Oliver Stone antyder at CIA sto bak et kupp i Ukraina
Den omstridte, amerikanske filmskaperen Oliver Stone peker på CIA som en sannsynlig bakspiller i avsettelsen av Ukrainas president Viktor Janukovitsj.
Oliver Stone har vært i Moskva i desember og forteller om det på sin offisielle Facebook-side.
— Jeg intervjuet Viktor Janukovitsj i fire timer i Moskva for en ny, engelskspråklig dokumentar produsert av ukrainere. Han var Ukrainas legitime president inntil han plutselig ikke var det lenger 22. februar, skriver Oliver Stone på facebooksiden. På twitter skrev han at det «luktet av CIA».
Presidenten som rømte
Krisen i Ukraina toppet seg i februar. President Janukovitsj hadde gått tilbake på en tidligere avtale om å knytte landet nærmere til EU og hadde i stedet kommet til enighet med Russland om å fornye båndene mellom Kiev og Moskva.Da myndighetene forsøkte å stanse titusener som demonstrerte på og rundt Kiev-torget Maidan, kom situasjonen raskt ut av kontroll og i løpet av noen februardager ble opp mot 100 drept og over 1000 såret. 22. februar ble det klart at Janukovitsj hadde rømt til Moskva. Parlamentet mente han hadde forlatt sin post og innsatte en midlertidig regjering og utlyste nyvalg.
— CIAs fingeravtrykk
Den fire timer lange dokumentarfilmen som Stone er involvert i, skal fortelle historien slik Janukovitsj og hans krets ser den. Stone hevder at det «fremstår som klart at de skytterne som drepte 14 politifolk, såret 85 og drepte 45 protesterende sivilister, var utenforstående tredjepartsaktører».
— Mange vitner, inkludert Janukovitsj og politiembetsmenn, mener at disse utenlandske elementene ble introdusert av provestlige grupper – med CIAs fingeravtrykk på seg, argumenterer Stone.
- Pensum i regimeskifte
Flere medier viste imidlertid – da hendelsene pågikk – opptak som tydet på at det var medlemmer av den ukrainske sikkerhetstjenestens russisktrente antiterrorgruppe som skjøt på demonstranter. Den daværende innenriksministeren ga også klart uttrykk for at politiet var blitt utstyrt med kampvåpen og at disse kunne bli brukt i tråd med lovgivningen.
Stone mener på sin side hendelsene i Ukraina minner mistenkelig om flere tumulter i Venezuela.
— Skap nok kaos, slik CIA gjorde i Iran i 1953, Chile i 1973 og i talløse andre kupp, så kan den legitime regjeringen bli veltet. Det er Amerikas myke maktutøvelse kalt 'pensum i regimeskifte', hevder Stone.
- En skitten historie
Han mener vestlige medier feilaktig har dekket massakren på Maidan som resultat av et ustabilt og brutalt russiskvennlig Janukovitsj-styre.— Dette er en tvers gjennom skitten historie, men i det tragiske kjølvannet har Vesten fastholdt den dominerende historien om «Russland på Krim» i stedet for «USA i Ukraina», fremholder Oliver Stone.
Avslørte stemmefusk
Russland har i mange år hatt marinebaser på Krim-halvøya og annekterte området etter at Janukovitsj ble avsatt og en folkeavstemning gikk inn for tettere tilknytning til Russland.
Aftenpostens utsendte reporter avslørte imidlertid allerede i mars hvordan avstemningen i Krims lokale parlament om å holde folkeavstemningen var manipulert.
Får ros og kjeft
Ifølge Moscow Times finner Stones synspunkter gjenklang i den offisielle historien fra Moskva om Ukraina-krisen. Også president Putin har pekt på «krefter utenfra» som delvis ansvarlige. De to møttes i november, og Stone uttrykte ønske om å lage en dokumentar om Putin.
Oliver Stone har over 300.000 følgere på sin offisielle Facebook-side. Statusoppdateringen om Janukovitsj-intervjuet hadde fredag fått over 2700 kommentarer. Noen skryter av Stone, mens andre ler av ham eller skjeller ham ut. I all hovedsak får de kritiske innleggene flere likes enn dem som roser ham.
- Konspiratorisk tankegang
Blant kritikere andre steder enn på Stones Facebook-side er skribenten Leonid Bershidsky, som skriver for nyhetsbyrået Bloomberg:
— Stone, og de som deler hans konspiratoriske tankegang, er velkommen til å selge sin kunst som «sannhet», men hvis de ikke forstår forskjellen, lurer de først og fremst seg selv, skriver han.
- Korrupsjon ikke hovedsak
Filmskaperen lar seg ikke affisere av kritikken. Han medgir i en senere statusoppdatering at det godt kan hende Janukovitsj var korrupt, men at det ikke er hovedsaken for ham.
— Det store bildet er at USA aldri ga opp å bruke Ukraina som en utskytningsrampe mot de nedre deler av Sovjetunionen, nå et redusert Russland. Denne kaldkrigspolitikken versjon 2.0 fortsetter på et svært dødelig vis. Enten det vet det eller ikke, har det ukrainske folk havnet i midten og lidd meget under dette ideologiske korstoget, uttaler Stone.
Les også: