Pågrepne ukrainske sjømenn vist på russisk TV

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har offentliggjort videoer av tre ukrainske sjømenn som søndag ble pågrepet av russisk kystvakt utenfor Krim-halvøya.

Andrij Dratsj er én av de tre sjømennene som ble vist på russisk TV.

To ukrainske marinefartøy og en taubåt med tilsammen 24 ukrainere ble tatt i arrest av Russland søndag i det de var på vei gjennom Kertsjstredet, nær den annekterte Krim-halvøya.

I et opptak vist på russisk TV, avgir tre av ukrainerne – Andrij Dratsj, Serhij Tsybizov og Volodymyr Lisovji – forklaringer om hva som skal ha skjedd, skriver BBC.

I sin forklaring sa Dratsj at han var på båten Nikopol og at han hadde ordre om å seile fra Odessa på kysten av Svartehavet til Mariupol i Azovhavet.

– Vi bli advart av grensevaktene til den russiske føderasjonen om at vi brøt russisk lov. De hadde gjentatte ganger bedt oss om å forlate Russlands føderale farvann, sa Dratsj. Også Tsybizov fortalte at han var på samme båt.

Les også

LES OGSÅ: Økt fare for storkrig i Ukraina? 250.000 soldater satt i full beredskap.

Falske forklaringer

Volodymyr Lisovji fortalte på TV at han var kommandør for en militærenhet og var en del av en maritim styrke.

– Jeg ignorerte bevisst anmodninger over det ultrakorte bølgebåndet, forklarte Lisovji og la til at det var små våpen om bord, i tillegg til maskingevær.

En ukrainsk sjømann som er tatt til fange, eskorteres av russiske styrker fra FSB.

Lederen av det ukrainske sjøforsvaret, Ihor Vorontsjenko, hevder overfor en ukrainsk TV-kanal at sjøfolkenes forklaring vist på russisk TV, er falske forklaringer avgitt under tvang.

– Jeg kjenner disse sjøfolkene fra Nikopol. De har alltid vært ærlige og profesjonelle, og det de sa, er ikke sant, sier Vorontsjenko.

Les også

KOMMENTAR: «Russlands opptreden i Kertsjstredet føyer seg inn i et kjent mønster. Det gir grunn til bekymring», skriver Øystein K. Langberg

Varetektsfengslet

12 av ukrainerne som var om bord i skipene, er varetektsfengslet, og det er ventet at de resterende 12 vil bli fengslet onsdag.

Tre av dem er innlagt på et sykehus på Krim med skader de fikk da den russiske kystvakten angivelig åpnet ild mot fartøyene og seilte inn i dem.