Facebook-sjefen grillet i EU-parlamentet: – Unnskyld

Facebook-sjef Mark Zuckerberg ble møtt med ubehagelige spørsmål da han stilte til grilling i EU-parlamentet. 

Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg (t.v.) ble tatt imot av EU-parlamentets president Antonio Tajani (t.h.) da han ankom EU-parlamentet i Brussel tirsdag kveld. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Facebook forsøker alltid å vektlegge de positive sidene ved ny teknologi som kobler folk sammen, sa Zuckerberg i sine innledende kommentarer.

– Men i løpet av de siste par årene er det blitt klart at vi ikke har gjort nok for å forhindre at disse verktøyene også brukes på skadelige måter. Det gjelder falske nyheter, utenlandsk innblanding i valg og utvikleres misbruk av personopplysninger, sa han.

– Vi har ikke sett bredt nok på vårt ansvar. Det var et feiltrinn, og det er jeg lei meg for.

Lover nye regler

Zuckerberg var på plass i EU-parlamentet i Brussel for å la seg grille om hvordan analyseselskapet Cambridge Analytica, som bisto Donald Trump i valgkampen, kunne få tilgang på personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere.

Facebook innførte strengere regler for bruk av personopplysninger allerede i 2014, understreket Zuckerberg.

Nå er nye innstramminger på vei. Samtidig er en omfattende gransking i gang for å sjekke hvilken informasjon ulike apper har fått tilgang til tidligere. Selskaper som har misbrukt informasjon, vil bli utestengt.

– Vi har gransket tusenvis av apper allerede, og vi har suspendert mer enn 200, sa Zuckerberg.

Vil åpne for sletting av historikk

I tillegg er Facebook i ferd med å bygge en ny versjon av det sosiale nettstedet der det er mulig for brukere å slette historikken sin, akkurat som man kan slette historikk og informasjonskapsler i nettlesere.

Slik sletting kan gjøre at man mister nyttige funksjoner, ifølge Zuckerberg.

– Men det er en type kontroll vi mener folk bør ha, sa han.

Et annet problem er bevisst og koordinert spredning av desinformasjon og falske nyheter på Facebook. Zuckerberg innrømmet at han ikke var bevisst nok på dette under presidentvalget i USA i 2016.

Krasse tilbakemeldinger

Under grillingen måtte Zuckerberg tåle til dels krasse tilbakemeldinger fra parlamentarikerne som deltok.

Facebook-gründeren ble sittende nærmest urørlig da belgiske Guy Verhofstadt, leder for den liberale partigruppen, fikk ordet.

– Jeg mener du må spørre deg selv hvordan du vil bli husket. Som én av de tre store internettgigantene, sammen med Steve Jobs og Bill Gates, som har beriket vår verden og våre samfunn? Eller som et geni som skapte et digitalt monster som ødelegger demokratiet vårt og samfunnene våre? Det er spørsmålet du må stille deg selv, sa Verhofstadt.

Misfornøyd med nye algoritmer

UKIPs Nigel Farage, en av frontfigurene i brexitkampanjen i Storbritannia, hevdet at nye algoritmer på Facebook har ført til et betydelig fall i synligheten for høyrefløyen det siste året, inkludert for ham selv.

– Brexit, Trump og det italienske valget kunne aldri ha skjedd uten Facebook og andre sosiale medier. Det var sosiale medier som gjorde at folk kunne komme på baksiden av tradisjonelle medier, sa Farage.

– Jeg mener ærlig talt at vi med vilje diskrimineres mot, sa han.

Den konservative lederen Manfred Weber advarte på sin side mot å la Zuckerberg-imperiet vokse seg for stort.

– Jeg mener tida er inne for å begynne å diskutere tiltak for å bryte opp Facebook-monopolet. For mye makt er allerede samlet på én hånd, sa han.