Verden

Møtte pressen for første gang

De tolv guttene og treneren som ble reddet ut fra grotten i Thailand ble skrevet ut av sykehuset i dag.

Guttene fremsto i god form da de møtte pressen etter en uke på sykehus. Foto: SOE ZEYA TUN / Reuters

  • Caroline Enge
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist
  • og NTB

Åtte dager er gått siden den siste av guttene ble hentet ut av grotten i Chiang Rai nord i Thailand. Den siste uken har de tilbrakt på sykehuset i Chiang Rai. Onsdag ble alle skrevet ut, én dag tidligere en planlagt. Da ventet møte med pressen. Der fortalte guttene, og treneren etter tur, hvordan de overlevde.

– Etter to dager begynte vi å føle oss svake, sa en av spillerne, ifølge CBS News, på pressekonferansen onsdag.

Han forklarte at de ikke hadde noe mat, men at de fant en kilde til rent vann i grotten.

De 12 guttene og treneren deres på vei til pressekonferansen onsdag. Foto: SOE ZEYA TUN / Reuters

Gikk ned 4 kilo

Før pressekonferansen fikk guttene ifølge AP møte vennene sine, og gi de en klem. Deretter ventet møtet med pressen, der legene først informerte om guttenes helsetilstand.

Guttene er både fysisk og mentalt klare for å bli skrevet ut fra sykehuset, var konklusjonen. Under de opptil 17 dagene i grotten har hver av guttene gått ned i gjennomsnitt 4 kilo. Under sykehusoppholdet har de lagt på seg 3 kilo, kunne legen opplyse, ifølge AP.

Da de ankom pressekonferansen, var de ikledd fotballdrakter. De virket avslappet og glade, og vinket og hilste med den tradisjonelle thailandske wai-hilsenen, med håndflatene mot hverandre, skriver NTB.

Forsøkte å grave seg ut

Verden holdt pusten mens redningsarbeidere og dykkere kjempet med tiden for å få de tretten ut før den trange grotten ble fylt med vann og tømt for oksygen.

Det har vært delte meninger om treneren, Ekapol Chantawongs dømmekraft, om hvorfor han tok med guttene inn i grotten. Men han har fått skryt for å ha holdt motet oppe, og bidratt til å beholde roen i gruppen.

Under pressekonferansen fortalte han at de på den fjerde eller femte dagen bestemte seg for å prøve å grave seg ut av grotten.

Treneren Ekapol Chantawong introduserer seg selv under pressekonferansen i den nordlige provinsen av Chiang Rai. Foto: SOE ZEYA TUN / Reuters

– Vi kunne ikke bare sitte og vente, vi måtte prøve å finne en vei ut. Vi gravde på tur, og klarte å grave 4–5 meter inn i grotteveggen, fortalte Chantawong.

– Vi drakk mye vann før vi begynte å grave, for å fylle magene. Og så gravde vi på skift helt til det ble kveld, fortsatte han.

– Det første glimt av håp

En av guttene beskrev hvordan de reagerte da britiske dykkere endelig fant dem etter ti dager flere kilometer inne i den oversvømte grotten.

– Vi hørte folk som snakket. Vi var ikke sikre på om det var en hallusinasjon, så ble det stille, men så innså vi at det var virkelig, fortalte en av guttene, ifølge NBC.

Den tidligere Navy Seal dykkeren Saman Kunan mistet livet under redningsaksjonen. Under pressekonferansen onsdag viste guttene han respekt ved å holde opp et portrett av ham. Foto: SOE ZEYA TUN / Reuters

Han sier han ble sjokkert da den første dykkeren kom opp av vannet.

– Det var et mirakel. Det var det første glimt av håp, sier han.

Han sa også at dykkerne ga dem det første håpet om at de kunne bli reddet ut siden de ti dager tidligere ble sittende fast i grotten på grunn av stigende vannstand.

Hadde lungebetennelse

Noen av guttene hadde lungebetennelse da de ble reddet ut, men ifølge helseministeren kom de raskt på bedringens vei, skriver The Guardian.

På en pressekonferanse i helgen ble det vist en video fra sykehuset hvor guttene takket alle som bidro til redningsaksjonen.

Guttene har skrevet hilsener på et bilde av den tidligere marinejegeren som omkom under redningsaksjonen. Foto: Chiang Rai Prachanukroh Hospital and Ministry of Public Health/Handout via REUTERS

Ifølge legene er den første gruppen av gutter som ble reddet ferdige med en syvdagers antibiotikakur. De siste guttene som ble hentet ut går fortsatt på antibiotika, ifølge den thailandske nettavisen Phuket News.

Guttene skal etter planen sendes hjem til familiene sine torsdag.

Var redd for å få kjeft av sin mor

En av guttene sa ifølge NBC News at han først og fremst var redd for at han kom hjem for sent.

– Jeg var redd for at jeg ikke kom meg hjem, at jeg skulle få skjennepreken av moren min, sa han.

Fotballaget og treneren som var innesperret i grotten skal være i god form. Foto: Chiang Rai Prachanukroh Hospital and Ministry of Public Health/Handout via REUTERS

Spørsmål på forhånd

Flere har uttrykt bekymring for hvordan guttene vil takle den enorme medieoppmerksomheten etter at dramaet i grotten er over. Thailandske myndigheter holder derfor pressekonferansen i håp om at den største interessen legger seg.

– Vi vil bidra til mindre offentlig nysgjerrighet. Vi arrangerer den [pressekonferansen], slik at guttene kan gå tilbake til sine vanlige liv etterpå, sier en talsperson for myndighetene til Reuters.

Venner og familie hadde møtt opp til pressekonferansen. Foto: SOE ZEYA TUN / Reuters

Mange journalister har også vendt tilbake til Chiang Rai for å få med seg møtet med guttene. Men de får kun stille spørsmål som er sendt inn på forhånd og godkjent av en psykolog.

– Media vet at guttene er i en vanskelig situasjon, de har opplevd stor fare og hvis dere stiller dristige spørsmål kan det være ulovlig, sa visejustisminister Tawatchai Thaikaew onsdag.

Dykkere hentet ut guttene fra grotten én og én i en dramatisk redningsaksjon som varte i flere dager. Foto: Tham Luang Rescue Operation Cent / TT NYHETSBYRÅN

– Vi vet ikke hvilke sår disse barna har i hjertene sine, la Thaikaew til.

I tillegg til guttene deltok leger, psykiatere, familiemedlemmer og marinejegere på pressekonferansen.

Guttene rådes til å unngå medienes søkelys etter dette, sier en talsperson til Phuket News.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Grottedramaet i Thailand