Verden

Belgia innleder terroretterforskning etter at tre ble drept i skyting i Liège

Belgisk politi har åpnet terroretterforskning etter at to politifolk og en tilfeldig forbipasserende ble skutt og drept i byen Liège. Gjerningsmannen ble drept.

  • og NTB

Motivet for skytingen er så langt ikke kjent, og det forelå ingen umiddelbar bekreftelse på at hendelsen var terrorrelatert. Saken er imidlertid blitt overført til belgisk påtalemyndighet som etterforsker terrorrelaterte hendelser.

– Det foreligger elementer som peker i retningen av at dette er en terrorhandling, sier Eric Van Der Sypt, talsmann for den føderale påtalemyndigheten.

Belgiske myndigheter opplyser samtidig at det ikke foreligger noen grunn til å heve trusselnivået. Trusselnivået ble senket fra tre til to i januar i år, for første gang etter terrorangrepene i Paris i november 2015 og i Brussel i mars 2016.

Brukte politiets våpen

Gjerningsmannen skal ha brukt politiets egne våpen til å drepe dem.

– Gjerningsmannen tok våpnene fra politifolkene og brukte disse til å skyte dem med, opplyste belgisk påtalemyndighet på en pressekonferanse i Liège tirsdag.

Talsmann Philippe Dulieu sier også at mannen var utstyrt med en kniv. Han kom bakfra og stakk de to politifolkene flere ganger før han tok våpnene deres og skjøt dem.

Rett etter skjøt mannen også mot en 22-åring som satt i en parkert bil i nærheten. Også han ble drept. Deretter tok han en kvinne til gissel i en skole like i nærheten før han selv ble drept av politiet.

Flyktet til skole

Mannen skjøt de tre nær en kafé på Boulevard d'Avroy i sentrum av Liège og flyktet deretter til en skole i nærheten der han tok en kvinnelig rengjøringsassistent som gissel. Men han ble selv raskt etterpå drept av spesialpoliti, melder kringkasteren RTBF.

To politifolk ble også såret i hendelsen, som fant sted ved 10.30-tiden tirsdag, melder nyhetsbyrået Belga.

Barna fraktet i sikkerhet

Ifølge politiet åpnet mannen ild etter at han ble stanset i en rutinekontroll.

Video fra stedet viser folk som flykter i alle retninger, mens seks skudd ble avfyrt. Barn som befant seg på skolen, ble fraktet i sikkerhet og det ble opprettet sikkerhetssperringer.

Belgia har hatt høy beredskap siden 32 personer ble drept av selvmordsbombere ved flyplassen i Brussel og byens T-banesystem i 2016.

Willy Demeyer, borgermester i Liège, sier til RTBF at skolen som gjerningsmannen flyktet til skal holdes stengt onsdag, for å foberede den psykologiske oppfølgingen som elevene skal få. Flaggene skal heises på halv stang rundt om i byen onsdag, og det vil bli organisert ett minutts stillhet.