USA setter alle 737 Max-fly på bakken

Også produsenten Boeing anbefaler at flyene settes på bakken. Selskapets aksjer falt for tredje dag på rad og kursen er nå 14 prosent lavere enn på fredag, ifølge New York Times.

Donald Trump i møte med journalister utenfor Det hvite hus tidligere i mars.

– Sikkerheten til det amerikanske folket, og alle andre mennesker, er vårt viktigste hensyn, sier president Donald J. Trump.

Han sier at flyene ikke vil lette fra bakken før Boeing "kommer tilbake med en løsning".

USA har inntil nå vært nærmest alene om ikke å innføre midlertidig flyforbud for modellen i kjølvannet av flyulykken i Etiopia i helgen.

Trumps ordre kom få timer etter at Canada onsdag stengte luftrommet for 737 Max 8-fly og begrunnet beslutningen med ny informasjon.

Den nye informasjonen stammer fra satellitter og viser en mulig, men ikke bekreftet likhet mellom to flyulykker med Max 8, ifølge Canadas transportminister Marc Garneau.

Også Boeing anbefaler at alle Max-8 fly over hele verden settes på bakken.

https://t.co/2qWkPuFDL6

– Ikke systemproblemer

New York Times skriver at senest tirsdag gikk The Federal Aviation Administration (FAA), amerikanske luftfartsmyndigheter, ut og sa at det ikke var «systemproblemer» med Boeing 737 Max- fly, som ville føre til suspendering av flyet. Likevel har de onsdag kveld valgt å snu.

Videre skriver den amerikanske avisen at pilotene rapporterte om «kontrollproblemer» rett før de styrtet.

Dette, sammen med satellittdata, kan tyde på at årsaken til flystyrten i helgen er den samme som for Max-flyet som styrtet i Oktober. Flyet i Indonesia styrtet etter at autopiloten ble aktivert ved en feil, og styrte flyet nedover.