Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

– Et angrep på pressefriheten, sier en rasende redaktør. Reporterne risikerer opptil ti års fengsel etter at de ble arrestert mens de dekket protestene i Washington, DC på fredag.

Over 200 personer ble arrestert i Washington, DC på fredag. Politiet brukte pepperspray for å jage vekk demonstrantene.
  • Kristoffer Rønneberg

Voldelige demonstranter satte fyr på biler, knuste vinduer og kastet mursteiner mot politiet like etter at Donald Trump ble innsatt som USAs 45. president i Washington, DC på fredag.

Blant de over 200 som ble arrestert var også seks journalister som var der for å rapportere om protestene, skriver den britiske avisen The Guardian.

Reporterne inkluderer en journalist for Russia Today (RT) og en ansatt ved teknologinettstedet Vocativ. I tillegg er en dokumentarfilmprodusent, en uavhengig journalist, en praktikant ved magasinet The Nation og en fotograf og aktivist siktet av DC-politiet.

Alle seks nå er siktet for å ha deltatt i opptøyer, noe som kan gi dem en straff på ti års fengsel og bøter på opptil 25.000 dollar – rundt 200.000 kroner.

Ber amerikanske myndigheter om å droppe siktelsene

– Disse siktelsene er åpenbart upassende, og vi er bekymret for at de kan sende et skremmende buskap til journalister som skal dekke fremtidige protester, sier Carlos Lauría ved pressefrihetsorganisasjonen Committee to Protect Journalists i en melding.

Han legger til:

– Vi oppfordrer myndighetene i Washington til å droppe disse siktelsene umiddelbart.

Også Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSCE) reagerer skarpt på nyheten om de seks journalistene.

Amerikanske myndigheter må respektere journalisters rett til å rapportere fra demonstrasjoner, sier organisasjonens pressefrihetsrepresentant, Dunja Mijatović.

I tillegg til journalistene skal også minst tre advokater og flere helsepersonell ha blitt arrestert, ifølge advokaten Jeffrey Light, som saksøkte politiet på fredag fordi han mener at politiet arresterte et stort antall mennesker uten å ha grunnlag for det, skriver Al Jazeera.

Nyhetsorganisasjonene journalistene er tilknyttet til, reagerer sterkt på den spesielle situasjonen. RT skriver i en pressemelding at saken er en skandale.

– Dette er et klart brudd på pressefriheten, og det er spesielt skuffende å se at det skjer i et land som posisjonerer seg selv som den globale fanebæreren for en fri presse, heter det i RT-meldingen.

Observatører fikk ikke lov til å observere

En av journalistene, som jobber med dokumentarfilmserien «Story of America», ble sittende i politiets varetekt i 36 timer etter at han ble arrestert i Washington på fredag. Han gjorde politiet oppmerksom på at han var der som journalist og ikke som demonstrant, sier redaktøren hans.

– Situasjonen er så frustrerende at den er til å bli gal av. Disse folkene var her for å observere og å dokumentere, sier redaktør Annabel Park til The Guardian.

Den amerikanske advokatforeningen The National Lawyers’ Guild anklager nå politiet i hovedstaden for å ha arrestert folk kun fordi de var på feil sted til feil tid. I tillegg brøt politiet loven da de brukte tåregass og arresterte folk en masse, mener organisasjonen.

– Disse ulovlige handlingene er åpenbart gjennomført for å begrense ytringene til demonstranter som benytter seg av ytringsfriheten sin, sier organisasjonen i en uttalelse.

Demonstrantene satte blant annet fyr på biler.

Flere uavhengige observatører var til stede under demonstrasjonene. Aftenposten var vitne til at en gruppe observatører fra den nasjonale advokatforeningen ikke fikk slippe inn til området der politiet samlet alle de hadde arrestert.

– Dette er helt uvanlig. Det er ubehagelig, sa en av observatørene – som ikke ville oppgi navnet sitt – til Aftenposten.

Human Rights Watch bekymret for USA under Trump

Menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch har de siste ukene sendt ut kraftige advarsler om hvordan de frykter at grunnleggende rettigheter og friheter vil kunne bli truet med Donald Trump som president.

– Donald Trump ble valgt til president etter en kampanje som fremmet hat og intoleranse. Dette, kombinert med den økende påvirkningskraften til politiske partier i Europa som avviser universelle rettigheter, har gjort at menneskerettighetssystemet som ble etablert i etterkrigstiden er satt i fare, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Politiet i Washington, DC har foreløpig ikke kommet med kommentarer om de seks journalistene som ble arrestert på fredag, men William Miller, en talsmann for påtalemyndigheten i hovedstaden, sier at de seks ble siktet fordi det ble bestemt at det fantes tilstrekkelig bevis for å si at de deltok i opptøyene.

– Som alltid er vi villige til å forholde oss til ytterligere informasjon som folk kan presentere for oss, sier han til The Guardian.