Verden

Rundturen fra grotteinngangen til guttene tar redningsarbeidere elleve timer

Profesjonelle dykkere bruker elleve timer på å nå frem og tilbake til fotballaget i den oversvømte Tham Luang-grotten nord i Thailand. Foto: Reuters / NTB scanpix

Guttene har hørt hundebjeff og hanegal mens de har vært innesperret. Nå leter redningsarbeidere etter hull å frakte dem ut gjennom.

  • Hanne Christiansen
    Journalist
  • og NTB

Det begynner å haste med å få ut de tolv guttene og fotballtreneren som sitter fast i den oversvømte Tham Luang-grotten nord i Thailand.

Men generalmajor Chalongchai Chaiyakum sier til Reuters at det tar marinesoldater og redningsarbeidere hele elleve timer å nå frem og tilbake til guttene fra inngangen til grotten.

– Det tar seks timer å komme frem til der barna er, og fem timer å komme tilbake til grotteinngangen, forteller Chaiyakum til Reuters.

Det er den yngste gutten på 11 år som først blir hentet ut, melder NRK. Redningsvester bæres nå inn i grotten, ifølge avisen.

  • Les også: Kraftig regn gir redningsarbeidere tidspress

Gary Mitchell i British Cave Rescue Council sier til Aftenposten torsdag ettermiddag at deres dykkere bruker litt over tre timer på samme strekning, men det er uten forsyninger.

Tham Luang-grotten ligger nord i Thailand, i provinsen Chiang Rai. Foto: Anne Gjertsen

Dykkere må svømme mot sterke strømninger i vannet inne i grottegangene. Det gjør det svært vanskelig og utrygt å forsøke å få guttene ut. Ingen av dem kan svømme.

Reuters skriver at guttene blir nødt til å dykke minst én gang på veien ut av grotten. Myndighetene opplyser at to eller tre dykkere vil ledsage hvert av barna og fotballtreneren.

Kraftig monsunregn i helgen kan komme til å fylle de to kilometer lange grottegangene inn til dit hvor guttene sitter med vann. Foto: Anne Gjertsen

– Ekstremt krevende

– Redningsaksjonen blir ekstremt krevende, sa Gary Mitchell til Aftenposten tidligere denne uken.

Han er kollega av de to britene som mandag fant guttene, og han er British Cave Rescue Councils ekspert på redningsaksjoner i grotter under vanskelige forhold.

– Guttene sitter to kilometer inne i hulen. Slik jeg forstår det er ulike deler av omtrent halvparten av denne strekningen helt oversvømmet, bekrefter Mitchell torsdag ettermiddag.

Hulene er enkelte steder trange og hindrene i passasjen er mange, ifølge den britiske eksperten. Flere steder er det steinformasjoner i veien.

– Det er også mye mudder og slam i vannet. Noen steder er sikten nede i null. Andre steder er det bevegelse i vannet, og hastigheten i strømmen forandrer seg stadig, sier Mitchell.

Turen frem og tilbake til guttene i grotten er krevende, og innebærer at dykkere må svømme mot sterke strømninger i trange grotteganger. Foto: Tham Luang Rescue Operation Centre / NTB scanpix

Pumper ut vann

Landets visestatsminister Prawit Wongsuwan sier til Bangkok Post at strømmene skaper utfordringer.

– Hvis vannet trekker seg tilbake og strømningene blir svakere, vil guttene være i stand til å komme seg ut. Alle jobber som best de kan, spesielt marinejegerne, sier Wongsuwan.

Håpet er at man etter hvert skal få fortgang i arbeidet med å pumpe vann ut av grotten, slik at guttene kan ta seg ut uten å måtte svømme i lange strekk under vann der hvor vannstanden når grotten helt til toppen.

Arbeidet med å pumpe vann ut av grotten er i gang, men kraftig monsunregn i helgen kan komme til å fylle gangene igjen. Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Poonsak Woongsatngiem, en redningsarbeider, sier til The Guardian at vannstanden er blitt redusert med 40 prosent de siste dagene. Det har åpnet opp en halvannen kilometer lang strekning med mørke, gjørmete og taggete grottekanaler som guttene vil måtte ta seg gjennom.

– Vi jobber med å redusere vannstanden nok til at de ikke trenger dykkeutstyr, men kan gå ut av grotten med livvester og vann til livet, sa Woongsatngiem tidligere denne uken.

Torsdag jobbes det med å tømme ytterligere områder og å gi guttene dykketrening. De vanskelige forholdene gjør likevel at kun én centimeter vann foreløpig blir pumpet ut i timen.

Venter monsunregn

– Det som bekymrer oss mest, er været, sier provinsguvernør Narongsak Osatanakorn i Chiang Rai.

I helgen er det ventet kraftig monsunregn i Chiang Rai-regionen, der grotten ligger. Myndighetenes største frykt er at vannstanden i grotten skal stige så mye at grottegangene skal fylle seg igjen og at dykkere ikke lenger kan ta seg inn til de innesperrede guttene.

Provinsguvernøren har bedt marinejegerne fra Thai Navy Seals, som har ansvaret for redningsarbeidet, om å vurdere «i hvilken grad guttene kan være klare i dag, og avgjøre om vi kan ta den sjansen».

Tidligere har Osatanakorn flere ganger uttalt at de ikke vil forsøke å redde noen dersom det innebærer noen form for risiko. Han sier guttene muligens kan reddes ut enkeltvis, ut ifra en vurdering av hvor klare de er.

Alternative løsninger

Statsminister Prayut Chan-o-cha opplyser onsdag at myndighetene fremdeles ser på alternative løsninger.

Guttene har fortalt at de har hørt hundebjeff, hanegal og barnelek mens de har vært innesperret. Dette skal ha ført til en intensivering i arbeidet med å finne et hull i grotten som det kan være trygt å utvide for å frakte guttene ut den veien.

Myndighetene har ennå ikke fullstendig utelukket at guttene i verste fall kan bli sittende i grotten i fire måneder til regnsesongen er over.

De tolv guttene og deres fotballtrener har sittet innesperret i grotten siden 23. juni. De er bleke og svake, men ved godt mot, melder Reuters. Foto: Reuters / NTB scanpix

Installerer internettkabler

Torsdag morgen har noen av guttenes familiemedlemmer samlet seg ved utgangen av grotten, ifølge Reuters. 37 år gamle Ratdao Chantrapul forteller til Reuters at hun ikke har hatt mulighet til å sende sin sønn noen beskjeder ennå.

– I går prøvde de å frakte mobiltelefoner inn dit, men posen de lå i, gikk i stykker, sier moren.

Parallelt med dykkeopplæringen forsøker redningsarbeiderne å gjøre tilværelsen i grotten så behagelig som mulig for fotballaget. En talsperson for myndighetene sier torsdag at de ikke har gitt opp å installere internettkabler i grotten slik at barna kan få snakke med sine familier.

Familiemedlemmer har samlet seg ved utgangen til grotten i påvente av at guttene reddes ut. Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Chilensk gruvearbeider sendte hilsen

Mario Sepulveda, som var en av 33 chilenske gruvearbeidere som var sperret inne i en koppergruve i to måneder i 2010, sendte onsdag en videohilsen til de thailandske guttene på Twitter.

«Vi ber for hver og en av dere, for hver familie og barna», sier han i videoen.

Sepulveda og de andre gruvearbeiderne satt fast 625 meter under bakken. De første 17 dagene var de antatt døde.

Les mer om

  1. Grottedramaet i Thailand
  2. Thailand