Verden

Trump reiser tidlig fra G7-toppmøtet og dropper Erna Solbergs innlegg

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Det kunngjorde Det hvite hus torsdag, like etter presidenten hadde angrepet flere av USAs allierte på Twitter.

Statsminister Erna Solberg (H) ankommer Canada og G7-toppmøtet fredag. Her mellomlander hun i Brussel fredag morgen.
  • Tarjei Kramviken
  • Solveig Ruud
    Journalist

Donald Trump planlegger å forlate G7-toppmøtet 10.30 lørdag, flere timer tidligere en planlagt, skriver blant andre nyhetsbyrået Bloomberg.

Presidenten vil reise fra Canada og setter kursen mot Singapore og toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Dermed dropper han den delen av G7-møtet som skal handle om klima- og miljøpolitikk.

– Det er selvfølgelig leit, for det hadde vært bra å ha USA med. Men det har vel å gjøre med at deler av den diskusjonen går på hvordan de skal møte Paris-kravene, og der har jo USA trukket seg fra avtalen, sier Solberg til Aftenposten under en mellomlanding i Brussel.

Etter planen skal Norges statsminister Erna Solberg (H) innlede en sesjon klokken 12, altså rundt en og en halv time etter at Trump har reist fra toppmøtet.

Statsministerens kontor opplyser til Aftenposten at det ikke er kjent med at det er gjort noen endringer i programmet for når Solberg skal tale.

USAs president Donald Trump under en pressekonferanse i Washington fredag. I dag reiser han til G7-toppmøtet i Quebec i Canada

Twitter-angrep på USAs allierte

Tidligere denne uken kunne CNN fortelle om en anspent telefonsamtale mellom Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Ifølge kanalen presset den canadiske statsministeren Trump på hvordan han kan rettferdiggjøre tollsatsene på canadisk stål med at importen er en trussel mot USAs sikkerhet.

– Brant ikke dere ned Det hvite hus? svarte Trump, ifølge CNNs kilder.

Det hvite hus brant ned under den britisk-amerikanske krigen i 1814 etter at det ble stukket i brann av britiske soldater. Canada var ikke en selvstendig stat på det tidspunktet, men snarere en britisk koloni.

Solberg kritisk til Trumps Twitter-diplomati

Torsdag kveld fulgte Trump opp med å angripe på Trudeau på Twitter.

«Trudeau er så indignert og tar opp forholdet USA og Canada har hatt opp gjennom årene og en masse andre ting ... men han tar ikke opp at de belaster oss 300 % på melkeprodukter – skader våre bønder, dreper vårt landbruk!» skiver Trump i det usedvanlig åpne angrepet på nabolandets leder.

Prime Minister Trudeau is being so indignant, bringing up the relationship that the U.S. and Canada had over the ma … https://t.co/M1qBkinTgk

– Det er en vanskelig situasjon mellom disse landene nå, spesielt basert på USAs holdning til en del internasjonale avtaler. Så spørs det om ikke det er bedre å ta dette i diskusjoner i møter i stedet for å være på Twitter, sier Solberg om Trumps Twitter-angrep.

Erna Solberg skal innlede en seanse under miljødelen på G7-møtet lørdag. Men det blir uten Donald Trump i salen.

Angriper EU

Fredag og lørdag møtes Trump, Trudeau og lederne for de fem andre G7-landene i Canada. Der vil USAs nye straffetoll på stål og aluminium bli det store samtaletemaet.

«Hvorfor informerer ikke Den europeiske union og Canada offentligheten om at de i en årrekke har brukt enorme tollsatser og ikke-finansielle handelsbarrièrer mot USA», spør Trump retorisk i en annen Twitter-melding.

Why isn’t the European Union and Canada informing the public that for years they have used massive Trade Tariffs an … https://t.co/1m6nGEYJ9i

Tollsatsene for import til EU ligger åpent tilgjengelig i en database på EU-kommisjonens nettside.

I en annen tweet ber Trump om at noen må si til Trudeau og Frankrikes president Emmanuel Macron at de behandler USA urettferdig i handelspolitikken. Han legger samtidig til at han «ser frem til å møte dem i morgen».

Første norske statsminister til stede

Erna Solberg er den første norske statsministeren noensinne som er invitert til et toppmøte i G7-gruppen.

Hun deltar i en utvidet sesjon om spørsmål knyttet til forvaltning og forurensning av havområder. Solberg skal drøfte havspørsmål med G7-topper som bl.a. Theresa May, Emmanuel Macron, Angela Merkel, FNs generalsekretær og statsoverhoder fra havnasjoner på mer sydlige breddegrader, men altså ikke Trump.

Reiser hjem tidlig fra «6+1»

I år skal USA ha satt seg på tvers av de øvrige G7-landene på nesten alle politikkområdene. Diplomater uttalte til nettstedet Politico i forrige uke at de aldri har vært så tett på et toppmøte uten å ha blitt enige om hva regjeringssjefene skal uttale ved møtets slutt.

I tillegg til klima og toll, er de andre landene også dypt uenige med USA når det gjelder Irans atomavtale, som USA nylig trakk seg fra, ifølge NTB.

Under det forberedende finansministermøtet sist helg klarte heller ikke G7-finansministrene å bli enige om en slutterklæring. Det fikk den franske finansministeren Bruno Le Maire til å kalle forsamlingen «6+1», et begrep som nå stadig flere kommentatorer og observatører tar i bruk, ifølge nyhetsbyrået.

Les mer om

  1. USA
  2. EU