Ingen sura bror

STOCKHOLM (Aftenposten.no): Ikke alle svensker tror at egoistiske nordmenn styres av en rasistisk regjering. Heldigvis.

Caroline Lindeblom (t.v.) og Karolina Svensson tar turen ut til verdens største IKEA et par ganger i måneden. I sentrum for oppmerksomheten er lille Nelly (1). Venninnene har merket seg den norsk-svenske debatten. - Jeg leste det som sto i avisene etter at Özz Nujen ble klippet bort i det Skavlan-programmet i høst. Det er ikke bra hvis kritiske uttalelser sensureres i Norge, sier Lindeblom.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
Gert og Lena Nordström har både Volvo og husvogn – og de handler på IKEA. Ekteparet har lest om den nye regjeringen, men avviser at det kan få følger for forholdet mellom nordmenn og svensker. - Vi svensker kan være arge en liten stund, så er vi tilbake til normalen, sier Lena Nordström.

Det norske valget i september ga startskuddet til en opphetet norsk-svensk debatt. Svenske aviser skrev side opp og side ned om det rasistiske Fremskrittspartiet som nå skal styre Norge. Det ble trykket kronikker om de selvgode nordmennene som ikke har annet enn oljen å vise til. Vi svarte med å kalle svenskene kunnskapsløse og misunnelige.

Mange svensker forbinder Norge med innvandringskritiske holdninger, viser en meningsmåling utført for Aftenposten. Vi dro til Stockholm for å finne flere svar.

Utenfor Abba-museet på Djurgården i Stockholm gjør familien Fält fra Sundsvall seg klare til fotografering. De har valgt seg hver sin favorittartist, og nå stikker fire hoder ut av den store plakaten som viser Bjørn, Agnetha, Anni-Frid, og Benny i helfigur.

— Abba er best! Akkurat der har dere nordmenn lite å stille opp med, ler mor Susanna (42).

Museet kan skilte med over 200.000 besøkende siden åpningen i mai. Det kommer turister fra hele verden for å se Abbas kostymer eller synge inn en egen CD med heltene som bakgrunnslyd.

Utenfor Abba-museet på Djurgården har familien Fält fra Sundvall inntatt rollen som den verdenskjente popgruppen: Arvid (11), Susanna (42), Ines (9) og Christer (47). De voksne har fått med seg at Fremskrittspartiet er kommet i regjering i Norge, men mener debatten om nabolandet først og fremst angår kultureliten i Stockholm.

— Jeg har hørt og lest om den nye regjeringen, og at det er kommet et mer rasistisk parti til makten, sier Susanna Fält.

Hun er opprinnelig finsk, og familien er stadig i Norge og Finland på ferie.

— Jeg kjenner ikke til hvilke forskjeller det er mellom Sverigedemokraterna, Sannfinnene i Finland og Fremskrittspartiet i Norge, annet enn at de alle er kritiske til innvandring, sier 42-åringen.

Susanna Fält jobber på en papirfabrikk, langt fra mediemiljøet i Stockholm. Hun mener det er stor forskjell på det som debatteres i spaltene og det folk flest tenker om innvandringen.

- Elitedebatt

En som er enig med henne i den analysen, er Ulf Bjereld, professor i Statsvetenskapliga institutionen ved Göteborgs universitet:

— Jeg tror ikke svenskenes oppfatning av Norge og nordmenn påvirkes i større grad av høstens hendelser. Debatten har i hovedsak vært en elitedebatt, og muligens kan deler av den politisk-kulturelle elitens forestillinger ha endret seg.

- Det svenske folkets oppfatning om Norge er i grunnen veldig positiv, og den positive grunnholdningen er ikke i nevneverdig grad påvirket av medierapporteringen. Et slikt mediefokus kan iblant gi kortsiktige opinionseffekter, men sjelden langvarige effekter, sier Bjereld.

Mange av svenskene vi møter i Stockholm sier det samme: Nabolandsfeiden som utøves i mediene denne høsten, opptar først og fremst venstresiden og journalistene.

— Vanlige folk diskuterer både innvandring, krisetider og arbeidsledighet. Vi er ikke så politisk korrekte som det de er i avisspaltene, sier Susanna Fält.

Det betyr ikke at svenskene forblir uberørt av det inntrykket mediene gir av den politiske situasjonen i Norge.

— Oppmerksomheten rundt de fryktelige hendelsene på Utøya, i kombinasjon med at Fremskrittspartiet nå tar plass i Norges regjering, har skapt en økt oppmerksomhet i Sverige om de politiske konfliktene som finnes i nabolandet. Det er mulig at interessen for norsk politikk øker, og at det i forlengelsen kan vokse mer et mer nyansert syn på det norske samfunnet, kommenterer Bjereld.

Motesuksessen

I en motebutikk i Gallerian, rett over gaten for varemagasinet NK i Stockholm sentrum, treffer vi Isak Hellerup. Han har lest om det norske regjeringsskiftet i svenske aviser.

— Stoltenberg kjente vi, han var bra, sier 21-åringen.

Omgitt av suksessfulle svenske motemerker som Acne, Tiger og Nudie, kan ikke Hellerup få rullrost nordmenn nok.

— Vi har snakket om det her i butikken, jeg får det ikke til å stemme at dere er mer fremmedfiendtlige enn oss, sier Hellerup.

- Vi har snakket om det her i butikken, jeg får det ikke til å stemme at dere er mer fremmedfiendtlige enn oss, sier Isak Hellerup (21). Svenske motemerker dominerer klesbutikken i sentrum av Stockholm, der 21-åringen jobber sammen med Fanny Nordqvist og Jacob Antonsen.

I europeisk sammenheng viser begge land en høy grad av toleranse for innvandring, selv om en fersk måling over europeiske land viser at det er flere nordmenn enn svensker som stiller seg kritisk til innvandringen. På den annen side er det flere organiserte høyreekstremister i Sverige enn i Norge. — Har ditt syn på Norge og nordmenn endret seg i løpet av høstens debatt?

— Ja, det har nok det. Valgresultatet taler for seg, sier Isak Hellerup.

Rasistisk regjeringsparti

Hvordan oppfatter egentlig svensker flest nordmenn? Forrige uke ble det gjennomført en meningsmåling i Sverige, bestilt av Aftenposten.

Et av spørsmålene lød: Er Fremskrittspartiet et rasistisk parti?

I diagram nummer to og tre er spørsmålene stilt med innledningen «hvor godt stemmer det at .. ».

Tre av ti svensker svarer bekreftende på spørsmålet. Mens hele seks av ti svarer «vet ikke».Det målingen ikke gir svar på, er hvor mange svensker som først fikk kjennskap til Fremskrittspartiet gjennom høstens medieoppslag? Hverken svensker eller nordmenn er generelt sett veldig opptatt av den innenrikspolitiske situasjonen i nabolandet, og derfor er det heller ikke unaturlig at så mange ikke vet hva de skal svare.

I klesbutikken i sentrum av Stockholm er det ettermiddagsstemning. Motebevisste, unge stockholmere kikker på stabler med trange jeans. En kvinne i 20-årene prøver en glitrende kjole fra butikkens egen kolleksjon, mens kjæresten får i oppdrag å vurdere resultatet.

— Er du stolt over den svenske moteindustrien?

— Neei, sier Isak Hellerup og drar litt på det.

— Vi svensker er ikke særlig patriotiske av oss. En skal ikke snakke for høyt om egen fortreffelighet, for janteloven lever i beste velgående. Der skiller vi oss fra dere nordmenn, sier han med et smil.

— Og selv om klærne og butikken er svensk, er det norske eiere.

- Frp utfordrer svenskene

Svenskene har alltid likt nordmenn, mener Björn Lindahl, Norges-korrespondent for Svenska Dagbladet og Göteborgs-Posten.

— Men i den siste tidens debatter har det kommet et nytt element i krangelen over Kjølen. Det er svensker med innvandrerbakgrunn som kommer med den hardeste kritikken, sier Lindahl.

Han mener nordmenns forhold til Fremskrittspartiet kan utfordre svenskenes holdninger til det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.

- I Sverige har taktikken fra de etablerte partiene hittil vært å isolere Sverigedemokraterna, men siden de er i vippeposisjon er det en krevende oppgave i Riksdagen. Fremskrittspartiets deltagelse i regjeringen i Norge er en trussel mot denne strategien, selv om partiene har ulike bakgrunn, tiltaler de samme velgergrupper, sier Lindahl.

Sverigedemokraterna startet som et åpent rasistisk parti, mens Fremskrittspartiets utgangspunkt var kampen mot skatter og avgifter.

Verdens største IKEA

Det er tidlig tirsdag formiddag. Vinden blåser kaldt fra Stockholm-skjærgården og oppover Vasagatan der det har samlet seg en kø av mennesker. Redningen kommer i form av en blå IKEA-buss. Den skal til Kungans Kurva, verdens største IKEA-varehus som ligger sør for sentrum.

Les også

Sverige: Brutal kamp mellom ekstremister

Midt i bussen sitter to venninner rundt en barnevogn. Praten går i ett. De skal kjøpe lys og servietter, der er IKEA uslåelig.Karolina Svensson kommer fra Vimmerby i Småland, Astrid Lindgrens hjemby. I likhet med venninnen Caroline Lindeblom har hun et arbeidsopphold i Norge bak seg.

— Det har vært endel oppstuss etter det norske valget, der det rasistiske partiet ble valgt inn. Jeg forstår ikke hvorfor nordmenn stemmer på dem. Jeg har flere venner i Norge, og de liker det heller ikke. Det kjennes ubehagelig med slike holdninger, sier Svensson. Mens hun prater tørker hun bort banankliss fra ansiktet til lille Nelly (1).

«Nordmenn er mer negative til innvandring enn svensker. Stemmer det?» lød spørsmål nummer to i Aftenpostens meningsmåling.

Litt under halvparten av de spurte – 44 prosent – svarte at nordmenn er mer negative til innvandring enn svensker.

Tre av ti svarer at utsagnet stemmer dårlig overens med inntrykket de har av nordmenn.

Caroline Lindeblom har også registrert den norsk-svenske krangelen.

— Jeg leste det som sto i avisene etter at Özz Nujen ble klippet bort i det Skavlan-programmet i høst. Det er ikke bra hvis kritiske uttalelser sensureres i Norge, sier Lindeblom.

Skavlan-sensur?

Programleder Fredrik Skavlan er klar over at mange svensker mener den norske versjonen av Skavlan-programmet ble sensurert.

— Vår versjon av sendingen var den SVT viste, så vi som produsent var sånn sett ikke på linje med NRK i denne vurderingen. Men vi respekterer den selvsagt. Det er ikke sensur å utøve sin redaktørgjerning, sier programleder Fredrik Skavlan.

Enkelte av uttalelsene fra Özz Nujen ble klippet bort i Skavlan-programmet, der han blant andre møtte Jens Stoltenberg, som ble vist i Norge i høst.

— Hva gjør høstens debatt med naboforholdet? - Mine opplevelser av svenskene skriver seg fra hverdagslivet på Södermalm i Stockholm og Bohuslän når jeg kan, så det må i høyeste grad kalles «svogerforskning». Men jeg personlig opplever svensker som snille, fornøyde og ganske kunnskapsrike, selv om kanskje ikke Norge har vært deres mest fremtredende interessefelt, sier Fredrik Skavlan.

Han mener den svensk-norske debatten ikke er representativ for svensker flest. Medieundersøkelser viser at svenske journalister i større grad enn i nabolandene har et annet politisk ståsted enn leserne, og at publikums tiltro til mediene i Sverige også er dramatisk lavere.

— Man skal ikke først og fremst lese svenske aviser for å finne ut hva svenskene som sådan mener om nordmenn, sier Skavlan.

Volvo og husvogn

Vel fremme på den gedigne parkeringsplassen utenfor IKEA Kungans Kurva, er det ikke langt mellom Volvo-ene. Ut av et nyere eksemplar kommer ekteparet Nordström. De skal handle noe småtteri og spise i kafeteriaen.

— IKEA er populært over hele verden, sier Lena Nordström, nyslått pensjonist. Men stolt over den svenske suksessen, det er hun ikke.

— Vi svensker er nå ikke så patriotiske, i hvert fall ikke så det synes. Det skal være litt nøytralt, og alle skal være like. En skal helst handle på IKEA, ha Volvo og husvogn – akkurat som oss, ler ekteparet godt.

— Dere nordmenn er litt annerledes der. Dere jubler når det vinnes på ski – eller i sjakk! – og feirer 17. mai med flagg og det hele. Hadde det vært i Sverige, kunne det blitt sett på som utilbørlig nasjonalisme, sier Lena Nordström.

Familiehunden må vente i bilen sammen med matfar, mens mor og resten av familien er inne og handler på verdens største IKEA, Kungans Kurva i utkanten av Stockholm.

— Hva tenker dere om nordmenn og Norges nye regjering? - Vi leste om at det kom et parti inn i regjeringen som ikke var så forskjellig fra Sverigedemokraterna. Det skal visstnok være noe mer stuerent, men jeg vet ikke riktig. Jeg tror ikke det kunne skjedd her, selv om misnøyen med arbeidsledighet og dårligere tider har gitt Sverigedemokraterna større oppslutning. Det er faktisk litt skremmende, sier Nordström.

- Har det påvirket deres forhold til Norge?

– Nei, nei. Vi svensker kan være arge en liten stund. En uke kanskje, så er vi tilbake til normalen.

Egoistiske nordmenn

«Hvem synes du er mest egoistiske, er det nordmenn eller svensker?» lød det siste spørsmålet i Aftenpostens meningsmåling.

Svarene viser at svensker mener nordmenn er mest egoistiske, men resultatene er ikke overveldende. Tre av ti svensker sier nordmenn er mest egoistiske. Og blant dem som peker på naboen, er det flest menn.

13 prosent svarer at svenskene er mest egoistiske, mens 26 prosent svarer at egoismen er likt fordel på begge sider av kjølen.

Debatten ruller videre, og et av de ferskeste norske innslagene i svenske avissider er det professor Thomas Hylland Eriksen, Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo, som står for.

I Svenska Dagbladet denne uken skriver han at høstens debatt avslører dypere forskjeller mellom broderfolkene. Der nordmenn åpent diskuterer rasisme, er svenskene for politisk korrekte til å ta innvandringsdebatten.

«Hva er det med Norge og Sverige om dagen?» spør Hylland Eriksen i kronikken, og svarer selv på spørsmålet ved å slå fast at rasismediskusjonen som har rullet frem og tilbake over grensen de siste månedene, mest av alt ligner en krangel mellom et gammelt ektepar.


Er du enig med svenskene i at vi er litt mer egoistiske og endog rasistiske her i landet, enn i Sverige? Delta i diskusjonen i kommentarfeltet — husk god debattskikk.