Verden

Europa kan få felles grensepoliti

Et europeisk grensepoliti med 10.000 ansatte, en ny asylmyndighet og mottakssentre i Nord-Afrika. Det er Brussels oppskrift for å stoppe innvandringen.

Foto: Kenny Karpov / TT NYHETSBYRÅN

 • NTB

– Vi må gjøre mer for å beskytte grensene våre. Kommisjonen erkjenner dette. Derfor vil vi snart legge fram et forslag om å gjøre den europeiske grense- og kystvakten om til et ekte europeisk grensepoliti med sterkere mandat til å ansette og utplassere egne grensevakter, sier EU-kommissær Dimitris Avramopoulos.

Han advarer europeiske land mot alenegang i kampen for å stoppe innvandringen.

Det som trengs, er felles europeiske løsninger, mener Avramopoulos, som nå legger fram flere nye forslag til hva EU kan gjøre.

Nye fellesordninger

EU-kommisjonens forslag innebærer en betydelig styrking av EUs felles byråer og myndigheter, slik at disse kan overta oppgaver som i dag løses nasjonalt.

Forslaget om å gjøre grense- og kystvaktbyrået Frontex om til et fullverdig grensepoliti ligger i kjernen av dette. EU-kommisjonen foreslår samtidig at antall ansatte i byrået økes til 10.000 fra bare 1.300 i dag.

I tillegg vil EU-kommisjonen gjøre asylkontoret EASO om til en fullverdig europeisk asylmyndighet.

Denne nye myndigheten bør ifølge Avramopoulos få mandat til å gjøre asylvurderinger ved EUs yttergrenser.

Mottakssentre utenfor Europa

Avramopoulos slår også et slag for ideen om å opprette «regionale ilandstigningsplattformer» utenfor Europa.

Tanken er at EU skal få opprettet egne mottakssentre i utlandet, for eksempel i Nord-Afrika, for flyktninger og migranter som plukkes opp av redningsfartøyer mens de forsøker å ta seg over Middelhavet til Europa.

I dag fraktes disse i stedet til europeisk havn.

EU er nå i dialog med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og FNs migrasjonsbyrå (IOM) om hvordan en slik ordning kan fungere.

Vil ikke ha «Guantanamo»

Avramopoulos lover at alt EU gjør i saken, skal være i samsvar med folkeretten.

– Jeg vil være veldig tydelig. Jeg er mot et Guantanamo for migranter. Det vil være i strid med våre europeiske verdier, og det er utelukket, sier han.

EU skal finne trygge steder å sette folk i land, forklarer han. Så skal FN komme inn for å gjøre en vurdering. Personer som har krav på beskyttelse, skal få mulighet til å komme til Europa som kvoteflyktninger. Og personer som ikke har krav på beskyttelse, skal få praktisk og økonomisk hjelp til å vende frivillig tilbake til hjemlandet.

I dialog

Europeiske ledere har i lang tid diskutert lignende ideer, uten at det har latt seg gjøre å realisere dem.

En viktig grunn er at EU så langt ikke har klart å få ett eneste nordafrikansk land til å gå med på planen. Avramopoulos innrømmer at han fortsatt ikke har noen avtale å vise til, men sier dialogen er i gang.

– Vi er ikke her for å diktere. Kolonitida hører fortida til. Vi må ha respekt for våre partnere der.

De nye forslagene kommer samtidig som flere europeiske ledere er under sterkt press i innvandringssaken.

Tysklands statsminister Angela Merkel har fått to uker på seg til å prøve å finne løsninger i fellesskap med sine EU-partnere. Lykkes hun ikke, kan hele regjeringskoalisjonen stå i fare.

Stats- og regjeringssjefene i flere av de berørte landene samles til krisemøte i Brussel allerede på søndag for å diskutere saken videre.

Les mer om

 1. EU
 2. Frontex
 3. Innvandring

Relevante artikler

 1. NORGE

  Regjeringen er positiv til mottakssentre i Afrika

 2. VERDEN

  Emmauel Macron: EU-land som nekter å ta imot flyktninger, bør straffes økonomisk

 3. VERDEN

  Blodig forserer de grensegjerder med piggtråd for å komme til Spania. Migrantenes nye foretrukne land.

 4. VERDEN

  I 2015 ble de ønsket velkommen. Nå er det rask retur og fire nye omstridte tiltak som skal gjelde. Vil det virke denne gangen?

 5. VERDEN

  Italia sier de ikke vil bli «Europas dørmatte». Fartøy fullpakket med migranter nektes å legge til kai.

 6. VERDEN

  Seehofer bekrefter at han har tilbudt å trekke seg