Verden

Kinesisk telegigant tiltalt i USA

Huaweis kontorer ved selskapets forskningssenter i Dongguan i provinsen Guangdong, sør i Kina.

Den kinesiske teknologigiganten Huawei, to datterselskap og finansdirektøren Meng Wanzhou tiltales for flere lovbrudd av USAs justisdepartement, deriblant tyveri av forretningshemmeligheter.

  • uvakt@ntb.no

Tiltalen har 13 punkter, deriblant bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

Meng, som i tillegg til å være finansdirektør i Huawei, også er datteren til stifteren av mobilgiganten, blir tiltalt for brudd på sanksjonene mot Iran og for å ha løyet til amerikanske banker om Huaweis forretninger i Iran.

Påtalemyndigheten mener Huawei har brukt et skallselskap i Hongkong for å selge utstyr til Iran.

Selskapet det er snakk om heter SkyCom, og Meng skal ved flere anledninger ha løyet til amerikanske banker, og sagt at de to selskapene ikke har noe med hverandre å gjøre, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Les hele tiltalen her.

Les også

Kina fører an i utviklingen av hyperraskt mobilnett. Det byr på et stort dilemma for Vesten. | Øystein K. Langberg

Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ankommer en domstol i Vancouver 12. desember.

Meng kan bli utlevert til USA

Tiltalen mot de to datterselskapene hevder at de skal ha stjålet teknologien bak en robot mobiltelefonselskapet T-Mobile brukte til å teste smarttelefoner.

Etter flere måneder med pågående handelskrig mellom USA og Kina, har spenningen mellom landene økt som følge av USAs arrestordre mot Meng, som 1. desember ble pågrepet under en mellomlanding i Canada.

USA bekreftet forrige uke at de begjærer Meng utlevert fra nabolandet, som etter pågripelsen har blitt kastet inn i en diplomatisk krise med Kina.

Les mer om

  1. Huawei
  2. Kina
  3. USA
  4. Internasjonal politikk