Verden

Trump gyver løs på et par valgløfter hver dag

I valgkampen sa Donald Trump om flere av sine løfter at de skulle gjennomføres «så fort at det vil gå rundt for dere». Den første uken har han begynt i hurtigtempo.

President Donald Trump og visepresident Mike Pence på vei til Det ovale kontor onsdag.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

President Donald Trump har startet sin presidentperiode med å iverksette en rekke initiativer som han talte glødende for i valgkampen.

I flere av sakene har han skrevet under presidentordrer eller -instrukser som vil kreve ytterligere oppfølgning, for eksempel i form av lovgivning eller penger fra Kongressen.

Dette er dermed ikke oppfylte valgløfter, men Trump kan argumentere med at arbeidet er påbegynt.

En børsmegler har på seg en skyggelue spesielt laget i anledning av at Dow Jones-indeksen onsdag passerte 20.000 poeng for første gang.

1. Dow Jones passerte 20.000 poeng

Trump lovet økonomisk vekst og hittil har dette slått til. Advarslene om at markedet ville lide under Trump er det foreløpig få tegn til.

Den amerikanske industriindeksen Dow Jones passert onsdag 20.000 poeng for første gang noensinne. Indeksen har økt med 26 prosent det siste året.

En fange geleides rundt på Guantanamo-basen i 2002. Barack Obama lovet å stenge fengselet for terrormistenkte, men fikk det ikke til.

2. Tortur, Guantánamo og CIA-fengsler

Flere medier har sett et utkast til en presidentordre som fastslår at fangeleiren på Guantánamo-basen på Cuba ikke skal stenges.

CIA drev tidligere hemmelige fengsler i andre land, men disse ble stengt av Obama. I utkastet bes det om en vurdering av hvorvidt disse bør gjenåpnes og vanntortur gjeninnføres. Trump har lovet både vanntortur og enda mer brutale metoder.

Pressetalsmann Sean Spicer har benektet at Det hvite hus står bak et slikt utkast til en presidentordre.

I et intervju med TV-kanalen ABC natt til torsdag sa imidlertid Trump at han tror slik tortur fungerer.

Ved Sunland Park er det allerede en mur på grensen mot Mexico.

3. Muren mot Mexico skal bygges

Donald Trump ga onsdag ordre om at man skal forberede byggingen av muren han har lovet å reise på grensen mot Mexico. Ingen vet hvor dyr muren kommer til å bli.

Grensen er omtrent 3200 kilometer lang. På drøyt 1000 kilometer av denne strekningen er det i dag bygget hindringer i form av gjerde eller barrièrer som skal stoppe kjøretøyer. Hvis disse grensehindringene fra forrige tiår regnes som bra nok, gjenstår 2200 kilometer. Trump har antydet at terrenget er slik på 1000 km at det ikke trengs mur.

Da det ble bygget grensegjerder i 2008, var snittprisen på over 30 millioner kroner pr. kilometer. Anslagene om sluttsum varierer fra 133 milliarder kroner til over 400 milliarder kroner, skriver Financial Times.

Mexico har nektet for at de vil betale for muren. Torsdag truet Trump i et par Twitter-meldinger med å avlyse et planlagt møte med Mexicos president Enrique Pena Nieto dersom Mexico nekter å betale for muren.

The U.S. has a 60 billion dollar trade deficit with Mexico. It has been a one-sided deal from the beginning of NAFTA with massive numbers...of jobs and companies lost. If Mexico is unwilling to pay for the badly needed wall, then it would be better to cancel the upcoming meeting.
Grensevakter tok imot president Donald Trump da han onsdag kom til Departementet for innenlands sikkerhet.

4. Trump vil begrense innvandring

President Trump vil underskrev onsdag en presidentordre som retter seg mot innvandring.

Ordren tar sikte på å fjerne finansiering av byer som ikke bidrar til å få deportert papirløse innvandrere.

Det skal ansettes 5000 nye grensevakter, og antallet agenter med jobb å finne folk som har krysset grensen på ulovlig vis, skal tredobles.

I et utkast til et presidentdekret heter det at flyktninger fra Syria skal nektes adgang til USA, skriver New York Times. Det blir også en minst 30 dagers stopp i utstedelse av visum til personer fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Mottaket av flyktninger skal stoppes i 120 dager. Antallet flyktninger USA tar imot skal mer enn halveres, fra 110.000 til 50.000.

USA og Russland jobber med å få til en telefonsamtale mellom Donald Trump og Vladimir Putin.

5. Trump og Putin skal ha sin første prat

Trump lovet bedrede forbindelser med Russland. Putin og Trump planlegger sin første telefonsamtale. Russerne er begeistret. De ser en slik telefonsamtale som første skritt mot et toppmøte mellom Trump og Putin.

6. Trump varsler større gransking av valgfusk

Torsdag morgen skriver Trump på Twitter at han nå vil be om en større gransking av valgfusk.

Trumps påstander om massivt valgfusk betegnes som grove løgner av Washington Post og New York Times, to av USAs mest innflytelsesrike aviser.

Hillary Clinton fikk 65,84 millioner stemmer i presidentvalget i USA i november mens Trump fikk 62,98 millioner stemmer.

Valget handler ikke om få flest stemmer totalt, men flest valgmannsstemmer. Donald Trump vant så mange delstater at han fikk 306 valgmannsstemmer, mot Clintons 232.

Kina bygger rullebaner og antiluftskyts på flere omstridte holmer og rev i Sør-Kina-havet.

7. Pekefinger mot Kina

I Trumps valgtaler snakket han om å ta grep overfor Kina på flere felter. I Sør-Kina-havet bygger Kina installasjoner på holmer og rev i det andre mener er internasjonalt farvann.

– Vi skal sørge for at vi forsvarer internasjonalt territorium mot å bli overtatt av et land, sa pressetalsmann Sean Spicer denne uken.

Det er usikkert hva dette betyr og om Trump vil gå hardere til verks enn Obama gjorde.

– Vi er villige til å ha en dialog med USA så lenge de retter seg etter «ett Kina»-prinsippet, sier Kinas utenriksminister Wang Yi i en tale i Beijing tirsdag.

Det betyr at USA ikke kan anerkjenne Taiwans eksistens som selvstendig stat.

Det har vært store protester mot oljerørledningen som kalles Dakota Access.

8. Trump godkjenner omstridte oljerørledninger

USAs president Donald Trump godkjenner de to omstridte oljerørledningene Keystone XL og Dakota Access.

Barack Obama stanset i 2015 Keystone XL-prosjektet, en planlagt rørledning fra Canada til USA. Trump nå har reversert avgjørelsen med en presidentinstruks.

Miljøorganisasjoner frykter at Keystone-prosjektet vil bidra til å øke utslippene av klimagasser og frykter lekkasjer og forurensning.

En gravemaskin ved en jødisk bosetning på Vestbredden.

9. Ny Israel-politikk

Donald Trump lovet i valgkampen at USA skulle bli en bedre venn av Israel og flytte sin ambassade til Jerusalem. På det siste punktet holder Trump tilsynelatende litt igjen nå.

– Hvis avgjørelsen allerede var tatt, ville vi hatt en pågående prosess, sa talsmann Spicer mandag.

Da Israel denne uken kunngjorde nye bosetninger på omstridt land, kom det imidlertid ingen kritikk fra USAs regjering, slik det var vanlig under Obama.

Søndag sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han opphever alle restriksjoner mot å utvide bosetningene i Øst-Jerusalem.

Donald Trump viser frem presidentdekretet der han trekker USA fra TPP-avtalen med 11 andre land rundt Stillehavet.

10. Tiden er forbi for store, multinasjonale handelsavtaler

På sin første dag på jobb trakk Donald Trump USA ut av forhandlingene om en handelsavtale med 11 nasjoner rundt Stillehavet, kalt Trans Pacific Partnership (TPP).

Presidentens talsmann Sean Spicer sier Trump ønsker å prioritere å få til gode avtaler direkte med enkeltland. Torsdag var det ventet et initiativ fra Trump om dette.

11. Skatter skal kuttes «massivt», og reguleringer skal fjernes

Trump sa mandag at han vil kutte skatter «massivt» for middelklassen og selskaper. Han anslo en skatt på mellom 15 og 20 prosent. Trump sa også at han skal redusere reguleringer med 75 prosent, blant annet når det gjelder miljø og klima.

President Donald Trump trekker frem en stol for toppsjef Mary Barra i General Motors under et møte tirsdag.

12. Staten skal på solid slankekur

Trump har signert en instruks om at det blir statlig ansettelsesstopp, bortsett fra militære stillinger.

13. Selskaper som flytter ut av USA, skal straffes

Presidenten vil innføre en straffetoll på varer fra selskaper som flagger ut. Samtidig lover han belønning i form av skattelette til de som blir værende, og en enklere og raskere etableringsprosess til de som ønsker å flytte sin business til USA.

14. Signerte ordre om Obamas helsereform

Noe av det første Trump gjorde etter at han ble innsatt fredag, var å signere en presidentordre som legger grunnlaget for å fjerne Obamas helsereform.

Ordren ber alle instanser tøye regelverket så langt som mulig uten å bryte loven for å «minimere den økonomiske byrden» av Obamacare inntil Trump får endret loven formelt.

Donald Trump signerte mandag instruksen om ikke å støtte aborter utenlands.

15. Skjerpet kampen mot aborter

Donald Trump sa han i valgkampen var blitt motstander av abort og at han vil utnevne høyesterettsdommere som er imot dette. Han er ventet å komme med en slik nominasjon neste uke.

I mellomtiden har han undertegnet en presidentinstruks som skal stoppe amerikansk støtte til organisasjoner som støtter abort utenlands.

  • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Presidentvalget i USA