Verden

Olav Njølstad ny Nobel-direktør

Professor Olav Njølstad med fartstid på Nobelinstituttet. Nå overtar han jobbens om direktør etter Geir Lundestad.

Ni personer hadde søkt på stillingen som Geir Lundestads etterfølger som direktør for Det Norske Nobelinstitutt.

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

— Det er både kvinner og menn på søkerlisten. De fleste er rundt 40-50 år. Så mye mer kan jeg ikke si, sa Nobelinstituttets administrasjonssjef Dag Kühle-Gotovac til NTB i april.

Fredag ble det klart at Olav Njølstad overtar Geir Lundestads stilling som direktør for instituttet og Nobelkomiteens sekretær når han går av med pensjon ved årsskiftet, etter 24 år i jobben.

Njølstad kommer fra jobben som professor ved Universitetet i Oslo. Han er tidligere forskningsdirektør ved Nobelinstituttet.

Han har skrevet to spenningsromaner og blant annet den store biografien om Milorg-leder og Ap-politier Jens Christian Hauge.

Vurdert grundig

To komiteer har vurdert Njølstads akademiske, organisatoriske og administrative erfaring.

— Direktøren har ganske varierte arbeidsoppgaver. Vi har jo et stort arrangement i november, som direktøren er øverste administrative leder for. I tillegg vil vedkommende ta seg av kommunikasjon med pressen, med Nobelstiftelsen og den daglige ledelsen av Nobelinstituttet, har Kühle-Gotovac tidligere forklart overfor NTB.

Modernisert fredspris

Under Lundestads ledelse har Nobels fredspris blitt modernisert. Selve utdelingen er nå et meget stort arrangement hvor man har en egen avtale med CNN. I tillegg har det kommet et fredssenter på gamle Vestbanestasjonen som er blitt en av hovedstadens turistattraksjoner.

Njølstad som nå overtar fra nyttår, vil få en av de mektigste og synligste jobbene i Norge. Det er komiteens fem medlemmer som avgjør hvem som får prisen, men komiteens sekretær har en viktig rolle i prosessen.

Mens komiteen i sine 114 år har hatt 18 ulike ledere, har den i samme periode bare hatt seks sekretærer. Det betyr at sekretærens makt også er stor ved at vedkommende representerer kontinuiteten i komiteen.

Også omstridt

I tillegg er det komiteens sekretær som ofte i det daglige må delta i debatter og forsvare komiteens valg. I Lundestads år har det ofte stått strid om prisen. En ting er valgt av kontroversielle kandidater som USAs preisdent Barack Obama og den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Men det har også vært en debatt om hvorvidt den norske Nobelkomiteen har beveget seg utenfor kriteriene i Alfred Nobels testamente.