krim.

Den russiske ambassaden i Oslo begrunner visumavslaget ved å vise til at dette er «en reaksjon på at Norge deltar i EUs individuelle sanksjonsliste og innførte permanente diskriminerende regler for russiske statsborgere for å ankomme Spitsbergen fra 1.september 2016».

– Nå er det tid for våre norske partnere til å tenke over produktiviteten ved at de deltar i alle slags anti-russiske sanksjonstiltak og lister, skriver ambassaden.

Det betyr at Russland kobler visumavslaget til SVs Solhjell og Venstres Skei Grande til det som skjedde da Russlands visestatsminister uventet dukket opp på på flyplassen i Longyearbyen på Svalbard i april 2015.

Strid om Svalbard-besøk

Rogozin står på listen over russere som er svartelistet gjennom sanksjonene EU og USA har innført som reaksjon på Russlands annektering av Krim.

– Arktis er det russiske Mekka, tvitret Rogozin under sin omstridte Svalbard-reise, og la ut bilder fra turen.

Utenriksminister Børge Brende svarte med å kalle inn den russiske ambassadøren og be om en forklaring.

МИД России: Рогозин не нарушал законов Норвегии, приехав на Шпицберген http://t.co/Ph5Ysm8BkG с помощью @rianru
Visestatsminister Dmitrij Rogozin.

«Stridsvogner trenger ikke visum»

Russerne skyldte delvis på dårlig vær og flyforhold, men saken fikk raskt politiske konsekvenser.

Russland mente det var «absurd og i strid med internasjonal lov» av Norge å tro at man kunne nekte den russiske viseutenriksministeren å besøke Spitsbergen.

I august 2015 vedtok Solberg-regjeringen en egen forskrift om at sanksjonene også kan håndheves på Svalbard.

Det oppfatter Russland som et brudd på Svalbardtraktaten.

– Vi protesterer mot dette uvennlige steget og forlanger en umiddelbar revurdering av restriksjonene, skrev det russiske utenriksdepartementet.

– Stridsvogner trenger ikke visum, spøkte Rogozin på russisk TV etterpå da han fikk spørsmål ved om Europa og USA er bekymret for Russlands ambisjoner i Arktis.

Bak ligger imidlertid en stort og viktig spørsmål for Russland – nemlig ressursene under isen. 30–40 prosent av jordens fremtidige olje- og gassressurser ligger her.

Vekker oppsikt i Russland

De fleste store russiske mediene har omtalt saken i dag.

Saken vekker oppsikt også i Russland, ikke minst fordi den bryter med flere andre nyheter de siste ukene som peker i retning av forholdet mellom Russland og Vesten er i ferd med å bedre seg.

Flere russiske aviser nevner også at de norske parlamentarikerne faktisk var invitert av det russiske føderasjonsrådet til Moskva.

De fleste russiske mediene vinkler på reaksjonene fra utenriksminister Børge Brende, som var meget skarp da han møtte norske journalister i Stortingets vandrehall i dag.

– Den russiske ambassadøren er innkalt til Utenriksdepartementet i Norge i forbindelse med visumavslaget til parlamentarikere fra Norge, skriver Tass.

Les mer om

 1. Russland
 2. Svalbard
 3. Norge
 4. Longyearbyen