Verden

- Mishandlet kvinner og barn

Juntaen bruker elektrosjokk og voldtekt som torturmetoder, hevder organisasjon.

Da demonstrasjonene vokste seg enorme, slo militærjuntaen hard ned på dem som protesterte. Foto: AFP PHOTO

  • Randi Johannessen

Til tross for at militærjuntaen i Burma nekter for å ha torturert politiske fanger, kommer stadig flere rapporter som hevder at virkeligheten er en annen. — De mishandlet alle, også kvinner og barn. Jeg ble selv slått. Munker ble både fysisk og psykisk mishandlet, forteller en kvinne til The Democratic Voice of Burma (DVB), som har snakket med rundt 12 personer som nylig ble løslatt av den burmesiske juntaen. Kvinnen forteller at hun hørte rop og gråt, og at hun så at folk ble båret vekk fra avhørsrommene. Se også:

Demonstranter slått i hjel

Militærjuntaen skal også ha unnlatt å gi vann og medisinsk hjelp ved skuddskader. Ifølge DVB skal flere titalls personer ha dødd i fengsler. Blant annet skal to demonstranter ha blitt slått i hjel i rådhuset i Rangoon, ifølge et øyenvitne. Menneskerettighetsorganisjoner har lenge anklaget militærjuntaen for mishandling og tortur av politiske fanger. Thailand-baserte Assistance Association for Political Prisoners, som er en gruppe tidligere politiske fanger, beskriver omfattende tortur av fanger i en rapport.

Voldtekt og elektrosjokk

Voldtekt, elektrosjokk mot genitaliene, kvelning i vann, varm voks på huden og annen mishandling skal være blant torturmetodene fangene blir utsatt for, skriver AP. En munk som nylig ble løslatt fra et midlertidig fengsel i Technical Institute i Rangoon sier til Reuters at flere hundre demonstranter ble forhørt av militærjuntaen, som forsøkte å presse dem til å røpe navnene på dem som ledet de massive demonstrasjonene i Burma. Dersom fangene nektet å svare, ble de sparket og slått. Ifølge munken, som ønsker å være anonym, hadde juntaen plassert så mange fanger sammen at det var umulig å sette seg ned. De hadde ikke toalett, ble nektet medisinsk hjelp og fikk lite mat.

Benekter tortur

Burmesiske myndigheter hevder at 2000 personer ble arrestert i forbindelse med demonstrasjonene, og at 10 personer er drept. Menneskerettighetsorganisasjoner mener imidlertid at flere hundre ble drept og minst 6000 arrestert. Myndighetene benekter all bruk av tortur, og mener

Les også

Juntaen anklager BBC

er ansvarlige for demonstrasjonene mot regimet, som på det meste telte rundt

Les også

Opprøret i Burma vokser

. Samtidig

Les også

Frykter det fortsatt pågår overgrep i Burma

på dissidenter og deres tilhengere.

Skuespiller arrestert

Onsdag ble den populære skuespilleren og aktivisten Kyaw Thu og hans kone arrestert, ifølge slektinger. Thu støttet demonstrasjonene åpent, og opprettet en støttegruppe som ga mat, vann og medisinsk hjelp til munker som demonstrerte, ifølge the Guardian. Thu gikk under jorden da hans kollega Zarganar, som er en komiker kjent for sine spydige vitser mot regimet, ble arrestert i slutten av september. Det er ikke kjent hva som har skjedd med dem etter at de ble arrestert. Også flere opposisjonsledere er arrestert. Deres familier har ikke hørt noe fra dem, og er svært bekymret, skriver DVB på sine hjemmesider.

Les også

  1. Snakker ikke med generalene på vilkår

  2. Lik kremeres i skjul

  3. Juntaen jakter på <br/>fire munker

  4. &ndash; Møtet med juntaen var ikke tilfredsstillende

  5. Vil ikke handle mer med generalene

  6. Hvor er munkene?

  7. - Gambari møtte juntaleder

  8. Journalister forsvinner

Sikkerhetsvakter fortsetter å arrestere dissidenter. Foto: MANDALAY GAZETTE / SCANPIX

Nylig ble skuespilleren Kyaw Thu (t.v i hvitt) og komikeren Zargana (nummer tre fra venstre), som begge er svært populære, arrestert. Foto: AP PHOTO