Verden

Åtte drept i kamper på Gaza

Palestinske myndigheter opplyser at sju palestinere er døde etter en skuddveksling med israelske soldater på Gazastripen. En israelsk soldat ble også drept.

En gruppe palestinere sitter ved ruinene av bygninger som ble ødelagt i et luftangrep på Gazastripen mandag morgen. Foto: SUHAIB SALEM / Reuters / NTB scanpix

 • NTB

I tillegg er sju personer såret i den samme skuddvekslingen, som foregikk øst for Khan Yunis på den sørlige Gazastripen søndag kveld, opplyser palestinske helsemyndigheter. Kilder i Røde Kors bekrefter at flere er blitt drept.

Statsminister Benjamin Netanyahu, som søndag var i Paris på hundreårsdagen for avslutningen av første verdenskrig, besluttet å returnere tidligere enn planlagt på grunn av det som skjedde.

– Militær leder drept

En israelsk soldat er blant de drepte i kampene, og en annen soldat er blant de skadde, opplyser det israelske forsvaret, som bekrefter skuddvekslingen.

Israelske soldater ved Gazastripen tidligere i november. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix

Hamas-bevegelsens væpnede gren, Ezzedine al-Qassam-brigadene, sier i en uttalelse at israelske undercoversoldater tok seg tre kilometer inn på Gaza i en sivil bil og drepte den lokale militærlederen Nour el-Deen Baraka. Det oppsto da ifølge Hamas en skuddveksling mellom de væpnede palestinerne og israelerne, som igjen utløste israelske luftangrep som drepte flere mennesker.

Israel har ikke bekreftet detaljer rundt hva slags type operasjon de gjennomførte, men sier i en uttalelse at alle de israelske soldatene som var på Gaza, er tilbake i Israel.

Les også

Massestreik på Gazastripen etter at Trump kuttet støtten til UNRWA

Hjelpesendinger

Det er uklart hva som har utløst kampene søndag. Kort tid etterpå gikk det alarm om rakettangrep sør i Israel. Det israelske forsvaret sier at 17 raketter har blitt skutt fra Gaza mot Israel i løpet av natten, og at rakettforsvarssystemet deres har skutt ned tre av dem.

De sier også at israelske skoler rundt Gaza holdes stengt mandag på grunn av situasjonen.

Kampene skjer etter at både Israel og Hamas den siste tiden har tatt grep for å dempe uroen som har pågått de siste månedene.

I forrige uke åpnet Israel for hjelpesendinger fra Qatar verdt 15 millioner dollar til Gaza, samtidig som det har vært færre demonstrasjoner langs grensa mot Israel. Netanyahu sa forrige uke at dette var en viktig avgjørelse for å unngå en humanitær krise i Palestina.

Over 220 palestinere har blitt drept av israelske soldater etter at protestene ved grensegjerdet mot Israel begynte i mars i år.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Gaza
 2. Israel/Palestina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel

 2. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 3. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 4. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 5. VERDEN

  Israelske soldater drepte tre palestinere

 6. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014