Verden

Russisk veto mot videre gransking av bruk av kjemiske våpen i Syria

Russland la nok en gang ned veto mot et resolusjonsforslag i Sikkerhetsrådet om å videreføre granskingen av bruken av kjemiske stridsmidler i Syria.

Bildet er tatt under møtet i Sikkerhetsrådet fredag 17. november, hvor det ble stemt over videre gransking av bruken av kjemiske våpen i Syria. Russland (fremst i bildet) la ned veto.
  • og NTB

Forslaget ble fremmet av Japan, og ville ha forlenget etterforskning av gassangrepet i Syria i april med 30 dager.

Japanerne la frem forslaget like etter at Russland la ned veto mot et amerikansk resolusjonsforslag om å forlenge mandatet til Joint Investigative Mechanism (JIM), en gruppe etterforskere fra FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) med ett år.

Forslaget fra japanerne kunne ha gitt rom for forhandlinger og tid til eventuelt å komme frem til et kompromiss, slik at granskingsutvalget hadde kunnet fortsette arbeidet med å finne ut hvem som sto bak gassangrepene i Syria 4. april i år.

Rundt 80 mennesker, blant dem over 30 barn, ble drept i angrepet.

FN-granskere har tidligere konkludert med at det ble brukt saringass i angrepet og at gassen kom fra en av regimets bomber. Både den syriske regjeringen og Russland har hevdet av saringassen må ha vært lagret på bakken og lekket ut da regimet bombet området.

Russlands FN-ambassadør Vasily Nebenzya under møtet i Sikkerhetsrådet fredag.

Les mer om

  1. Syria
  2. OPCW
  3. FN
  4. Russland
  5. Syriakrigen