Norskpakistaner risikerer dødsstraff i Pakistan

En norsk statsborger er i to rettsinstanser i Pakistan dømt til døden for å ha voldtatt og drept en liten jente. Nå er høyesterett hans siste sjanse.

Norskpakistaneren som risikerer dødsstraff i Pakistan, avviser anklagene som rettes mot ham, understreker hans norske forsvarer, advokat Morten Furuholmen.

Norskpakistanerens forsvarer i Norge, advokat Morten Furuholmen, sier til TV 2 at det er en reell fare for at klienten hans kommer til å bli henrettet.

Norskpakistaneren fra Haugenstua i Oslo ble pågrepet i den pakistanske hovedstaden Islamabad i 2007, siktet for å ha voldtatt og drept en sju år gammel jente. Han er i to rettsinstanser dømt til døden. Hvis pakistansk høyesterett er enig med de lavere instansene, er dødsdommen i landet som har henrettet mer enn 400 straffedømte de siste fire årene, rettskraftig.

Følges like tett som Moland og French-saken

Utenriksdepartementet følger saken like tett som straffeprosessen mot Joshua French og Tjostolv Moland.

– Kongo-saken ble behandlet på samme måte som denne før dommen var rettskraftig, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD til TV 2.

– Hvis en nordmann risikerer dødsstraff, er det noe vi tar på det dypeste alvor, et alvor vi tar med oss videre i vår behandling av saken, sier hun.

Les også

Stortingsrepresentant: French bør dekke deler av statens redningsutgifter

Tilsto først, trakk så tilståelsen

Norskpakistaneren tilsto først overfor politiet etter at han ble pågrepet, men trakk tilståelsen tilbake før saken kom opp for retten.

Han har i begge rettsinstanser vært tydelig på at han ikke har gjort det han er anklaget for, understreker Morten Furuholmen.

– Han ble utsatt for tortur, slag og spark, og han ble delvis villedet til å undertegne dokumenter han ikke skjønte innholdet i. Da han forsto hva han hadde signert, ble tilståelsen trukket tilbake, sier advokaten.