Verden

Ukrainske styrker har trengt inn i opprørsbastionen Luhansk

Den ukrainske hæren sier de nå kontrollerer deler av Luhansk. Det kan bety begynnelsen på slutten for de prorussiske opprørerne i byen.

Ukrainske soldater avbildet i det de tar en pause i Øst-Ukraina den 14. august. Foto: Sergei Grits/AP/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen

Ukrainske regjeringsstyrker opplyste fredag at de har reist det ukrainske flagget over en politistasjon i Luhansk. Dette er en by som i månedsvis har vært en av de to viktigste høyborgene for de prorussiske opprørerne. Den ukrainske hærens fremgang i Luhansk kan innebære et gjennombrudd i Ukrainas forsøk på å knuse de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina, melder Reuters.

Ukrainske tjenestemenn i Kiev opplyser imidlertid også at opprørerne kjemper en desperat kamp for å beholde kontrollen over Luhansk, en by med normalt nesten en halv million innbyggere. Kontrollen over Luhansk er ikke minst svært viktig som forbindelseslinje mellom de prorussiske opprørerne og Russland. Ukraina hevder strømmen av våpen og væpnede støttespillere fra Russland har tiltatt.

Ingen våpenhvile

Meldingen om de ukrainske styrkenes fremgang kommer samtidig med at utenriksministrene fra Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland møttes i Berlin søndag for å forhandle om en våpenhvile og hvordan man skal stoppe strømmen av soldater og våpen inn i Øst-Ukraina.

Prorussiske opprørere har vært i harde kamper med ukrainske regjeringssoldater de siste dagene. Foto: Sergei Grits/AP/NTB-Scanpix

— Nyhetene i dag viser at vi er langt fra en slutt på konflikten. Folk blir fremdeles drept. Vi har ingen våpenhvile. Vi er langt fra en våpenhvile, sa den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier før møtet ifølge Reuters.

- Nærmer seg humanitær katastrofe

Russland benekter at de støtter opprørerne i Ukraina, samtidig som de anklager regimet i Kiev for å fremtvinge en humanitær krise med ubegrensede angrep på folk som snakker russisk i Ukraina. Myndighetene i Luhansk sier byen er på grensen til en humanitær katastrofe, melder AP. Regjeringsstyrkenes beleiring av byen har satt en stopp for alle leveranser av livsnødvendigheter, mens vann og strøm er blitt kuttet. En kolonne med 280 lastebiler med russiske nødhjelp har ennå ikke fått komme inn i Ukraina. En talsmann for Røde Kors sier det skyldes mangel på sikkerhetsgarantier fra partene i konflikten.

Les mer:

Les også

Russland garanterer at nødhjelp til Ukraina kommer uten soldater

Jagerfly skutt ned

Andriy Lysenko, talsmann for de ukrainske styrkene, opplyser til Reuters at regjeringsstyrkene kjempet i Luhansk på lørdag og tok kontroll over politistasjonen i Zhovtneviy-bydelen.

Ukraina måtte imidlertid også innrømme at en av deres jagerfly ble skutt ned over Øst-Ukraina. Piloten skjøt seg ut og kom seg i sikkerhet.

Les mer:

 1. Les også

  Ukrainsk jagerfly skutt ned

Les mer om

 1. Ukraina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kulden rammer innbyggere i Øst-Ukraina: – Nå er vi tilbake i en nødssituasjon

 2. VERDEN

  Trumps Ukraina-forhandler med forsiktig optimisme: – Jeg synes russerne var mer åpne denne gangen

 3. VERDEN

  Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

 4. VERDEN

  Nye blodige sammenstøt i Ukraina

 5. VERDEN

  Fredshåp eller en kapitulasjon for Russland? Presidentens nye grep skaper reaksjoner.

 6. VERDEN

  Verdensledernes fest i Hamburg gir et ørlite håp i Ukraina