Forslag om dyrere bensin og diesel utløste raseri. Bilbranner og tåregass på Champs-Élysées i Paris.

Svart røyk og tåregass lå over paradegaten i Paris da det lørdag oppsto sammenstøt mellom tusenvis av demonstranter og politi. Over hele Frankrike protesterte over 106.000 franskmenn mot dyrere drivstoff.

Paradegaten Champs-Élysées i Paris ble åsted for voldelige demonstrasjoner lørdag. Med tåregass og vannkanoner forsøkte fransk politi å stanse tusenvis som demonstrerte mot økte drivstoffavgifter og mot Macrons presidentskap.
To personer skal ha mistet livet i protestene i Frankrike lørdag.
De gule vestene kaller de seg, #GiletJaunes, demonstrantene som to uker på rad har arrangert protester mot den franske regjeringens forslag om dyrere bensin og diesel.
Det gikk hardt for seg på Champs-Élysées lørdag.
Tåregass og røyk drev mot triumfbuen i Paris.

For andre helg på rad gikk sinte demonstranter ut i gatene iført gule vester, derav navnet #GiletJaunes. Lørdag deltok ifølge det franske innenriksdepartementet vel 106.000 demonstranter over hele landet.

Over 8.000 av dem demonstrerte i hovedstaden Paris.

Champs-Élysées, med den kjente Triumfbuen i bakgrunnen, sto praktisk talt i brann lørdag.
Svart lørdag i Paris.
Politiet brukte vannkanoner mot demonstrantene.

Avisen Le Monde skriver lørdag kveld at protestene har ført til at to menneskeliv har gått tapt. 620 personer skal ha blitt såret, hvorav 17 av dem alvorlig. 136 polititjenestepersoner skal også ha blitt skadet. Innenriksminister Christophe Castaner oppfordrer arrangørene til å være sitt ansvar bevisst.

Minst 35 personer er blitt pågrepet.

Demonstranter hakket opp brostein som de kastet mot politiet.
Store politistyrker er på plass for å ta hånd om demonstrasjonene.

Regjeringens forslag innebærer at avgiftene på bensin og diesel øker med henholdsvis 1 cent (0,8 øre) og 4 cent (32 øre). Forslaget har ført til demonstrasjoner og voldsomme protester flere steder i Frankrike. Enkelte steder er det blitt satt opp barrikader på motorveier og ved tankanlegg.

Gater i Paris ble forvandlet til en slagmark lørdag.
Tusenvis av franskmenn viste at de ikke vil ha dyrere drivstoff.
Frankrikes president Emmanuel Macron og hans regjering står ikke høyt i kurs hos demonstrantene.

Flere av demonstrantene sang nasjonalsangen og viftet med franske flagg. Andre gikk med skilt som oppfordret president Macron til å gå av. Det melder Reuters.

Ifølge Reuters er forslaget om økte bensin- og dieselpriser blitt introdusert for å oppfordre folk til å velge mer miljøvennlige transportformer.

Frankrikes regjering har dessuten tilbudt incentiver for å kjøre elektriske kjøretøy.

Flere steder langs Champs-Élysées står barrikader i brann.
Politiet brukte vannkanoner og tåregass for å spre demonstrantene.
Flere av barrikadene politiet satte opp langs paradegaten i Paris, ble brutt ned av demonstrantene i løpet av lørdagens protest.

Innenriksminister Christophe Castaner har ifølge Reuters beskyldt den høyreekstreme Marine Le Pen for å fyre oppunder protestene.

På Twitter skriver Le Pen at hun har spurt regjeringen hvorfor de ikke lot «de gule vestene» demonstrere på Champs-Élysées. – I dag bruker han det for å ramme meg. Det er lavmål og uærlig, skriver hun.

Demonstranter iført gule jakker og vester protesterte lørdag mot økte drivstoffavgifter.
Politibiler nærmer seg de områdene langs Champs-Élysées som fikk brorparten av de voldsomme protestene lørdag.

Ifølge en journalist fra AFP forsøkte demonstrantene å bryte gjennom en politisperring, og politiet brukte derfor tåregass og vannkanoner for å spre dem.

President Macron takker politiet for mot og profesjonalitet. I en melding på Twitter skriver han at dem som angrep politiet, burde skamme seg. Det samme mener han at dem som har øvet vold mot andre borgere og journalister, og skremme folkevalgte, bør gjøre. «Det er ikke rom for denne volden i republikken», konstaterer han.

Både demonstranter og politi er blitt skadet som følge av demonstrasjonene.